СВЕТИ ВАЛЕНТИН

Болест ли е самотата?

02-02-2017 06:42
За да намерите любовта, първо обикнете себе си, съветва проф. Захарина СавоваБолест ли е самотата?
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Месецът на любовта вече започна. Съвсем скоро по улицата ще се разхождат стотици плюшени мечета и още повече сърчица – под формата на балони и играчки, защото Свети Валентин наближава. Какво обаче да правим, ако точно на 14-и февруари сме сами, без половинка и животът наистина изглежда несправедлив, попитахме проф. Захарина Савова, психотерапевт и преподавател във Факултета по обществено здраве в МУ-София.

Ако човек е сам на романтичен ден като Св. Валентин, може да стане по-саркастичен, да отрича и да омаловажава празника, казва психотерапевтката. Но това не бива да бъде причина да се изпада в тежка депресия или отчаяние, а по-скоро е добре да се използва като добър повод да си помисли: „Какво се случва с мен, че съм сам?“, „Kакво мога да направя, за да не бъда сам?“, смята проф. Савова. А за онези хора, които са склонни да вярват в силата на положителното мислене, 14 февруари е прекрасният повод да си пожелаят да отворят пространството около себе си, за да намерят своя партньор.

ВИЗИТКА

Проф. Захарина Савова е психотерапевт, има десетки публикации, автор е на специализирани книги. Специализирала е аналитична психотерапия в Швейцария, както и основи на когнитивно-поведенческата психотерапия. Преподава във Факултета по обществено здраве на МУ-София. Член е на редица асоциации, сред които и Европейската Асоциация по телесна психотерапия, както и на Съвета по медицинска наука в МУ.

Дали жените или мъжете са по-склонни да тъжат, ако са самотни на романтичния празник? Дамите са по-емоционални и

дават повече простор на усещането си за тъга

и самота, обяснява проф. Савова. И уточнява: „Жената по правило дава повече възможности да се докосват до сърцето й и когато нещата не се получат – тя страда и изразява чувствата си, докато мъжете от край време са възпитавани да държат емоциите си под контрол, да не плачат, да не показват, че ги боли. Още повече, че мъжете по-често превръщат любовния ден на Свети Валентин в празник на Трифон Зарезан”, шегува се тя. Но всъщност, нещата се променят, и едва ли ще е чудно ако и представителите на силния пол се терзаят, че не празнуват с любим човек на Свети Валентин.

И все пак, как да се справим в краткосрочен план, ако точно на празника нямаме близък човек до себе си? Най-лесно е да си направите мъжко или пък женско парти, да се отдадете на самосъжаление и да излеете цяла кофа със сълзи. Друг вариант е по-скоро да приемете, че това е само един ден от календара, който ви напомня какво би могло да направите за себе си в близкото бъдеще. „И най-важното – да осъзнаете, че любовта към другия идва след като преоткриете любовта към себе си”, казва проф. Савова. „Защото без да дам любов на самия себе си, без да се науча да обичам собствената си същност, няма как да дам любов и на някой друг, както  и да ме обича мен, моите навици, моите особености”, уточнява тя.

Често пъти липсата на партньор и усещането за празнота се запълва по различни начини. Някои хора се пристрастяват към работата си и запълват с нея цялото си време. Други се отдават на приятелства, които не винаги най-добрият избор или

се „лекуват“ с безразборен секс

с (почти) непознати. При по-драстичните случаи може да се стигне до злоупотреба с алкохол или хранa. Изобщо – има хиляди начини, които да ни дадат усещане за присъствие, за притъпяване на емоциите и болката, без обаче реално да решаваме проблема.
Още повече, че обикновено във всекидневието сме забързани, от работа  вкъщи или по други задачи, от една среща в друга и сякаш пропускаме живота, надяваме се, че сме все още млади и има време за сериозна връзка. Или чакаме децата да пораснат, защото няма как да рискуваме с нов партньор, ако сме самотни родители. Но едни такива празници винаги идват, за да ни напомнят за важното, да ни провокират да се замислим. И твърде вероятно е да открием причината, поради която сме сами – дали, защото сме много заети, дали защото сме много изискващи, дали защото не вярваме, казва проф. Савова. А

когато открием причината, ще можем да намерим и пътя


Всъщност, в живота има много често дни на Свети Валентин, даже изобщо не е задължително да бъдат през февруари. Бъдете готови за любовта, дори и днес да сте самотен. Тя вероятно чака зад ъгъла.

А, ако не е точно зад следващия ъгъл, може за тазгодишния Ден на любовта да се спасите с тези три простички съвета:
1. Не забравяйте спортуването. Една обиколка на парка, малко плуване в нов басейн или забавление на пързалката ще ви осигури среща с нови хора, а защо не и с потенциалния ви нов партньор.
2. Огледайте се какво се случва „на сцената на сингълите". Много барове организират купони за необвързани. Не е нужно да срещнете точно там любовта, но може да отидете, да изпиете по един-два коктейла, пък знае ли човек.
3. Не чакайте някой да ви направи подарък. А го сторете сами за себе си. И не се втурвайте да купувате плюшени сърца, made in China, а си подарете книга от любимия автор, приятна СПА глезотия или нещо с повече екшън като пилотиране на пистов автомобил, например.

ВИРТУАЛНИ СТРАСТИ

Флиртът в Интернет вкарва в капанНяма спор, че модерният начин за намиране на приятелства и създаване на нови връзки са социалните мрежи. Купоните отдавна са съпроводени от селфита, лайкове и изобщо от виртуална реалност. А от там не излизаш никога, дори и когато си говориш с приятели и близки.  Тук обаче има няколко капана, предупреждава проф. Савова. Първият от тях, и най-опасният, е, че хората, с които общуваме така добре през екрана на телефона или компютъра, всъщност може да не отговарят (напълно) на истинския си облик и на това в какво действителност представляват. И тук не става дума само за това, че в профила на снимката човек винаги е с хубава прическа, усмивка и изглежда поне 10 години и 10 килограма по-малко. Важното е, че в интернет всеки може да бъде смел, остроумен, дори да си измисли и богатство…  Разбира се, при една реална среща тези разлики спрямо действителността може да се „хванат“. Стига до тогава да не сте хлътнали до уши в атрактивния образ от среща.

Поради това възможностите за контакти и запознанства в мрежата са много добри, но до момента, в който те не станат единственият начин за комуникация, който използвате, казва проф. Савова. Защото тогава се губи усещането за здрава връзка, за чувства, за истинско присъствие, за това да можеш да общуваш на живо, в реалната среда. Психотерапевтката разказва, че в практиката си е имала случаи на нейни пациенти, които разкриват, че ситуацията вече е станала толкова сериозна, че общуването на живо за тях е стресираща и дори са загубили способността си да водят най-нормален разговор с другия пол очи в очи. „Казват ми - много по-лесно  е да комуникираме във фейсбук - тогава всичко ми се получава, а като се видим на живо няма какво да си кажем“, обяснява специалистката. Точно това му е опасното – влизаме в измислен свят, където трудно разделяме фикцията от това, което другият човек е в действителност. 


На море с рецепта от доктор

На море с рецепта от доктор

Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта
Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

Да събудим метаболизма за 15 минути

Да събудим метаболизма за 15 минути

Ежедневната кратка тренировка гори мазнини, става навик и в един момент организмът сам започва да я търси, казва Стела Колева
Бърн аут ли сте?

Бърн аут ли сте?

Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Може да го практукувате и у дома, докато измивате лицето си, нанасяте серум или крем, стигат дори 5 минути
Как да спортуваме в пандемия

Как да спортуваме в пандемия

Влизането във форма е маратон, а не спринтова отсечка, движете се 45 минути дневно за здраве, точно сега не се пренатоварвайте, казва Ванко Георгиев
70% от българите се имат за здрави

70% от българите се имат за здрави

9% са лежали в болница през 2019 година, а над 60 на сто са търсили личния си лекар, сочи Европейското здравно интервю
Балчик наложи мораториум на 5G мрежата

Балчик наложи мораториум на 5G мрежата

Отлагането на изграждането й е заради подписка на граждани
Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

В началото на тази година, правителството постави акцент върху психиатричната помощ. Кои са най-сериозните проблеми, какви спешни мерки трябва да се вземат и какво казват натрупалите се инциденти за психичното здраве на нацията ни, попитахме д-р Цветеслава Гълъбов, директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".
1 2 3 4 5 ... 9 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ