грижа

МУ-Варна ще проследява МГВ деца

01-03-2021 15:53
Целта е да се помогне на всички, които са родени малки за гестационната си възраст и имат нужда от лечениеМУ-Варна ще проследява МГВ деца
Clinica.bg

press@clinica.bg

Педиатричните клиники в УМБАЛ „Св. Марина" и преподаватели в МУ-Варна стартитат национална програма за откриване и проследяване на деца, родени малки за гестационната си възраст (МГВ). Проектът се осъществява със съдействието на Варненското дружество по детска ендокринология (ВАПЕД) и Българската Асоциация по неонатология и с подкрепата на Медицински университет – Варна и УМБАЛ „Св. Марина" - Варна.

Програмата ще продължи 3 години и ще обхване 23 родилни домове в страната още през първата година. С активното участие на неонатолози, лични лекари, детски ендокринолози и родители, активно ще се проследяват засегнатите деца до 2-годишна възраст, с цел навременно наваксване в растежа. Програмата предвижда също обучение на медицински сестри и акушерки за правилно измерване на ръст, тегло и обиколка на главата на новородените, а участващите родилни домове ще бъдат снабдени с криви за оценка на параметрите при раждането.


„Целта ни е да открием и обхваним

в проследяването деца, родени малки за гестационната си възраст, за да може да реагираме навреме при тези, при които е необходимо лечение. Благодарение на ранното откриване и адекватно лечение могат да бъдат избегнати тежки последици за здравето на доносени и недоносени родени МГВ деца в България", обясни проф. Виолета Йотова, началник направление Педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна и ръководител на програмата.

Всички дейности по диагностика и

проследяване на пациентите са финансирани напълно от НЗОК. Повече информация за програмата може да откриете на http://www.mgv.growinform.org/

Според предварителни проучвания на специалистите, от приблизително 32 000 новородени, около 2200-3000 деца доносени и недоносени деца се раждат с МГВ. Веднага след раждането при тях се наблюдават т. нар. ранни усложнения.

Смъртността при МГВ деца е до

10 пъти по-голяма от тези, родени с нормални размери за гестационната си възраст. Едно от сериозните усложнения, появяващи се при приблизително една трета от роденити МГВ деца, е хипогликемията. Ако тя не бъде на време разпозната, е възможно трайно мозъчно увреждане. Поради сравнително голямата повърхност на тялото и главата и повишените трансдермални инсенсибилни загуби, по-лесно настъпва хипотермия при родените МГВ, в сравнение с тези, родени с нормални размери. Хроничната интраутеринна хипоксемия води до повишаване нивата на еритропоетин, повишена продукция на еритроцити, но същевременно и намаляване на тромбоцитната продукция. Полицитемията заедно с хипервискозитета повишава риска от тромбози и некротизиращ ентероколит.


Част от късните усложнения

на МГВ деца включват преждевременно започване на пубертета не спрямо възрастта, а по-скоро спрямо телесните размери. При повечето проучвания до момента се установява нормално до леко намалено IQ при малките МГВ деца, което се преодолява с възрастта и се изравнява с връстниците около 18 годишна възраст. До момента многократно е потвърждаван повишен сърдечно-съдов риск при родените МГВ катовъзрастни. Тенденция за повишени стойности на кръвното налягане се наблюдава при всички МГВ, но най-вече при недоносените. Данни от проучвания доказват, че при МГВ се наблюдава дислипидемия още от ранна детска възраст. Не на последно място, родените МГВ възрастни имат често метаболитни нарушения като инсулинова резистентност, нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет тип 2.

Доказано е, че е налице и ниска

минерална плътност, която се повишава след лечение с растежен хормон.

Повечето от децата родени МГВ успяват да наваксат в растежа си и да продължат своето развитие в собствения си растежен канал още преди да навършат 2-годишна възраст. Едно на десет деца родени МГВ не успява да навакса в своя растеж до 2-годишна възраст – то се определя като дете, родено МГВ, без постанатално наваксване в растежа. Множество изследвания показват, че здравната система и родителите не приемат раждането с малки размери като здравен проблем, което води до лоши начални здравни грижи, голямо забавяне в лечението или тоталната му липса, както и липса на превенция на късните усложнения.


Още общини затягат мерките заради Омикрон

Още общини затягат мерките заради Омикрон

В София решават дали ще има нови ограничения в понеделник, засега училищата и детските градини остават отворени
Спират плановия прием в София

Спират плановия прием в София

Новото органичение важи и за операциите, то влиза в сила от 12 януари, гласи заповед на д-р Данчо Пенчев
Арестуваха мъж за фалшив сертификат

Арестуваха мъж за фалшив сертификат

Униформените щракнаха белезници на 48-годишен от Хасково, продавал документа в Пампорово
Без нито едно джипи в община Трекляно

Без нито едно джипи в община Трекляно

Единственият личен лекар там е починал миналата година и никой не иска да заеме мястото му
Наказват РЗОК-Добрич

Наказват РЗОК-Добрич

Причината е, че не са изплатили навреме парите за СИМП и ПИМП, обясниха от здравната каса
1600 в спешното на УМБАЛ

1600 в спешното на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Нарастване на заболеваемостта от КОВИД-19 след Нова година отбелязват от лечебното заведение
Изправят лекарка от Варна пред Темида

Изправят лекарка от Варна пред Темида

Окръжната прокуратура предаде на съд 63-годишна кардиложка след смъртта на пациент
РЗИ поиска сертификат за ваденето на кръста

РЗИ поиска сертификат за ваденето на кръста

В София той ще бъде хвърлен в езерото в Дружба утре, когато празнуваме Богоявление, съобщиха от кметството
Ваксинират възрастни по домовете им

Ваксинират възрастни по домовете им

Инициативата е на РЗИ-Враца и започва от 10 януари, хората ще могат да извикат екип по телефона
Студенти дариха 7000 лв. на детска хирургия за лазер

Студенти дариха 7000 лв. на детска хирургия за лазер

Студенти дариха 7000 лв. на детска хирургия за лазер
1 2 3 4 5 ... 137 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от 2022 г. в здравеопазването?

Януари 2022 Предишен Следващ