Меню
анкета

От какво се опасяват фармацевтите по време на КОВИД

16-02-2021 13:32
85% от запитаните се притесняват за някаква форма на недостиг на лекарства с оглед на пиковете на пандемията, показва анкета на БФС и „Индекс на болницитеОт какво се опасяват фармацевтите по време на КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg

Опасения от недостиг на лекарства заради пандемията има сред не малка част от фармацевтите у нас. Това показва анкета на Българския фармацевтичен съюз (БФС), с подкрепата на „Индекс на болниците", която протече в края на 2020 и началото на 2021 г.

Анкетата събра 261 отговора, като почти всички аптеки, в които работят отговорилите, са с договор с НЗОК. Близо две трети от здравните заведения се намират в населено място с над 50 хил. жители, а останалите – в по-малки населени места. Разбира се, сегашната по-спокойна ситуация създава условия и за нова анкета, която да установи възможни тенденции.


Опасенията


43% от запитаните посочват, че заради коронавируса може да има липси на лекарства за остри респираторни заболявания, а 13% - при лекарства с рецепта за хронични заболявания. Други 29% споделят опасението, че недостиг всъщност е възможен при всички видове лекарства. 15% изключват вероятността да има подобни проблеми. Така, общо за 85% от запитаните може да се каже, че се опасяват от някаква форма на недостиг на лекарства с оглед на пиковете на пандемията от КОВИД през есенно-зиния сезон.


Причините


Презапасяването от страна на пациентите е основната причина, която фармацевтите изтъкват – тя личи в повече от две трети от тревожните отговори. Логистиката и затрудненията при производството са другите две причини за повече от половината от отговорилите. (Респондентите са избирали повече от един отговор.)

Когато става дума конкретно за снабдяването, една трета от анкетираните посочват, че може да възникне проблем по отношение на всички медикаменти, а 47% - с определени лекарства, като ваксини, например, а също антибиотици, нискомолекулни хепарини, антикоагуланти, имунистимуланти, противовирусни, продукти, които са приоритетни за реекспорт и др. Една пета от респондентите пък отбелязват, че не очакват затруднения с доставките на лекарства.


Работният процес


Фармацевтите се чувстват по-скоро подготвени за работата си по време на пандемията. Повечето от отговорилите – 60%, са на мнение, че разполагат с достатъчно кадри, за да обезпечат нормалната работа на аптеката с оглед на пиковете на пандемията.

Почти всички казват, че разполагат и с достатъчно предпазни средства за осигуряване на безопасен работен процес през пиковете на пандемията. 10% обаче смятат, че нямат достатъчно ръкавици, маски с адекватен предпазен ефект, дезинфектанти, предпазни облекла.

Въпреки че почти всички фармацевти имат защитни средства, по-голямата част от отговорилите – 57%, заявяват, че все още се притесняват да обслужват пациенти при обостряне на пандемията.


Последствията


83% от запитаните фармацевти смятат, че пандемията може да доведе до затруднение в обслужването на пациентите – 78% отбелязват, че основната причина за това може да е липса на лекарства, а 5% - че може да не работят достатъчно аптеки. Други 17% от отговорилите обаче са на мнение, че проблеми с обслужването на пациентите няма да има. Немалка част от фармацевтите – 66%, очакват и финансови затруднения при обостряне на пандемията. Според останалата една трета обаче такива няма да има.


Отлагат единните цени на онколекарствата

Отлагат единните цени на онколекарствата

НЗОК ще въведе някакъв механизъм за контрол на тези разходи едва от 1 февруари, предлагат ГЕРБ и ПП-ДБ, отстъплението става под натиска на индустрията и БЛС

НЗОК ще плаща лекарства за още 4 диагнози

НЗОК ще плаща лекарства за още 4 диагнози

Освен това се създават нови комисии за назначаване на медикаменти за хиперхолестеролемия и болести на ретината

Всеки министър трябва да е с оставка в джоба

Всеки министър трябва да е с оставка в джоба

Дилемата ми възникна поради освобождаването на ключов мой заместник с мотиви за бавни темпове на работа, но прецених, че трябва да работя още по-усърдно, обясни проф. Христо Хинков

Депутатите обслужиха частни болници и дистрибутори

Депутатите обслужиха частни болници и дистрибутори

Непубличните лечебни заведения и търговците на нерегистрирани лекарства и занапред няма да правят търгове, въпреки че им се плаща с обществени средства

Пак отлагат е-рецептите

Пак отлагат е-рецептите

Хартиените трябваше да отпаднат за антибиотиците и лекарствата за диабет от 1 октомври, но датата ще се измести

Учредиха асоциация за медицински изделия

Учредиха асоциация за медицински изделия

МедТех ще представлява едни от най-големите производители в света като Медтроник, ХелткеърС и Хартманн

Обсъждат повече пари за помощни средства

Обсъждат повече пари за помощни средства

Да се удвои бюджета на касата по това перо за 2024 г., предлагат депутати и НЗОК

Нужна е промяна на Методиката за онколекарствата

Нужна е промяна на Методиката за онколекарствата

Необходима е спешна законодателна промяна, за да се избегне реалният риск от нови дългове на лечебни заведения, казват от Асоциацията на университетските болници
Здравната карта трябва да определи потребностите от легла

Здравната карта трябва да определи потребностите от легла

Септември се оказа важен за здравеопазването, през него стана ясна методиката за новата здравна карта, а след броени дни трябва да влязат в сила и нови правила за реимбурсация на онколекарствата. Готова ли е здравната каса да се справи с всички тези отговорности, попитахме нейния управител Станимир Михайлов.

СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

Той е отворен от днес 27 септември, столичната здравна инспекция е получила 5760 от новите дози
1 2 3 4 5 ... 566 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Октомври 2023 Предишен Следващ