медицина

Затлъстяването се подценява като проблем

04-03-2021 06:23
Американизираната храна с ултраобработени продукти водят до тежка форма на заболяването при деца, казва доц. Теодора Дърленска
Снимка: БНР
Затлъстяването се подценява като проблем
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
На 4 март се отбелязва Световният ден за борба със затлъстяването. И макар да се говори много за наднорменото тегло и последиците от него, то продължава да е сериозен проблем. Подценява ли се заболяването, какви са измеренията му сред децата, защо превенцията е толкова важна и как се отрази КОВИД на хранителните ни навици попитахме доц. Теодора Дърленска от УМБАЛ "Александровска". Тя е председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.
- Доц. Дърленска, на 4 март се отбелязва Световния ден на борбата със затлъстяването. Какво ново може да се каже за това заболяване?

- СЗО определя затлъстяването като хронично рецидивиращо заболяване и то е част от международната класификация на болестите. Въпреки това не само у нас, но и във всички други държави и не само обществото, но и лекарите не определят затлъстяването като заболяване и съответно не го лекуват като такова. А всъщност затлъстяването е метаболитно заболяване, което води до над 195 усложнения. Най-основните са захарен диабет тип 2, високо кръвно налягане, различни проблеми с липидите в кръвта, риск от развитие от различни видове ракови заболявания, остеоартрит и т.н.

- Подценява ли се този проблем и защо?

- Да подценява се. И това се дължи на различни причини, като една от тях е неправилната информация. Хората, включително и лекарите мислят, че това е проблем на волята, че когато на един пациент кажеш – яж по-малко, движи се повече, това ще доведе до отслабване и до решаване на проблема с наднорменото тегло. Но през последното десетилетие многобройните научни разработки показват, че затлъстяването се характеризира с нарушение в регулацията на апетита. Това означава, че хората, които страдат от наднормено тегло и затлъстяване нямат същото усещане на глад и ситост, каквото имат хората, които нямат проблем с теглото. Това нарушение се изразява в неправилни сигнали от стомашно-чревния тракт до мозъка, защото центровете на апетита и ситостта се намират в хипоталамуса на мозъка. Оттам се дават сигналите, кога човек е сит и вече може да спре да се храни. При хората със затлъстяване тази връзка е нарушена. И това всъщност не се знае достатъчно добре от хората.

- На какво се дължи това състояние?

- Човек може да се роди с това нарушение, но не е задължително то веднага да се изяви. С годините и различните рискови фактори може да се предизвика затлъстяване. Изключително много са причините, които могат да доведат до това. От една страна са генетични – между 40-70% от гените отговорят за развитието на болестта. Но също така факторите на околната среда са много важни – това включва семейната среда, чистотата на въздуха. Вече има много данни, които показват, че различни химикали във въздуха могат да са причинител, да са като един спусък именно за такива метаболитни нарушения. Липсата на сън също е фактор за развитие на затлъстяване. При хората над 18 годишна възраст препоръката е да се спи по 8 часа на денонощие. При много мои пациенти установявам, че страдат от безсъние от години.

- Какви измерения придобива този проблем сред децата и как стои България в това отношение, в сравнение с други държави?

- Една от причините за затлъстяването е липсата на превенция. Не е необходимо да се стига до определено заболяване, ако се взимат мерки за неговото предотвратяване. И децата са таргетната група, ако в ранна възраст един подрастващите развият затлъстяване, по-късно стават едни възрастни дебели хора. В детска възраст вече се откриват заболявания като диабет тип 2 и високо кръвно налягане, които до преди 10-20 години не се срещаха при тях и се считаше, че това са проблеми на възрастните. Причината за това е именно нездравословния начин на живот. България като цифри следва тенденциите, които са в Европа, в ЕС и света. Едно от четири деца от общо 21 държави в света в Европейския регион са с тежко затлъстяване. Проучване от 2019 г. на СЗО показа, че в България 8.6% от децата между 6-9 години страдат от затлъстяване и 15.4% от наднормено тегло, като България не е на първите места. Там са държавите от Средиземноморския регион като Гърция, Испания, Португалия и Малта. Общо взето ние сме на едни позиции с Източния блок. И тук изниква един голям въпрос. Как така децата от държавите, които традиционно консумират средиземноморска храна, страдат от тежко затлъстяване.

- И какъв е отговорът?

- Отговорът е, че тези деца вече не се хранят традиционно, а с т.н. американизирана храна, която е богата на мазнини, сол, захар и на ултраобработени продукти. Всъщност това е много голям проблем при децата – консумацията на пакетирани храни. Защото в тях има съставки над нормата. Така например 330 ml сок съдържа около 26 грама захар. А препоръката в детска възраст за прием на захар е 25 грама. Значи само с едно сокче, което не е храна, нормата се привишава. И по този начин се получава една свръхконсумация на захар. И какъв е резултатът – наднормено тегло и кариеси. Освен това децата са обездвижени. Според едно проучаване, в което и нашето Сдружение участва ние бяхме на първо място в диапазона 6-9 годишна възраст по продължителност на гледане на екран. В България изследваните деца прекарваха около 26 часа седмично пред някакъв екран. В Белгия и Холандия този показател беше 14 часа.

- Спортът сякаш стана по-модерен напоследък, особено фитнесът. Според Вас това дава ли някакво положително отражение към двигателна активност на подрастващите?

- Трудно ми е да коментирам, защото няма научно проучване, на което да базирам мнението си. Това, което казвате е така, но аз не знам дали има действително отражение. Има обаче нещо, което изключително силно ме притеснява. И то е, че в традицонните медии и социални мрежи се допускат фитнес-инструктори, които говорят за хранене, за отслабване. Това е погрешно, даже би трябва да има наказателна отговорност, защото тези хора нямат образованието и не мога да лекуват затлъстяването, защото то е заболяване. Спрямо индекса на телесна маса, може да се лекува съответният индивид с подходящ хранителен режим и физическа активност, включително и психологическа помощ или комбинация от всичко това и някакъв медикамент. А, понякога при високостепенно затлъстяване при индекс на телесна маса над 40 при хора над 150 кг. единствената препоръка, така че хората да могат да живеят нормално е т.н. бариятрична хирургия. В тази връзка, когато един фитнес – инструктор излезе и говори общо, той може много да обърка, защото затлъстяването се лекува от лекар. Иначе модата за спорт не е лошо нещо, стига наистина да се спортува, но както казах важна е цялостната хигиена на живот, която включва правилен начин на хранене, нормална физическа активност спрямо възрастта и достатъчно сън. Неслучайно и споменах за престоя на децата пред екран, защото през това време те не се движат. Освен това една от причините за затлъстяване е и т.н. маркетинг на нездравословни храни по време на видеоигри или анимационни филми. И децата се влияят и приемат вкусни храни, които обаче са с много калории и високо съдържание на наситени мастни киселини, сол и захар. И така се създават вкусовите предпочитания към такива продукти.

- Какви са вашите наблюдения как КОВИД се отразява на хора със затлъстяване?

- Според последни данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ възрастното население с наднормено тегло (ИТМ между 25 30) може да бъде с повишен риск за тежко протичане на COVID-19, докато тези със затлъстяване (ИТМ между 30 и 40) са със сигурност с повишен риск. Според агенцията хората с високостепенно затлъстяване (ИТМ≥40) са също с повишен риск от тежко протичане на инфекцията. Това означава, че почти 75% от възрастното население в САЩ са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19. Протичането на болестта е по-тежко, отколкото при хора с нормално тегло. Мои колеги също споделят, че тежките случаи са при хора, които са пълни.

- А как се отрази пандемията на хранителните ни навици и здравната ни култура?

- Все още не съм прочела сериозни проучвания, но те се очакват, защото в другите държави има много добра статистика. На базата на техния много добър опит ние се учим. Моите впечатления са, че пандемията се отрази на хранителните навици. От една страна хората започнаха да поръчват храна, но за това трябват и възможности. И със сигурност хората са започнали да си готвят и са обърнали повече внимание на храненето, може би са се зачитали повече в етикетите, които носят изключително голяма информация на потребителите. Същевременно се наблюдава едно покачване на теглото общо за населението. За България не мога да кажа, но съм чела, че френското население си е повишило теглото с 2-3 кг след първата карантина. И това се дължи на редовното хранене и на липсата на физическа активност. Разбира се у нас мерките бяха доста по-либерални, но при всички случаи се промени начинът на живот. Прави ми впечатление, че има много тичащи в парка, но не знам дали това не са хора, които по принцип са спортували редовно или изведнъж са решили, че искат да се движат.

- И за финал какъв е пътят за хората със затлъстяване, кой е разумният и отговорен подход при това заболяване, така че то да не бъде подценено ?

- Първата, разумна, отговорна и основна стъпка е търсене на лекарска помощ от диетолог или ендокринолог. Не в интернет, не някаква модерна диета. Интернет е безплатен, разбирам защо хората търсят там информация, но всеки човек, който има опит с различни диети знае, че след като отслабне следва йо-йо ефекта. А този феномен има своето обяснение-повишават се хормоните, които увеличават апетита и намаляват тези, които го подтискат. Защото отслабването е стрес и организмът всячески се опитва да си върне старите килограми. И за да не се случва това преминаване от диета в диета трябва да се намери специалистът, който да вземе мерки спрямо конкретния човек. Но, пак казвам, всичко започва в семейството, когато става дума за едно дете. Ако ние искаме нашите деца да консумират плодове и зеленчуци, млечни продукти, риба и готвено, това означава, че и ние трябва да ги консумираме. И това става не през „трябва" и „яж", а например, когато аз ям ябълка, мога да попитам детето дали иска, иначе само няма да поиска. Ключов е личният пример, а в по-късна възраст не е толкова трудно, особено сега, когато здравословният начин на живот вече е модерен. Искам и за уточня, че здравословното хранене не е задължително скъпо. И не на последно място – да се движим, забравили сме да се движим, а осъзнатата превенция е изключително важна.


С промените изворната вода няма да изчезне

С промените изворната вода няма да изчезне

Измененията в наредбата се налагат заради уеднаквяване на понятията с тези в европейското законодателство, казва проф. Петър Пенчев
МЗ подготви нова наредба за минералната вода

МЗ подготви нова наредба за минералната вода

Тя е в отговор на процедура срещу страната ни от ЕС, че от един и същ извор се предлагат повече марки

Стопили сме се с 8121 души за година

Стопили сме се с 8121 души за година

Броят на починалите е намалял с 270 или с 0.3% в края на 2024 г., спрямо 2023 г., показват данните на НСИ
Без сухи супи в училищните бюфети

Без сухи супи в училищните бюфети

В стола пилето в стола трябва да е без кожа, а рибата да се включва в менюто поне веднъж седмично, предвижда Наредба на МЗ
Зачестяват офертите с ИИ за

Зачестяват офертите с ИИ за "безплатни" цярове

Такива продукти са и рискови, защото не знаем какво съдържат и кой е техният производител, казва Габрела Руменова
Водата в сиренето намалява белтъка

Водата в сиренето намалява белтъка

За хубаво, българско производство по БДС, съдържанието й трябва да е от 52% до максимум 54%, казва проф. Донка Байкова
Вдигат водата в саламуреното сирене

Вдигат водата в саламуреното сирене

Горната граница се повишава на 65%, предвижда промяна в наредба на земеделското министерство
Няма нарушения при райския газ

Няма нарушения при райския газ

От над 4 хиляди проверки на здравните органи, нарушения са установени само в един търговски обект, отчете д-р Галя Кондева

Рибата е подходяща за всеки

Рибата е подходяща за всеки

Тя е нискокалорична, лесноусвоима и богата на палитра от полезни мазнини, но внимавайте с качеството и произхода й, съветва проф. Веселка Дулева
32% от първолаците с наднормено тегло

32% от първолаците с наднормено тегло

Такъв дял са били те у нас през 2023 г., спрямо 28.2% през 2018 г., със затлъстяване са 15.2% при 12.4% пет години по-рано, показват данни от проучване на НЦОЗА
1 2 3 4 5 ... 13 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2025 Предишен Следващ
Close Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквитките Съгласен съм