САНКЦИЯ

Брюксел спря парите за наука, глобява ни

13-02-2017 10:52
МОН с 4 варианта за спасяване на програмата за 1,37 млрд. лв., ще преговаря с ЕКБрюксел спря парите за наука, глобява ни
Clinica.bg

press@clinica.bg
Брюксел спира междинните плащания по програма „Наука" и ще глоби България заради проблемите с нея. Това обяви днес служебният просветен министър проф. Николай Денков.

„Ако България поиска средства, които са изразходвани по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови. Но ако отстраним проблемите в кратък срок, то тогава заявените плащания, ще бъдат извършени без препятствия, с изключение на това, че ще бъдат наложени финансови корекции”, уточни проф. Николай Денков. Каква ще е конкретната сума на глобата в писмото от Еврокомисията не се посочва. Размерът на санкцията ще стане ясен след преговори с ЕК, обясниха на брифинга в Министерство на образованието (МОН) проф. Денков и вицепремиерът по еврофондовете Малина Крумова.

Глобата от Брюксел

няма да застраши плащанията по вече започнатите проекти

успокоиха от МОН. Тя ще бъде покрита от бюджета на министерството. Образователното ведомство вече има екшън план за справяне с проблемите, които лъснаха при одита на Еврокомисията, извършен между 24 и 28 октомври 2016 г. Главната критика на Брюксел е, че липсват ясно разделени организационни и контролни функции между звеното, което отпуска средства по програмата; тези, които получават пари по проекти, и онова, което проверява изпълнението им.

4 варианта за решаване на проблемите предлага екипът на проф. Денков. При първите два за Управляващия орган на програмата – главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН, отговаря отделен заместник-министър. Ръководството на звената, които изпълняват проекти във ведомството, може или да се делегира на другите заместници на Денков, които отговарят за училищното и висшето образование и науката, или да се създаде отделно звено за изпълнението им. Обсъждат се и други варианти за статута на Управляващия орган на ОП НОИР. В единия случай той би могъл да стане изпълнителна агенция в рамките на МОН, директно подчинена на министъра или негов заместник. Не се изключва и възможността управлението на програмата да излезе от структурата на МОН и

да се поеме от независима агенция, пряко подчинена на премиера

Но това, според проф. Денков, би означавало сериозно забавяне на много проекти и при възможност трябва да се избегне. Всички варианти ще бъдат внимателно анализирани и след съгласуване с вицепремиера Малина Крумова ще се преговаря с ЕК, стана ясно още днес.

От МОН се ангажираха още да допълнят правилата за оценяване на проекти, за контрол по отчитане на разходите и за установяване и санкциониране на нередностите. В Управляващия орган на програмата ще бъдат привлечени опитни и признати експерти в областта на управлението на средства от ЕС. Освен това периодично ще се провеждат тестове на служителите.

При бързо отстраняване на проблемите няма да бъде засегнато също изпълнението на бъдещи проекти по ОП НОИР, успокоиха от МОН. Такива са например онези за изграждане на научни центрове, които се очаква да бъдат подадени до 28 февруари т.г.

Общо 1,37 млрд. са предвидени по „Наука”По приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие” могат да се вземат 560 млн. лв. С 350 млн. от тях ще се финансира изграждането на Центрове за върхови постижения и по компетентност. Проектите, в които участват и медицинските университети

все още не са подадени и плащания засега няма

По ос 2 „Образование и учене през целия живот” има 504,6 млн. лв. от Брюксел. Там са приключили 8 процедури с одобрени проекти за 245 млн. лв. Очаква се и оценката на още 41, които ще отидат за квалификация на докторанти и млади учени и са на обща стойност 6 млн. Плащанията по тази ос за малко над 30 млн. По третата – „Образователна среда за активно социално приобщаване” са предвидени 252 млн. лв. Сключени са 103 договора за 74 млн., предстои да се подпишат още 16 – за други 6 милиона. Извършените плащания са на стойност 8 млн. лв. По четвъртата ос „Техническа помощ” сумата е най-скромна – 55 млн. лв. От тях са договорени 24 милиона, а плащанията са за около 1 млн., уточниха от МОН.


ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

20 милиона евро са на разположение на научните организации и малките и средни предприятия, казват от МОН
Вдигат приема на сестри в Шумен

Вдигат приема на сестри в Шумен

Филиалът на МУ-Варна се готви да запише 30 първокурсници
Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Ако училището не разполага със здравен работник, осигурява от такъв от друго школо
До 1200 лв. за обучение по медицина

До 1200 лв. за обучение по медицина

Студентите ще плащат повече в МУ-Пловдив и МУ-Плевен, таксите остават без промяна в МУ-София и МУ-Варна
Тестват знанията по биология в СУ

Тестват знанията по биология в СУ

Кандидат-студентската кампания продължава за желаещите да учат за медицински сестри
90% от оралните карциноми са лечими

90% от оралните карциноми са лечими

Съвременните методи за диагностика позволяват ракът да се открива навреме, казва д-р Николай Николов
Бургаският университет ще обучава лекари

Бургаският университет ще обучава лекари

Сградата на бъдещия Медицинския факултет е почти завършена, казва ректорът доц. Магдалена Миткова
МУ-Варна със собствена болница

МУ-Варна със собствена болница

Университетът се кани да купи УМБАЛ „Св. Марина", трябва само писмено предложение от ректора, казва Кирил Ананиев
Старт на кампанията за вход в МУ-София

Старт на кампанията за вход в МУ-София

Подаването на документи за записване започва на 19 февруари
37 отличници завършиха МУ-Варна

37 отличници завършиха МУ-Варна

Общо 161 млади лекари от Випуск 2017 положиха Хипократова клетва в морския град
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ