последствия

Как КОВИД засяга мозъка и белия дроб

09-03-2021 11:22
Отговорите дават специалисти от два медицински университета в АвстрияКак КОВИД засяга мозъка и белия дроб
Clinica.bg

press@clinica.bg

КОВИД-19 може да протече без да го усетим, а може да доведе и до тежки усложнения. Какви са те в областта на нервната система и белия дроб, обясняват двама водещи специалисти – неврологът проф. Фриц Лойтмецер от Медицинския университет във Виена и пулмологът- проф. Венцислав Петков, който е преподавател в Австрийския медицински университет.

КОВИД и мозъка


Въпреки че най-често бива засегната дихателната система, голям брой проучвания показват, че КОВИД-19 може да има отражение и върху мозъка. Още не е ясно как точно вирусът прониква в централната нервна система, но щом навлезе там, може да нанесе щети на различни части от мозъка, което да доведе до неврологични заболявания.

Досега са регистрирани следните усложнения: главоболие, менингит, васкулит в централната нервна система, аносмия, миалгия, миозит, автоимунни заболявания като полиневропатии и енцефаломиелит.

Неврологични изследвания трябва да се направят при наличие на неврологични симптоми по време на или до 3 месеца след прекарана инфекция.

Съществуващи заболявания също могат да се влошат след прекарана инфекция. Става дума най-вече за автоимунните заболявания, тъй като имунната реакция срещу вируса може да предизвиква нови симптоми, както и да влоши вече съпътстващите симптоми. Затова всеки пациент с автоимунно заболяване, който прекара SARS-CoV-2 инфекция, трябва да се консултира с невролог.


КОВИД и белия дроб


Инфекцията предизвиква редица проблеми, свързани с дишането, от леки до критични симптоми. Пациенти със вече съществуващи заболявания на белия дроб или сърцето, рак или диабет, имат по-сериозни симптоми.

Когато вирусът навлезе в тялото, се свързва с лигавицата, която покрива носа, устата и очите. Вирусът влиза в здрава клетка и я използва, за да създаде нови вирусни частици. Размножава се и тези „нови вируси" инфектират близките клетки.

Респираторният тракт прилича на дърво, обърнато надолу. Трахеята е стволът, който се разделя на малки клонове в белите дробове. В края на всеки клон се намират алвеолите. Коронавирусът може да инфектира горната или долната част на „дървото". В някои случаи, инфекцията може дори да достигне до алвеолите.

Когато инфекцията се разпространява в респираторния тракт, имунната система започва да се отбранява. Дихателните пътища се надуват и се възпаляват. Това може да се случи в една част на белия дроб и да се разпространи към останалите части.

Около 80% от пациентите изпитват леки до умерени симптоми, като суха кашлица или болки в гърлото. Някои развиват пневмония, инфекция на белия дроб, при която се възпаляват алвеолите. Около 14% от случаите са тежки, при тях се забелязва инфекция и на двата бели дроба. С влошаването на инфекцията дробовете се пълнят с течност и отломки.

Възможно е да се развие и по-сериозна пневмония. Въздушните торбички се пълнят със слуз, течност и други клетки, които се опитват да се борят с инфекцията. Това пречи на тялото да приема кислород. При критичните случаи – около 5% - инфекцията уврежда стените на въздушните торбички. Когато тялото се опита да се пребори, дробовете се възпаляват още повече и се пълнят с течност. В такива случаи пациентът развива остра пневмония. В най-критичните случаи, белият дроб се нуждае от вентилатор, за да си върши работата.

Има налични доказателства, че около 25-30% от критичните пациенти могат да развият съсиреци в белите дробове, сърцето, мозъка и белите дробове, което може да бъде животозастрашаващо. Има случаи на пациенти, нуждаещи се от трансплантация на белия дроб след прекарана COVID-19 инфекция.

Добре е до 3 месеца при пациенти, които са имали до умерени симптоми, да се направят изследвания на белия дроб. А за пациенти, които са имали тежки симптоми, които са наложили хоспитализация или интензивна медицинска грижа, препоръчвам най-късно до 4 седмици. Все още не е напълно изяснено за колко дълго време преминалите през болестта са имунизирани срещу повторна инфекция. Затова всеки трябва да продължи да спазва мерките, които включват дистанция, хигиена, маска и редовно проветряване на вътрешните пространства.


МЗ разреши втори бустер срещу К-19

МЗ разреши втори бустер срещу К-19

Тя ще се прилага от 27 юни и ще бъде вписвана в Националния имунизационен регистър, позволява се за хора над 18 години
Лек ръст на КОВИД

Лек ръст на КОВИД

Средната заболеваемост днес е 34.12 на 100 000 души, спрямо 31. 26 седмица по-рано, показват данните на НЦЗПБ
Бивалентна ваксина срещу грип и К-19 наесен

Бивалентна ваксина срещу грип и К-19 наесен

Тя ще е РНК, все ще не е ясно дали ще се плаща от държавата или ще е за сметка на желаещите да се имунизират
МЗ пита за втори бустер

МЗ пита за втори бустер

Ресорното министерство е поискало становище от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката
10 държави искат по-малко ваксини

10 държави искат по-малко ваксини

Здравните министри на България и още 9 страни от ЕС представиха общо писмо до ЕК по темата
Второ денонощие без починали от КОВИД

Второ денонощие без починали от КОВИД

Това става ясно от данните, подадени в Националната информационна система

НЗОК: Има пари за по-високите заплати

НЗОК: Има пари за по-високите заплати

Новите бюджети на болниците са повишени между 16 и 133 процента, само едно лечебно заведение е с по-малко пари

КОВИД падна под 40 на 100 000

КОВИД падна под 40 на 100 000

Средната заболеваемост падна до 35. 31 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Бюджетите на болниците с различен ръст

Бюджетите на болниците с различен ръст

Увеличението на средствата им варира от по-малко от 10% до повече от 20%, но няма да стигне навсякъде за заложените заплати в Анекса

КОВИД при хората с ХИВ

КОВИД при хората с ХИВ

Ваксините предпазват от тежко протичане на инфекцията и значително намаляват проявите на „дълъг" постефект, обяснява проф. Мария Николова
1 2 3 4 5 ... 438 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ