За бъдещи майки

Кои тестове казват здраво ли е бебето?

06-02-2017 06:45
Амниоцентезата крие 1% риск, нови ДНК изследвания са алтернатива Кои тестове казват здраво ли е бебето?
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здраво бебе ли ще родя? Това е въпросът, който си задава всяка бъдеща майка през 9-те месеца преди да гушне своето бебе. Кои са тестовете, които могат да успокоят тревогите й? С кои изследвания се „хващат" Даун или малформации на бебето? Clinica.bg попита проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория към УАГБ „Майчин дом".
  • Биохимичен скрининг (от 11-а до 13+6 г.с.)

 Биохимичният скрининг не е диагноза, а оценка на риска плодът да е засегнат от някоя от по-често срещаните случайни хромозомни аномалии. Важно е да се знае, че такъв съществува за всяка бременност, независимо от възрастта на жената. За определяне на риска се използват ехографски данни, измерени от акушер-гинеколог и нива на хормони, отделяни от плацентата, които се измерват в кръвна проба на бременната. Специална сертифицирана програма извършва статистическата обработка на данните и определя риска. Той може да бъде нисък, среден и висок. Границите на тези три групи могат да имат малки различия, според приетите стандарти. Резултатите е редно да се тълкуват от специалист, който трябва да ги обясни на бременната.

ВИЗИТКА

Проф. Алексей Савов завършва „Молекулярна биология" в СУ „Св. Климент Охридски" през 1989 г. През 2009 г. става доцент по „Молекулярна Генетика". Специализира във Франция и Италия и преподава на студенти в Медицински университет-София. Член е на European Society of Human Genetics, Управителния съвет на Българска асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията и представлява European Cystic Fibrosis Network в България. Има десетки публикации в български и международни научни списания.

  • Втори биохимичен скрининг (от 15 до 19+3 г.с.)

Биохимичният скрининг във втори триместър се различава от първия, а не е неговото повторение. Няма строги правила в какви случаи трябва да бъде провеждан. Обикновено се препоръчва, когато биохимичните маркери от първия скрининг определят бременността като средно или високо рискова и е уместно да бъдат събрани допълнителни данни.

  • Кога се прави амниоцентеза и хорион-биопсия?

Когато една бременност е определена като високо рискова, най-често по данни от биохимичен скрининг, ехографски находки или фамилна история на генетично заболяване, е необходимо да бъде извършено генетично изследване, което да постави диагноза или да я отхвърли. Тази диагноза винаги е насочена към конкретния проблем, определящ бременността като рискова. За да се направи генетичното изследване е необходима проба, която е генетично идентична с плода. Тя може да бъде или хорион (плацента), която се взема в 11-12 седмица или околоплодна течност (амниоцентеза), която се извършва 17-19 седмица. Тези манипулации се наричат инвазивни. Има малък риск (под 1%) след такава манипулация да настъпят усложнения на бременността и дори да се стигне до спонтанен аборт.

  • Алтернатива ли са новите пренатални ДНК тестове?
Генетично изследване на плода може да се направи и чрез кръвна проба на бременната жена. По време на бременността в майчината кръв има ДНК на плода, която идва от плацентата. Новите тестове могат да я отделят и изследват за определени генетични аномалии. Така в някои случаи може да се избегне провеждането на инвазивна манипулация - хорионна биопсия или амниоцентеза. Преценката какво точно генетично изследване е необходимо да бъде направено и каква информация носи трябва да бъде направена от специалист по генетика.
  • Защо е важна феталната морфология?

Феталната морфология дава важна информация за развитието на плода. Целта й в III-тия триместър е да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността и са достъпни за ехографско диагностициране. Не всички аномалии обаче могат да бъдат открити чрез ултразвуково изследване! Освен тази диагностика, се оценяват размерите и растежа на плода; плацентата, пъпната връв и околоплодните води; маточната шийка; кръвотока в различните съдове на плода, пъпната връв и маточните артерии. Проблемите, които могат да бъдат открити с фетална морфология са от всякакъв характер. При някои находки се налага да бъдат извършени и  генетични изследвания, за да се вземе решение. Като цяло проследяването на бременността във всеки триместър цели да не се пропусне наличието на тежка аномалия при плода.

  • Кога се препоръчва фетална ехокардиография?

За фетална ехокардиография най-често бременните се насочват в периода 19-23 седмица. Специалистите по ултразвукова диагностика  могат да преценят най- правилно какво точно по развитието на сърдечно-съдовата система трябва да бъде наблюдавано при конкретна бременност.

Как се променят пенсиите oт Коледа

Как се променят пенсиите oт Коледа

Размерът им ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж, обясняат от НОИ
Как да оцелеем в планината

Как да оцелеем в планината

Вървете тихо, не крещете особено през зимата, това може да предизвика откъсване на лавина, съветват от БЧК
Как да получим данъчни облекчения за деца

Как да получим данъчни облекчения за деца

Родителите могат да подават декларации за тях, до края на декември те се приемат чрез работодателя
Ще има ли грипна вълна?

Ще има ли грипна вълна?

Настоящият сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, предупреждават епидемиолозите
Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Само при положителните проби това ще се случва по определен ред, казаха от МОН
Как децата ще се върнат в клас

Как децата ще се върнат в клас

За малките ученици това може да се случи най-рано на 10 ноември, ще е необходимо поне 50% от родителите да са дали съгласие за тестване
Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

Максималният бала став 42, няма да е задължителна бележка от матура по биология и химия
Как да се сдобием със зелен сертификат

Как да се сдобием със зелен сертификат

За някои нужди в страна, за издаването му вече се признава и положителният резултат от антигенен тест
Нов прием на документи по мярката 60/40

Нов прием на документи по мярката 60/40

Условията са аналогични на досегашните, казват от Агенцията по заетостта

Грип vs КОВИД

Грип vs КОВИД

При коронавирусната инфекция отнема повече време преди да сe проявят симптомите, разликата между тях може да се направи само с тест
1 2 3 4 5 ... 11 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ