преглед

Да изправим гръбнака по „Шрот

26-02-2021 11:05
Този метод постига реални резултати в клиничната корекция на сколиозата, веднъж усвоен може да се практикува и у дома, казва рехабилитаторът Стела ТошеваДа изправим гръбнака по „Шрот
Clinica.bg

press@clinica.bg

Мануалният терапевт от отделението по „Физиотерапия и ребахилитация" на Болница „Тракия" – Стела Тошева е един от малкото сертифицирани специалисти в област Стара Загора за прилагане на наложения в Европа ефективен метод за корекция на сколиоза и кифоза, известен под името - „Шрот". Какво представлява той, как помага, разказва тя в рубриката ни „Преглед".

Терапията „Шрот" е подходяща най-вече за деца и младежи над 8 години, които имат сколиоза и изкривяване до 40-50 градуса. За да има максимална полза от нея обаче, е важно да се направи правилна диагностика и прясна рентгенография.


Какво представлява сколиозата


Това е триизмерно изкривяване на гръбначния стълб и торса. Комбинира се с ротация на прешлените в хоризонталната равнина и с промяна на физиологичните извивки, когато вече говорим за кифоза и лордоза в сагиталната равнина, които най-често се изглаждат.

Идиопатичната сколиоза все още е с неизяснен произход. Тя може да засегне деца в добро общо здравословно състояние и може да прогресира по време на пика на растежа при навлизане на детето в пубертета. Статистиката сочи, че това се случва при 2-3% от подрастващите. Именно за това е важна ранната диагностика и първата цел на терапията е да спре прогреса на сколиозата.


Как помага „Шрот"


Системата съчетава мануални техники с физически упражнения със и без уреди и специфичен начин на дишане. Тя има за цел да се изъврши 3Д-корекция на гръбначния стълб, чрез дишане и асиметрични упражнения.

„Резултатите от лечението са видимо подобрение на стойката на пациента още след десетата процедура, особено при подрастващите", казва Стела Тошева. Системата „Шрот" помага и при хора с лоша стойка, със сколиозни изменения в зряла възраст, но тя е най-ефективна при децата.

При „Шрот" има и система от огледала, която също помага на пациента да постигне правилна корекция. За допълнително мускулно напрежение пациентите използват различни уреди като щеки, гимнастическа шведска стена, столове и други уреди.

Упражненията по Шрот, веднъж усвоени, могат да се практикуват у дома, а срещата с терапевт да е рядка, с цел корекция и то при нужда. От терапията обаче няма да има задоволителен резултат, ако човек не спазва основните правила за ежедневните дейности - как стои, седи, лежи или дори работи.


Историята


Методът „Шрот" възниква като автотренинг – измислен е от германката Катарина Шрот през 1921 година, тъй като самата тя била със сколиоза, която се опитвала да лекува с корсет. През 70-те години на миналия век методът „Шрот" става широко известен най-вече в Германия, след като е доразвит от Криста Линърт-Шрот и бързо се превръща в една от най-популярните неинвазивни терапевтични системи в света.

В България методът „Шрот" е въведен през 2014 г. и постепенно набира все по-широка популярност. Една от спецификите му е обучението на пациента в особен начин на дишане с дясната и лявата част на гръдния си кош, познато като „ротационно дишане на Шрот". За подпомагане на корекцията терапевтът прилага мануални техники, с които допълнително стимулира зоните за дишане и елонгацията, така типични за Шрот. 

Ако искате да запишете детето си за рехабилитация на гръбначно изкривяване или да получите повече информация, можете да потърсите рехабилитатор Стела Тошева на телефон 0988949677.


Училищен стрес отключва коремна болка

Училищен стрес отключва коремна болка

Прекалените родителските амбиции са сред другите основни причини, заболяването се повлиява от терапия с психолог, показват резултатите от ново изследване на д-р Марлена Панайотова от "Тракия"
Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Интервенцията е извършена в болница „Тракия", обикновено след операцията пациентите се изписват на третия ден

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

При 3-4 новородени на 1000 има някакъв проблем, тези деца трябва да бъдат открити своевременно и рехабилитирани, казва доц. Петър Руев
Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Днес отбелязваме Световния ден за борба със заболяването, смъртността у нас е три пъти по-висока от тази в останалите страни в Европа, напомнят от УМБАЛ – "Св. Марина"-Варна
Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Формула за сърдечно здраве гласи - спрете пушенето, намалете теглото, пийте умерено, хранете се качествено и спортувайте, казва д-р Борислав Борисов
Лекуват уголемена простата без операция

Лекуват уголемена простата без операция

Миниинвазивната манипулация се извършва под ангиографски контрол в болница „Тракия"

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да, те спокойно могат да се имунизират срещу КОВИД-19, отговаря доц. Димитър Петков

Движението пази вените

Движението пази вените

Високите температури през лятото са причина за нарастването на диаметъра им, казва доц. Димитър Петков

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

 

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Постковидният синдром може да продължи над 6 месеца

Постковидният синдром може да продължи над 6 месеца

След преболедуване на инфекцията, се забелязва повишено кръвно налягане и аритмия, дори и при някои хора, които не са имали такива проблеми, казва д-р Кръстина Донева
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ