ИСТОРИЯ

Диагноза „Страх” убила Сталин и Борис III

03-02-2017 09:30
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
 Диагноза „Страх” убила Сталин и Борис IIIЦарете ни живели по 100 години със супер диета, разказва проф. Божидар Димитров
Кои са погребаните тайни на медицината? И какви са болести са мъчили великите от Античността до днес? Clinica.bg започва нова поредица – любопитно пътешествие през вековете с известни български историци и археолози. Днес си говорим с един от най-сладкодумните разказвачи – проф. Божидар Димитров, директорът на Националния исторически музей (НИМ). Разболява ли властта? И от какво умират големите пълководци и диктатори – когато не загиват в битка или след нож в гърба? Отговорите дава проф. Димитров.

Властта разболява, а трънливият път към нея – още повече, признава проф. Божидар Димитров. Много от великите мъже се издигат след нечовешка борба. „Мао Дзедун например е партизанин – ръководи революцията от пещерите десетилетия, но пък живее дълго”, разказва шефът на НИМ. Мнозина от великите диктатори обаче не са толкова корави. Когато дойдат на власт, вече са много болни.

ВИЗИТКА

Проф. Божидар Димитров е дългогодишен директор на Националния исторически музей (НИМ). Доктор е на историческите науки. Беше министър без портфейл в първото правителство на Бойко Борисов и отговаряше за българите в чужбина.

Класическият пример е Хитлер. „Той е най-обикновено момче. Най-голяма вина да се превърне в чудовище имат от Виенската академия на изкуствата, защото не го прибират. Отива доброволец на фронта, 4 години търчи като луд, защото има много опасна длъжност – куриер. Два пъти е затрупван, два пъти е отравян. След войната гладува и скита из мюнхенските бирарии”, разказва проф. Димитров. Когато става господар на Райха, практически е развалина. „Знае се, че освен болен стомах – вероятно е имал гастрит, а сигурно и язва, е бил параноик – малко е бръмнал. Имал е сексуални смущения – възбуждал се е само от родинини, племенници, братовчедки... Като мъж не го разбирам това!”, разкрива директорът на НИМ. Записи от края на Втората световна война, които доскоро са пазени в тайна, пък разкриват, че Хитлер е имал и неврологични проблеми – едната му ръка трепери и медици подозират, че

може да е имал Паркинсон, въпреки че е млад

– не доживява 60 г.

Големият му съперник – Сталин, също извървява тежък път към властта, но успява да се съхрани по-дълго, разказва проф. Димитров. „И той е имал тежък живот. Бил е политзатворник в Туруханския край на Сибир – сигурно е ял само борови шишарки! Но изглежда е бил в добра физическа форма, защото не показва големи медицински отклонения”, смята професорът. Диагноза „страх” обаче се оказва фатална за великия диктатор. „Убива го именно жестоката система, която е наложил – на тотален ужас от него. Когато получава инсулта е около 11 ч и е сам в Зелената вила. Въпреки че не се появява, никой не смее да влезе при него до 5-6 часа следобед”, разказва проф. Димитров. Когато го намират, все още е жив, но състоянието му вече е необратимо и господарят на СССР издъхва.

Диагноза „страх” убива и българския цар Борис III, категоричен е шефът на НИМ. „Мит е, че е отровен, той е удобен за всички. Наистина е умрял от инфаркт – изследваха сърцето му и го доказаха. Той е хитрец, политик е, изработва си стратегия. Всички са доволни от него. Но той

не е доволен от себе си и сърцето му се е пукнало

убеден е професорът. За разлика от баща си Фердинанд, който го надживява с 5 г. и до последно ходи на експедиции в Южна Америка и лови пеперуди, Борис е болнав.  „Слабосилен е, затова няма женски истории, май е имал проблеми с потентността. За разлика от баща си, който е Дон Жуан – затова и сума ти хора претендират, че са му деца”, разкрива проф. Димитров.
Фаталният за Борис III страх е, че ще бъде съден като военнопрестъпник, твърди професорът. Хитлер и Сталин го харесват, но от Лондон са го взели на мушка. Англичаните се безпокоят, че някой може да го смени с преврат, смята проф. Димитров. „Затова, чрез комунистите, избиват хора като генерал Луков. Заповедта идва от Москва, но всъщност поръчката е от Лондон. Защото просто англичаните нямат хора тук”, разказва професорът. „Сваляме техни самолети, които прелитат мирно над България, за да бомбардират Плоещ – петролната база на Хитлер. Освен това, разстреляваме английски военни инструктори – като майор Томпсън, макар че са военнопленници по всички правила. Затова и за наказание София е бомбардирана. Радио „Лондон” обещава възмездие на Борис III всяка вечер”, разказва проф. Димитров.

Пороци, не страх, погубват други от големите мъже в историята. Най-великият пълководец на Античността – Александър Македонски, загива млад заради любовта си към чашката и младите момчета, смята шефът на НИМ. Има подозрения, че „срамна болест” погубва завоевателя. „Казват, че тогава не е имало СПИН, а може и да е имало – просто хората да не са знаели”, казва проф. Димитров. В родната история пък най-големият бохем е хан Крум. „Умрял е по време на пир, като му бликнала кръв отвсякъде. Той просто е преял и препил, горкият!”, казва проф. Димитров. Затова историците подозират, че

Крум Страшний може би е погубен от панкреатит

На другия полюс са големите царе в Средновековието. Княз Борис I, Петър, Иван-Александър управляват по четири десетилетия. „Ако тогава средната продължителност на живота е 40 години, те изкарват почти по век”, разказва проф. Димитров. „Борис I умира на 96 или 98 години. А на 94, в доспехи, на кон, побеждава унгарците”, твърди шефът на НИМ. Петър и Иван-Александър също доживяват дълбока старост. „По една случайност разбрахме как и защо. Има археологически находки, които наричаме боклучени ями. Там хората са събирали сметта си. През вековете оцеляват само кокалите, всичко друго изгнива. Но какво намираме? В Плиска кокалите са на стари животни – крави и волове. Докато боклучените ями край двореца съдържат кости само на млади животни – агънца, пиленца, яренца, телета. А рибата е вносна – паламуд и скумрия. Докато обикновените българи хапват, каквото уловят в местните реки – костур, каракуда”, разказва проф. Димитров. Убеден е, че доброто хранене е тайната на дълголетието на царете ни. Както и хубавото вино. И вероятно – добрата физическа форма. „Дебелите хора и сега не живеят много. Започва се - холестерол, плаки...  В един прекрасен ден приритваш два пъти и умираш!”, шегува се професорът.
Факт е, че средновековните българи са били истински левенти. Най-„личен” е бил цар Калоян. „1.90 см висок,

гъркините в Цариград са го гледали като Бог

5 години”, смее се шефът на НИМ. Според находките на скелети, българите са с около 20 см по-високи от западноевропейците. Проф. Димитров смята, че това се дължи на силната храна – много хляб и месо. Ако рицарите са по 1.55 см, то нашите мъже масово са били 1.75 см. „Един арабин пише: „На един българин не могат да излязат 10 наши”. Той просто ги напердашва! Идват някакви човечета на коне, целите в желязо, едвам си вдигат ръката с меча. Силни са, само като препускат. Изкопавали сме ров, падали са и нашите започвали да ги блъскат – главно с дървета. Прерязвали им гърлото и вземали желязото – за да си правят плугове”, разказва професорът.

Къде на шега, къде сериозно – проф. Божидар Димитров признава, че болестите може и да се окажат порок в политиката. „Естествено, когато човек го боли стомаха, стане с киселини, погледне се в огледалото, преди да се избръсне, и се заплюе – мрази не само себе си, а и целия свят! И е нормално да взема грешни решения – дали кадрови или външнополитически, все едно. Редовно се случва и днес!”, смее директорът на НИМ. 

 6 пъти по-ниска смъртност в страните с БЦЖ

6 пъти по-ниска смъртност в страните с БЦЖ

Твърдят го специалисти от болницата "Джон Хопкинс" в САЩ, които са сравнили данните от 50 страни
Хотел в Германия работи заради крал

Хотел в Германия работи заради крал

Курортът Гармиш Партенкирхен е получил специално разрешение за това изключение по време на пандемията
Робот открива хора с висока температура

Робот открива хора с висока температура

Той може да „хване" опасността от коронавирус при няколко души едновременно в тълпа
Откриха формула за възрастта

Откриха формула за възрастта

Алгоритъм изчислява ролята на микрофлората в процеса на стареенето
Кола блъсна сляп мъж и той прогледна

Кола блъсна сляп мъж и той прогледна

Зрението му се е върнало след два удара в главата и е станало почти перфектно
Откриха имунна клетка, която унищожава рака

Откриха имунна клетка, която унищожава рака

Надеждата е, че тя ще помогне за създаване на универсално лечение на всички онкозаболявания
Мозъкът на пренебрегваните деца се променя

Мозъкът на пренебрегваните деца се променя

При липса на качествени грижи и любов към малчуганите, той се свива, показват данните от изследване
Историята на коледните хитове

Историята на коледните хитове

"Джингъл белс" носи празничния дух във всеки дом от 1857 г. до днес, но била е изамислена за Деня на благодарността
„Морбили“ е сред най-честите търсения в Гугъл

„Морбили“ е сред най-честите търсения в Гугъл

Други здравни теми, които влизат в челото на класацията, са африканска чума и легионерска болест
Внесохме морбили от Франция

Внесохме морбили от Франция

Семейно огнище с двама заболели от трихинелоза в Хасково, консумирайте свинско след добра термична обработка или замразяване при (-20 градуса), казва проф. Тодор Кантарджиев
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020