последствия

Как КОВИД засяга мозъка и белия дроб

09-03-2021 11:22
Отговорите дават специалисти от два медицински университета в АвстрияКак КОВИД засяга мозъка и белия дроб
Clinica.bg

press@clinica.bg

КОВИД-19 може да протече без да го усетим, а може да доведе и до тежки усложнения. Какви са те в областта на нервната система и белия дроб, обясняват двама водещи специалисти – неврологът проф. Фриц Лойтмецер от Медицинския университет във Виена и пулмологът- проф. Венцислав Петков, който е преподавател в Австрийския медицински университет.

КОВИД и мозъка


Въпреки че най-често бива засегната дихателната система, голям брой проучвания показват, че КОВИД-19 може да има отражение и върху мозъка. Още не е ясно как точно вирусът прониква в централната нервна система, но щом навлезе там, може да нанесе щети на различни части от мозъка, което да доведе до неврологични заболявания.

Досега са регистрирани следните усложнения: главоболие, менингит, васкулит в централната нервна система, аносмия, миалгия, миозит, автоимунни заболявания като полиневропатии и енцефаломиелит.

Неврологични изследвания трябва да се направят при наличие на неврологични симптоми по време на или до 3 месеца след прекарана инфекция.

Съществуващи заболявания също могат да се влошат след прекарана инфекция. Става дума най-вече за автоимунните заболявания, тъй като имунната реакция срещу вируса може да предизвиква нови симптоми, както и да влоши вече съпътстващите симптоми. Затова всеки пациент с автоимунно заболяване, който прекара SARS-CoV-2 инфекция, трябва да се консултира с невролог.


КОВИД и белия дроб


Инфекцията предизвиква редица проблеми, свързани с дишането, от леки до критични симптоми. Пациенти със вече съществуващи заболявания на белия дроб или сърцето, рак или диабет, имат по-сериозни симптоми.

Когато вирусът навлезе в тялото, се свързва с лигавицата, която покрива носа, устата и очите. Вирусът влиза в здрава клетка и я използва, за да създаде нови вирусни частици. Размножава се и тези „нови вируси" инфектират близките клетки.

Респираторният тракт прилича на дърво, обърнато надолу. Трахеята е стволът, който се разделя на малки клонове в белите дробове. В края на всеки клон се намират алвеолите. Коронавирусът може да инфектира горната или долната част на „дървото". В някои случаи, инфекцията може дори да достигне до алвеолите.

Когато инфекцията се разпространява в респираторния тракт, имунната система започва да се отбранява. Дихателните пътища се надуват и се възпаляват. Това може да се случи в една част на белия дроб и да се разпространи към останалите части.

Около 80% от пациентите изпитват леки до умерени симптоми, като суха кашлица или болки в гърлото. Някои развиват пневмония, инфекция на белия дроб, при която се възпаляват алвеолите. Около 14% от случаите са тежки, при тях се забелязва инфекция и на двата бели дроба. С влошаването на инфекцията дробовете се пълнят с течност и отломки.

Възможно е да се развие и по-сериозна пневмония. Въздушните торбички се пълнят със слуз, течност и други клетки, които се опитват да се борят с инфекцията. Това пречи на тялото да приема кислород. При критичните случаи – около 5% - инфекцията уврежда стените на въздушните торбички. Когато тялото се опита да се пребори, дробовете се възпаляват още повече и се пълнят с течност. В такива случаи пациентът развива остра пневмония. В най-критичните случаи, белият дроб се нуждае от вентилатор, за да си върши работата.

Има налични доказателства, че около 25-30% от критичните пациенти могат да развият съсиреци в белите дробове, сърцето, мозъка и белите дробове, което може да бъде животозастрашаващо. Има случаи на пациенти, нуждаещи се от трансплантация на белия дроб след прекарана COVID-19 инфекция.

Добре е до 3 месеца при пациенти, които са имали до умерени симптоми, да се направят изследвания на белия дроб. А за пациенти, които са имали тежки симптоми, които са наложили хоспитализация или интензивна медицинска грижа, препоръчвам най-късно до 4 седмици. Все още не е напълно изяснено за колко дълго време преминалите през болестта са имунизирани срещу повторна инфекция. Затова всеки трябва да продължи да спазва мерките, които включват дистанция, хигиена, маска и редовно проветряване на вътрешните пространства.


Учениците обратно в клас

Учениците обратно в клас

С новите доставки вече са осигурени тестове за всички деца от I до XII клас за изследването на 6 декември, казаха от МОН
2018 са новите случаи на КОВИД

2018 са новите случаи на КОВИД

За последното денонощие са починали 114 души, а излекуваните са 3344, показват данните на Единния информационен портал
EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

Европейският регулатор започна непрекъснат преглед на продукта срещу КОВИД-19
КОВИД оформи политически ров

КОВИД оформи политически ров

Той е тук, за да остане, тоест трябва да измислим как да живеем редом с него, казва Първан Симеонов

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Това е необходимо, за да могат да се върнат всички ученици, казаха от МОН
Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Да започнат дебати за въвеждане на задължителна ваксина срещу КОВИД-19, призова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
Възобновяват плановия прием

Възобновяват плановия прием

От понеделник връщат и всички деца в клас, ще се тестват само веднъж, каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

За изминалите 24 часа са починало 89 души, а излекуваните са 2089, показват данните от Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 395 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ