Политика

Лекарите казаха "не" на НРД

26-02-2016 20:32
С 265 гласа медиците отказаха нов договор с НЗОК и подкрепа на политиката в сектораЛекарите казаха
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Почти единодушно, с 265 гласа против делегатите на събора на Българския лекарски съюз казаха не на подписването на нов Национален рамков договор и на водената политика в сектора. „Като делегат казвам категорично „не" на този договор, защото той е по-лош от предишния", заяви от трибуната на събора зам. председателят на съсловната организация проф. Огнян Хаджийски, обобщавайки настороенията в салона на ВМА, където се проведе събора. Неподписването на НРД не означава, че здравното министерство няма да наложи по административен път част от промените, които иска, но за всички ще е ясно, че в това няма подкрепата на гилдията.
На събора не присъства нито представител на здравното министерство, нито на касата или депутатите. По традиция те обикновено са канени и почитат тези сбирки. Най-вероятно заради негативните настроения на гилдията обаче този път властта не посмя да дойде. За промяната на мнението на медиците не помогнаха нито повечето пари, които касата в последния момент им обеща, нито извънредните преговори в четвъртък вечерта. Оказа се, че тези опити дори са имали отрицателен ефект. „От 15 години участвам в преговорите и никога не съм бил свидетел на такова унижение - да ни викат в последния момент на нови обсъждания", заяви пред колегите си проф. Милан Миланов, преседател на столичната колегия. Въпреки че лекарите бяха почти единодушни в недоволството си срещу рамковия договор и политиката в сектора, до окончателното решение се стигна трудно.

Почти 4 часа загубиха медиците в опити да принудят ръководството на събора незабавно да се премине към гласуване на мандат за подписването на НРД. Това повиши напрежението и на моменти в залата се стигна до размяна на остри реплики. Съборът започна малко след в 15.30 ч. с промяна на дневния ред. Делегати от Търново и София настояха рамковият договор да стане първа точка и да се гледа още сега. От колегията в Шумен пък поискаха да се гласува вот на доверие към УС на съсловната организация и здравния министър. В крайна сметка след оспорвани дебати дневният ред се актуализира и лекарите пристъпиха към обсъждане на НРД.

Постигнахме някои по-добри параметри след разговорите от последните дни, заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Сред тях той спомена 33 млн. лв. повече за болниците в сравнение с касовото изпълнение за 2015 г., както и 55 млн. повече за извънболничната помощ. Въпреки че тези финансови параметри се доближаваха до исканите от медиците, те не приеха НРД заради политиката в сектора и налагането на пръстовия идентификатор. Само наличието на този текст обезсмисля преговорите, коментира проф. Хаджийски. „2-3 стотинки в повече не е от значение, ние сме против пръстовия отпечатък и по-лошите условия в новия договор", заяви и д-р Кирил Еленски от Пловдив. Основната причина, поради която лекарите се обявиха срещу НРД обаче остана нормативният хаос в сектора, неприетите здравна карта, наредба за достъпа до медицинска помощ и критерии за селективно договаряне. Също така медицинските стандарти, които се оспорват от болниците в съда.

„Няма да подкрепим ритуалното самоубийство и чест на българските лекари. Нека всички последствия от промените в системата да останат за сметка на Москов (здравния министър. Бел. р.)", категорични бяха медиците от шуменската колегия в декларацията срещу НРД, която прочетоха. С декларации срещу подписването на договора излязоха и други колегии, сред които и най-големите – софийската и пловдивската. Въпреки желанието на лекарите веднага след това да пристъпят към гласуване на НРД, те трябваше да изслушат презентация за постиженията по договора в извънболничната и болничната помощ. „Защо да вземаме решение без обсъждане, чухме декларациите против, нека да чуем и другите колеги", заяви д-р Грозев. Опитите за промяна на мнението на гилдията обаче завършиха неуспешно. Така почти в 19.30 ч. лекарите категорично казаха „не" на нов рамков договор и политиката в сектора. В събота съборът продължава с обсъждане на останалите точки, сред които е и нормативният хаос в сектора. 


Подписват анекса до петък

Подписват анекса до петък

От 1 октомври електронно ще се отчитат 10% от специалистите в извънболничната помощ

Касата пак избира с кого да работи

Касата пак избира с кого да работи

Селекцията ще се прави само, ако се надвишава броят на леглата според здравната карта

Искат отпадане на 24-часовото дежурство за джипитата

Искат отпадане на 24-часовото дежурство за джипитата

БЛС настоява за регламентирането на условието в НРД или промяна на правилото от МЗ

Касата почва преговорите за НРД

Касата почва преговорите за НРД

Обещават да са готови с конкретен график за срещи до края на седмицата

БЛС готов с предложенията за НРД 2018

БЛС готов с предложенията за НРД 2018

От съсловната организация настояват МЗ да даде отговор кога започват преговорите за следващата година
Чакаме спешна реформа от новия министър

Чакаме спешна реформа от новия министър

Краят на тази година вече се вижда. Трудна ли беше тя за общинските болници, какво очакват лекарите от новата година и от новия екип на здравно министерство, ще се увеличават ли фалитите на клиниките или се вижда светлина в тунела, попитахме д-р Гергана Коларова. 

БЛС ще подпише рамков договор

БЛС ще подпише рамков договор

С 219 гласа "за" медиците решиха да дадат право на Уравителния съвет да сложи подписи под документа
БЛС обеща до 137 млн. за болниците

БЛС обеща до 137 млн. за болниците

Касата плаща надлимитната за 2016 на клиниките след май

Решават за НРД на тъмно

Решават за НРД на тъмно

Лекарите разделени 50 на 50 за подписването на новия проект

Джипитата недоволни от рамковия договор

Джипитата недоволни от рамковия договор

Обвързването на критерии за качество със санкции не е решение, казват от националното им сдружение

1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ