Меню
анкета

От какво се опасяват фармацевтите по време на КОВИД

16-02-2021 13:32
85% от запитаните се притесняват за някаква форма на недостиг на лекарства с оглед на пиковете на пандемията, показва анкета на БФС и „Индекс на болницитеОт какво се опасяват фармацевтите по време на КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg

Опасения от недостиг на лекарства заради пандемията има сред не малка част от фармацевтите у нас. Това показва анкета на Българския фармацевтичен съюз (БФС), с подкрепата на „Индекс на болниците", която протече в края на 2020 и началото на 2021 г.

Анкетата събра 261 отговора, като почти всички аптеки, в които работят отговорилите, са с договор с НЗОК. Близо две трети от здравните заведения се намират в населено място с над 50 хил. жители, а останалите – в по-малки населени места. Разбира се, сегашната по-спокойна ситуация създава условия и за нова анкета, която да установи възможни тенденции.


Опасенията


43% от запитаните посочват, че заради коронавируса може да има липси на лекарства за остри респираторни заболявания, а 13% - при лекарства с рецепта за хронични заболявания. Други 29% споделят опасението, че недостиг всъщност е възможен при всички видове лекарства. 15% изключват вероятността да има подобни проблеми. Така, общо за 85% от запитаните може да се каже, че се опасяват от някаква форма на недостиг на лекарства с оглед на пиковете на пандемията от КОВИД през есенно-зиния сезон.


Причините


Презапасяването от страна на пациентите е основната причина, която фармацевтите изтъкват – тя личи в повече от две трети от тревожните отговори. Логистиката и затрудненията при производството са другите две причини за повече от половината от отговорилите. (Респондентите са избирали повече от един отговор.)

Когато става дума конкретно за снабдяването, една трета от анкетираните посочват, че може да възникне проблем по отношение на всички медикаменти, а 47% - с определени лекарства, като ваксини, например, а също антибиотици, нискомолекулни хепарини, антикоагуланти, имунистимуланти, противовирусни, продукти, които са приоритетни за реекспорт и др. Една пета от респондентите пък отбелязват, че не очакват затруднения с доставките на лекарства.


Работният процес


Фармацевтите се чувстват по-скоро подготвени за работата си по време на пандемията. Повечето от отговорилите – 60%, са на мнение, че разполагат с достатъчно кадри, за да обезпечат нормалната работа на аптеката с оглед на пиковете на пандемията.

Почти всички казват, че разполагат и с достатъчно предпазни средства за осигуряване на безопасен работен процес през пиковете на пандемията. 10% обаче смятат, че нямат достатъчно ръкавици, маски с адекватен предпазен ефект, дезинфектанти, предпазни облекла.

Въпреки че почти всички фармацевти имат защитни средства, по-голямата част от отговорилите – 57%, заявяват, че все още се притесняват да обслужват пациенти при обостряне на пандемията.


Последствията


83% от запитаните фармацевти смятат, че пандемията може да доведе до затруднение в обслужването на пациентите – 78% отбелязват, че основната причина за това може да е липса на лекарства, а 5% - че може да не работят достатъчно аптеки. Други 17% от отговорилите обаче са на мнение, че проблеми с обслужването на пациентите няма да има. Немалка част от фармацевтите – 66%, очакват и финансови затруднения при обостряне на пандемията. Според останалата една трета обаче такива няма да има.


Нова възможност за деца с артрит

Нова възможност за деца с артрит

Здравната каса започва да реимбурсира Tofacitinib, след като Надзорният съвет одобри критериите за реимбурсация

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Вече са извършени първите доставки към търговци на едро, в утрешния ден разпределението ще продължи, казаха от МЗ
Димитър Маринов начело на фармцевтите

Димитър Маринов начело на фармцевтите

Той бе избран днес за председател на съсловната организация в надпревара с още трима свои колеги

Гратисен период за промени в търговете с лекарства

Гратисен период за промени в търговете с лекарства

До 25 октомври тази година дистрибуторите в тях ще могат да кандидатстват не по всички позиции

Oтменят правилника на комисията по етика към МС

Oтменят правилника на комисията по етика към МС

Прави се с цел синхронизация на законодателството, предвижда проект за постановление на МС
Внесоха още 27 650 опаковки Ozempic

Внесоха още 27 650 опаковки Ozempic

Очаква се количествата от медикамента за диабетици да бъдат налични у нас на 21 март, казват от МЗ
НЗОК да плаща и лекарства от паралелен внос

НЗОК да плаща и лекарства от паралелен внос

Това поискаха от едната от двете асоциации на дистрибуторите им, според тях така ще се реши проблема с дефицита

Да се разшири механизма за внос на нерегистрирани лекарства

Да се разшири механизма за внос на нерегистрирани лекарства

Той трябва да се прилага и за амбулаторната помощ, не само за болничната, в условия на кризи и дефицит, смята Христофор Иванов

МЗ ще дигитализира и ТЕЛК-а

МЗ ще дигитализира и ТЕЛК-а

Мобилното приложение, чрез което лекарите могат да издават електронни бели рецепти е факт, но хартиените остават

ЕК предоговаря ваксините срещу К-19

ЕК предоговаря ваксините срещу К-19

Става дума за изменение в сроковете им, а не за прекратяване на договорите, казва говорител на Европейската комисия
1 2 3 4 5 ... 551 »
открийте болница
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ