въпроси и отговори

Алергиите не са противопоказание за имунизация

12-01-2021 06:25
Анафилаксията е изключително рядка при повечето често прилагани ваксини, казва д-р Цветелина ЛазароваАлергиите не са противопоказание за имунизация
Clinica.bg

press@clinica.bg

Имунизациите срещу КОВИД-19 напредват в цял свят. Наред с надеждата за предотвратяване на пандемията, ваксините обаче провокират и много въпроси, особено сред хората с алергии. За какво трябва да внимават те, а и всички останали когато се ваксинират, каква е опасността от алергични реакции и как да ги предотвратим, има ли по-рискови групи, всеки ли може да бъде имунизиран, попитахме д-р Цветелина Лазарова, началник на Отделение по респираторна алергия и атопия в Александровска болница.

- Д-р Лазарова, какъв е рискът от провокирането на алергична реакция при поставяне на ваксина?

- Проявата на алергия след поставяне на ваксина зависи от алергенния потенциал на съставките на ваксината и от чувствителността на индивида към тях. Много е важно е да се различи алергична реакция от друг вид реакция на тревожност, паник атаки, прилошаване с или без колабиране, които всъщност нямат никаква връзка с ваксината, а с ваксиналната ситуация. Освен това всеки медикамент има различни наблюдавани странични действия и само една част от тях са алергични прояви. Конкретно за ваксина за КОВИД-19 на Пфайзер, която се прилага в България, определените най- чести странични действия са следните:

- болка на мястото на инжектиране (> 80%),

- умора (> 60%),

- главоболие (> 50%),

- миалгия и втрисане (> 30 %),

- артралгия (> 20%),

- пирексия и подуване на мястото на инжектиране (> 10%) и обикновено са с лека или умерена интензивност и отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Те не са прояви на алергия.

Най-често съобщаваните нежелани реакции при приложение на ваксината на Модерна са:

- болка на мястото на инжектиране (92%),

- умора (70%),

- главоболие (64,7%),

- миалгия (61,5%),

- артралгия (46,4%),

- втрисане (45,4%),

- гадене/повръщане (23%),

- аксиларно подуване/болезненост (19,8%), треска (15,5%),

- подуване на мястото на инжектиране (14,7%) и

- зачервяване (10%). Те също се с лека или умерена интензивност и отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията

Алергични реакции към ваксините, които могат да бъдат животозастрашаващи се появяват много рядко. Съобщенията за алергични реакции към ваксини, включително и острите реакции на свръхчувствителност, варират от 1 на 50 000 до 1 на 1 000 000 дози. Анафилаксията се изчислява приблизително 1 на 100 000 до една на 1 000 000 дози за повечето често прилагани ваксини.

- Има ли значение видът на ваксините - дали са РНК, векторни и т.н.?

- При РНК ваксините генетичен материал от вируса се вкарва директно в човешката клетка, след което клетките се инструктират да произведат сами антиген на коронавируса. Към произведените антигени се създават антитела, които ни защитават. Всички вече знаем, че ваксините на Модерна и Пфайзер са РНК. Няма механизъм, по който информацията от РНК на вируса да премине в ДНК на ядрото или митохондриите на човешката клетка, просто това не е възможно и не е нужно на никого. Векторните ваксини използват друг вирус като носител, чрез който да изпратят в човешките клетки генетичния код за направата на протеина - антиген на коронавируса. Такива вируси носители са например аденовирусите, които не са реплициращи се в организма. Ако човек има изграден имунитет към вируса вектор, това може да намали ефективността на ваксината, затова не се използват човешки аденовируси като носители. 

Какво означава "анафилаксия"

Алергията представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда – антигени, след предшестващ контакт с тях. Тези антигени се наричат алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система. Тази реакция е предвидима, когато вече е известен алергена и е краткотрайна. Алергичните реакции могат да имат проява в различни органи и системи – кожен обрив, оток на кожа и лигавици, оток на ларинкса, спазъм на бронхите, сърдечно-съдови и гастро-интестинални прояви. Най-тежката алергична реакция е анафилаксията. При нея основният симптом е хипотония с или без загуба на съзнание, допълнително задух, обриви, отоци, гадене, повръщане. Това е животозастрашаваща алергична реакция.

Всяка ваксина, както и всеки медикамент, могат да имат странични действия, в това число и алергични. Това зависи от активната и от допълнителните съставки. Някои ваксини съдържат неомицин, гентамицин, яйчен или пилешки протеин и когато вече е известна алергия към тях, трябва да има предварителна консултация с алерголог. Относно ваксините срущу КОВИД-19 на този етап може да коментираме ваксината на Пфайзер и ваксината на Модерна, за които има официална кратка характеристика на продукта от Европейската агенция по лекарствата и от Информационната агенция по лекарствата в България. Единственото противопоказание и при двете е ,,Свръхчувствителност към активното вещество или към някое от помощните вещества,,. И в двете ваксини от всички помощни вещества, декларирани официално, това, което е възможно да предизвика алергична реакция, е Полиетиленгликол. Той се съдържа в някои лекарства и в продукти за лична хигиена – пасти за зъби, гел-дезинфектанти за ръце и други. При предварителна сенсибилизация са възможни алергични реакции, но те не са съобщавани като чести и няма съобщения за фатални реакции. Във ваксината на Модерна освен Полиетиленгликол се съдържа и Трометамол и Трометамол хидрохлорид, които също е възможно да предизвикат алергична реакция. Необходимо е да се знае, че трометамол /трометамин/ се съдържа в някои контрастни вещества, използвани при изследване с ядрено магнитен резонанс, доста чест метод за диагностика на различни заболявания. Пациенти, които са проявили алергична реакция при това изследване трябва да уведомят личния лекар или лекаря, отговарящ за ваксинацията.

- В това отношение кои от очкаваните ваксини срещу КОВИД са най-безопасни?

- Няма опасни ваксини. Ако е доказано, че са опасни, те са спрени още на първа фаза на изпитванията.

- Кои хора трябва да внимават за настъпването на алергични реакции при имунизацията?

- Това са тези индивиди, които са имали в миналото тежка анафилактична реакция към други ваксини или известна такава към някои от съставките на настоящата ваксина, която ще се прилага. По инструкция всички, на които е поставена ваксината, трябва да бъдат под наблюдение най-малко 15 минути, а тези, които имат анамнеза за анафилаксия в миналото най-малко 30 минути.

- Ако се появят странични ефекти след първата доза, трябва ли да се постави втора?

- Зависи какви са страничните ефекти. Местните реакции със зачервяване, оток на мястото на инжектиране болка, главоболие, треска не са противопоказание за следваща имунизация. Единствено ако е регистрирана тежка анафилактична реакция при първата доза не трябва поставяне на втората доза.

- Има ли начин да се имунизират хора, които са предразположени към алергии?

- Разбира се. Хората с различни алергични заболявания вече са около една трета от човешката популация, но това не означава, че не трябва да се имунизират. Разбира се, личният лекар или лекарят, който провежда имунизацията трябва да има информация за всички алергични състояния на пациента в миналото без това да е противопоказание за ваксинация. Честите алергични заболявания – сенна хрема, алергична бронхиална астма, хранителна алергия, контактен алергичен дерматит, алергия от ципокрили и др. в никакъв случай не са противопоказание за имунизация.

- Какъв е той?

- Консултация с личния лекар и по негова преценка консултация с алерголог, който ще прецени каква предварителна подготовка ще има съответният пациент.

- Бременните и хората с хронични заболявания по-рисоки ли са за имунизиране? Защо?

- Болните с хронични заболявания са с по-висок риск от по-тежко и продължително протичане на заболяването, но в никакъв случай нямат по- голям риск при поставяне на ваксината. Напротив, ваксината е тази, която няма да предизвика заболяване, но ще създаде имунитет. Ако пациентът има заболяване, свързано с нарушение на кръвосъсирването, трябва да съобщи за това, за да се прецени каква игла да се използва, колко време след това да се притиска мястото на инжектирането. Болните със заболявания или лечение, което водят до имунокомпрометиране / напр. химиотерапия/ не са по- високо рискови. Просто при тях е възможно да не се изгради достатъчно надежден имунитет, но нямат противопоказания за ваксиниране.

Относно автоимунните заболявания, които толкова много се коментират сега, няма известни данни ваксини да причиняват автоимунно заболяване. Ако пациентът има вече известно такова, важно е да се знае в каква фаза е, дали е компенсирано и кога може да се приложи ваксината. Има ограничен опит от употребата на ваксината на Пфайзер и при ваксината на Модерна при бременни жени. Както е написано в КХП,, Приложение по време на бременност трябва да се обсъжда само когато потенциалните ползи надвишават всякакви потенциални рискове за майката и плода.,, Продължават да се провеждат изследвания, но официално становище все още няма. Също така не е известно дали се отделя с кърмата.

- Какво трябва да знаят те, когато си избират ваксина?

- Практически двете разрешени в България ваксини срещу КОВИД-19 имат еднакъв механизъм на действие, едни и същи противопоказания и предупреждения и еднакви регистрирани странични действия. Засега допълнителна информация се публикува в различни статии, но тя е много динамична и не може да има характер на доктрина, нито да послужи за даване на други съвети на този етап. Ваксината на Пфайзер е разрешена за лица над 16 години, на Модерна при лица над 18 години. И за двете ваксини няма ограничения за лица над 65 години. Това, което трябва да се съобрази, е анамнезата за предшестваща алергична реакция към някоя от съставките, което беше коментирано по-горе.

- Има ли медикаменти, чийто прием е противопоказен при извършване на имунизация?

- Не, няма такъв медикамент. Лекарят, който присъства на имунизацията, трябва да има информация за всички медикаменти, които приема пациентът, задължително дали приема лекарства за намаляване на съсирваемостта на кръвта и лекарства от групата на бета блокерите, но приемът им не е противопоказание за извършване на имунизация.

- За какво трябва да внимава всеки човек при имунизиране и да предупреди лекаря си, така че да не се стига до нежелани реакции?

- Необходимо е да се съобщат всички придружаващи заболявания, медикаментити,които се приемат и дали досега е имал някакви алергични състояния. Екипът, който провежда имунизацията, се състои от лекар и медицинска сестра и задължително има набор от медикаменти в Спешен шкаф и може да реагира правилно при нужда. По информация от официалния сайт в България вече има направени над 13 000 имунизации, разбира се, с всеки ден се увеличават, и има едноцифрен брой съобщени странични реакции, нито една тежка и нито една фатална.

- Добре и е да се имунизират хора, които имат антитела и кога?

- Няма противопоказания за имунизиране на хора с налични антитела. Въпросът е дали е необходимо. Специалистите съветват различно – след три до шест месеца след преболедуване, при спадане на антителата, ако има изходно ниво и т.н. Но никъде за сега няма утвърдено при какво количество антитела може да се изчака. В проучванията също не е отразено дали има такива участници. Но важното е, че няма противопоказания.


Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Изпитването ще се извършва от НЦЗПБ и МУ-Пловдив, цели да подобри и диагностиката и разбирането за тези състояния
 БЧК с чатбот във Viber

БЧК с чатбот във Viber

Приложението ще предоставя информация за КОВИД-19, ваксинацията и ще дава възможност за консултация с психолог
Пфайзер предлага по-малко ваксини срещу компенсации

Пфайзер предлага по-малко ваксини срещу компенсации

От компанията са съгласни да разсрочат доставките от 2023 г. до 2026 г. и да орежат количествата с 40%, България, Литва, Полша и Унгария настояват за пълното им спиране
4 държави с обща позиция пред ЕС за ваксините

4 държави с обща позиция пред ЕС за ваксините

В случай, че не бъде договорено нито едно от предложените две решения, България очаква ЕК да изкупи излишните ваксини, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
ЕК предоговаря ваксините срещу К-19

ЕК предоговаря ваксините срещу К-19

Става дума за изменение в сроковете им, а не за прекратяване на договорите, казва говорител на Европейската комисия
България иска ЕК да прекрати договора за ваксини

България иска ЕК да прекрати договора за ваксини

Принудата държавите да купуват големи количества, които след това се унищожават, е изключително безотговорна и не е имиджова и за ЕС, каза д-р Асен Меджидиев
SARS-CoV-2 без варианти на безпокойство

SARS-CoV-2 без варианти на безпокойство

ECDC премахна от листата BA.2, BA.4 и BA.5 от листата, замени ги с техни наследници от интерес и под наблюдение 

Намаляват доставките на Ремдесивир

Намаляват доставките на Ремдесивир

Минималните заложени количества ще бъдат редуцирани с изменение в договора, реши кабинетът
Връщаме се към обичайните нива на смъртност

Връщаме се към обичайните нива на смъртност

Отрицателната свръхсмъртност за декември 2022 г. означава, че тя е била по-ниска отколкото през декември 2016-2019 г., казва Магдалена Костова

Ирационално е да купуваме още ваксини за КОВИД

Ирационално е да купуваме още ваксини за КОВИД

През 2023 г. ще бъдат бракувани 2.8 млн. дози, няма как да обясним на обществото защо се дава финансов ресурс за тях, след като ще бъдат унищожени, каза д-р Асен Меджидиев

1 2 3 4 5 ... 468 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ