Луди години

БГ учениците: Бира, секс, цигари и стрес

01-02-2017 15:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
БГ учениците: Бира, секс, цигари и стресТийнейджърите прекаляват с пиенето, пушенето, сладкото и лошото настроение

БГ учениците са шампиони по бира и цигари. А първи стъпки в секса тийнейджърите правят на 14 г. Това показват от данните от проучване в 43 страни от Европа, САЩ и Канада. У нас в него са се включили 4796 ученици от 5-ти, 7-ми и 9-ти клас в 163 училища в цялата страна, представено днес.

40% от 15-годишните момчета в България и 21% от момичетата правят секс, сочат резултатите от международното изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – 2013/2014 г.“. То е проведено от Института за изследване на населението и човека към БАН, Министерство на здравеопазването, Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Една трета от децата у нас са правили секс преди да станат на 13, алармират експертите. Макар че се впускат рано в интимните ласки, повече от половината БГ тийнейджъри все пак се пазят. 66% от момчетата и 56% от момичетата споделят, че са използвали презерватив при последния си сексуален контакт. „Любопитен е фактът, че колкото са по-заможни родителите, толкова вероятността децата им да зопачнат да водят ранен полов живот е по-голяма“, коментира данните от проучването доц. Михаил Околийски, представителят на СЗО за България.

БГ учениците са на „ти” и с цигарите и алкохола.

Момичетата пушат по-често от момчетата

показват данните. Палейки цигара повече от веднъж седмично, те се превръщат в шампионки в проучването. Обратното е с алкохола. 27 на сто от момчетата на 15 не крият, че пият бира поне веднъж седмично, което ни изстрелва в челото на класацията. „При нас самият бит е такъв. Ако проследим дали родителите на тези деца пушат или употребяват алкохол, ще видим, че в много семейства това е допустимо и няма по-строго ограничение към децата”, коментира данните доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека на БАН.

Родните тийнейджъри са „отличници” в хапването на сладко и наливането с безалкохолно, показват още данните. Как изглежда менюто им? №1 в списъка са сладкишите с 43,8%, следват зеленчуците с 41,1%, плодовете са трети с 36,7%, а сладките газирани напитки събират 34,5%. Това е причината тийнейджърите да имат проблем с кантара. Всяко четвърто момче има излишни килограми, а при момичетата с наднормено тегло се борят 13 на сто. Девойките обаче са по-упорити в диетите –

всяка трета гладува, за да е хубава

В същото време любовта към спорта се изпарява, щом забушуват хормоните. Големият спад във физическата активност при момичетата е между 11 и 13 години, а при момчетата – между 13 и 15, показва изследването.

Стресът, оказва се, е големият бич за съвременните тийнейджъри. Близо 37 на сто признават, че са изнервени, а всеки трети е в лошо настроение почти всеки ден. Децата се оплакват още и от тормоз в училище. По този показател България отново е в челната десятка. Всяко пето момче е тероризирано в клас, а малко по-малко – 17 на сто от момичетата, признават, че ги тормозят съученици.

Изводите от това проучване трябва да помогнат за подобряването на политиките и поставянето на децата във фокуса на вниманието, коментира данните Мария Хесус Конде, представителят на УНИЦЕФ за България. „Трябва да се работи върху услуги, които са приятелски, да включим младежите във взимането на решения, касаещи собствения им живот, но да им дадем и знание и умения, за да знаят как да решават проблемите си. Ще обсъдим с българското правителство възможността за по-тясно сътрудничество за периода 2018-2022 г. чрез мултисекторен подход”, ангажира се тя. Младоженци се отказаха от цветята

Младоженци се отказаха от цветята

Дариха средства на УМБАЛ Бургас в помощ на болните деца
7-годишно  дете  се нуждае от помощ

7-годишно дете се нуждае от помощ

Момиченцето е от Димитровград се бори за живота си
Почитаме Св. Антоний Велики

Почитаме Св. Антоний Велики

При него идвали болни и страдащи хора, а той бил удостовен с дара на чудотворство, прозорливост и лечителство
Пробно преброяване на населението през март

Пробно преброяване на населението през март

Националната статистическа програма за 2020 година включва 306 изследвания
Отново мръсен въздух в София

Отново мръсен въздух в София

"Казичене", "Орландовци", "Разсадника" и "Паврово" са с най-висока концентрация на фини прахови частици
Членският внос на сестрите остава 5.60 лв.

Членският внос на сестрите остава 5.60 лв.

БАПЗГ създава национални професионални консултативни съвети по специалности
2000 филтри на комини в София до края на 2023 г.

2000 филтри на комини в София до края на 2023 г.

Засега са поставени 100, от тях 84 са от последния месец, съобщиха от Столична община
Унищожават 44 кг мед заради грешни етикети

Унищожават 44 кг мед заради грешни етикети

Българската агенция по безопасност на храните е проверила 736 търговски обекта
Дари надежда за Михаела

Дари надежда за Михаела

Детето няма и 8 години, а вече е преживяло 55 химиотерапии и 4 операции
Седем двойки ще получат по 5000 лв. за ин витро

Седем двойки ще получат по 5000 лв. за ин витро

Кампанията "Посади надежда" е организирана от МЗХГ и Фондация "Искам бебе"
1 2 3 4 5 ... 39 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020