ДЕРМАТОЛОГИЯ

Фототерапия помага при псориазис и кожен лимфом

09-02-2017 09:36
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Фототерапия помага при псориазис и кожен лимфомБазоцелуларният карцином може с години да се крие зад незарастваща раничка, предупреждава д-р Весел Кантарджиев

80% от кожните заболявания се повлияват благоприятно от фототерапия. Как помага тя при псориазис и Т-клетъчен кожен лимфом? И кога може да навреди? Clinica.bg попита д-р Весел Кантарджиев. Началникът на Клиниката по дерматология на Военномединска академия-София разкрива още кой е кожният рак, който се лекува почти на 100% без рецидиви и с какви модерни терапии помагат на пациентите си в отделението с най-младия екип във ВМА.

С три професионални апарата за фототерапия от последно поколение работят в Клиниката по дерматология на ВМА.  Най-модерният е с UVB лъчи и има много тесен спектър на действие. „Дължината на вълната там е точно 311 нанометъра. Притежава ползотворните свойства на слънчевото облъчване, но в същото време не повишава риска от рак и не ускорява стареенето на кожата”, обяснява д-р Весел Кантарджиев. Фототерапията е ефективна при всички видове дерматити. При кожните Т-клетъчни лимфоми пък е първа линия на лечение, след нея може да се прилага химиотерапия и да се продължи с други медикаменти, уточнява дерматологът. Използва се широко и в лечението на псориазис, особено в по-леките му форми. Противопоказна е обаче при друго автоимунно заболяване – лупус , подчертава д-р Кантарджиев. Клиниката по дерматология на ВМА е един от водещите центрове за борба  с псориазиса. Учените все още не могат да кажат какво го провокира. „Обвиняват стреса. Някои

ВИЗИТКА


Д-р Весел Кантарджиев завършва медицина в МУ-София през 2004 г. Две години по-късно вече е част от екипа на Клиниката по дерматология, венерология и алергология на ВМА-София. А от 2015 г. я оглавява. Д-р Кантарджиев има специализации в Германия и Австрия, както и публикации в редица български и чуждестранни научни издания.антибиотици и медикаменти също могат да го отключат

обяснява д-р Кантарджиев. Псориазисът има много различни форми – може да протича безсимптомно, а не е изключено да ангажира и обширни площи от кожата. Лошото е, че при болните рязко скача рискът от сърдечно-съдови инциденти – до 40%, както и от отключване на диабет - при 30-40 на сто от пациентите. При то-тежките форми или при липса на адекватно лечение се засягат и ставите и може да се стигне до инвалидизация, алармира д-р Кантарджиев. В клиниката на ВМА разполагат с пълния терапевтичен набор за справяне с псориазиса – от фототерапия до биологичните продукти, които направиха революция в битката с него.  „Това са моноклонални антитела, които блокират различни медиатори в каскадата на възпалението и за момента са най-модерното средство за лечение на псориазис. За щастие на нашите пациенти, всеки здравноосигурен гражданин – при изчерпани конвенционални възможности за лечение, може да се възползва безплатно от тази терапия”, обяснява дерматологът. 120 000 са българите с псориазис, а диагнозата им често се превръща в наказание не само за тях, но и за близките им. „Много страдат личните отношения, процентът на депресивни състояния при тези болни също е изключително висок. Затова целта ни е да повишим качеството им на живот”, казва д-р Кантарджиев. Ето защо от 2 години във ВМА организират кампании, посветени на псориазиса. При последните безплатни прегледи в края на януари

близо 400 пациенти са минали на консултации

ри дерматолозите. „Всички са картотекирани и за всеки е изготвен индивидуален план за лечение”, обяснява д-р Кантарджиев.

Освен с иновативен сектор за фототерапия, отделението разполага и с модерен лазерен център. В него се лекуват различни съдови лезии. Например - хемангиоми – доброкачествени разраствания на съдове в епидермиса. „Част от тях са по рождение, други се появяват в първите 12 месеца след раждането. Добрата новина е, че около 80 на сто изчезват сами до втората или третата година на детето. Ако не се случи, се намесваме ние – вече сме излекували няколкостотин деца”, доволен е д-р Кантарджиев.

Модерните операционни на клиниката също връщат надеждата на стотици пациенти. В тях годишно се правят около 400 хирургични ексцизии. „Най-често на доброкачествени лезии, но и на злокачествени – на първо място, базоцелуларен карцином”, обяснява дерматологът. „Това е най-често срещаното злокачествено заболяване в човешкия организъм като цяло. Добрата новина е, че изключително рядко дава метастази в органи или лимфни възли – обикновено, ако не е лекуван 10 или 20 години”, обяснява д-р Кантарджиев. А такива фрапиращи случаи има, защото понякога базоцелуларният карцином може да е като  малка незарастваща раничка. В други пък е обратното –

достига размера на орех – 5 или 10 см

уточнява специалистът. Освен това, мястото не е болезнено и това кара пациентите да подценят проблема. Най-често при този карцином се прави ексцизия. „С изрязването и пускането за хистологично изследване може да се каже, че проблемът на пациента е решен. Карциномът рецидивира на определени локации, но в нисък процент от случаите”, обяснява д-р Кантарджиев. При най-агресивния кожен рак пък – меланома, е обратното. „С изрязването му обикновено започват проблемите на пациентите ”, не крие дерматологът.

Именно ВМА има най-модерният сектор за дерматохистопатология. Хистологичното изследване е „златен стандарт” в диагностиката на кожни заболявания. Клиниката има договори с над 10 болници и техните проби от биопсии се обработват  и гледат под микроскоп от доайена българската дерматохистопатология проф. Елена Обрешкова и екипа й. „Тя е наш приятел и учител”, горд е д-р Кантарджиев, който е начело на най-„младото” отделение в болницата. 6 доктори със специалност и 10 специализанти се грижат за 6 500-те пациенти, които годишно минават през клиниката. Студентите по медицина от СУ „Св. Климент Охридски” пък трупат безценен опит при упраженията си там. „Младостта не е порок. Колегите са страхотно мотивирани, а ръководството ни дава всякакви възможности да се развиваме”, доволен е д-р Кантарджиев.ВНИМАНИЕ

 

Козметикът е нож с две остриета при акнеДерматолозите от ВМА са експерти и в битката с акнето, което е драма за не един и двама тийнейджъри. А често – и за по-зрели пациенти. Зад упорития обрив всъщност се крие възпалително заболяване на космения фоликул. Затова той може да засегне всяка част от тялото – без дланите и ходилата, обяснява д-р Весел Кантарджиев. Формите са различни по тежест и локация, уточнява специалистът. Най-често „страдат" лицето, деколтето и гърба. Хубавото е, че в над 90% от случаите акнето може да се излекува напълно, задължително под грижите на дерматолог. „Ходенето на козметик е нож с две остриета. Безспорно, кожата трябва да бъде почиствана и порите да се отпушват. Защото генезисът на акнето обикновено е комедон (черна точка) – гнойна пъпка – киста. Но в 21 век това може да се прави и с мазила. Когато възпалителните лезии са по-големи, при изстискването може да останат белези, които са коригируеми, но трудно", предупреждава д-р Кантарджиев.


3900 с диагноза лупус у нас

3900 с диагноза лупус у нас

Трудно намираме основни медикаменти за терапия, казаха пациенти с ревматологични заболявания
Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди

Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди

30 хирурзи от страната се включиха в еднодневния курс по тазобедрено ендопротезиране
Хипертонията уврежда сърцето, мозъка и бъбреците

Хипертонията уврежда сърцето, мозъка и бъбреците

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Какви са причините за появата на високото кръвно, попитахме кардиолога д-р Ленко Михов от Болница „Тракия".
Скрининг и обучение за диабет

Скрининг и обучение за диабет

Инициативата е част от „Първия национален фестивал на пешеходеца". Целта е да се популяризира здравословния и активен начин на живот.
Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Над 50% от българите с разширени вени

Над 50% от българите с разширени вени

Започват безплатни прегледи в 8 града в седмицата между 10-ти и 14-ти юни
Липсва радиойод за изследване на рак

Липсва радиойод за изследване на рак

Учреден е Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори, в който ще членуват специалисти от 11 страни
800 жени годишно с рак на яйчниците

800 жени годишно с рак на яйчниците

Половината губят битката с тежкото заболяване, обясниха специалистите
Хранителен режим подпомага лечение

Хранителен режим подпомага лечение

Първите дни след празниците зачестяват случаите на хора потърсили медицинска помощ. Тежките трапези, често водят до проблеми със стомаха, жлъчката и панкреаса. Не са редките случаите и на различни хранителни алергии.
1 2 3 4 5 ... 32 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019