Луди години

БГ учениците: Бира, секс, цигари и стрес

01-02-2017 15:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
БГ учениците: Бира, секс, цигари и стресТийнейджърите прекаляват с пиенето, пушенето, сладкото и лошото настроение

БГ учениците са шампиони по бира и цигари. А първи стъпки в секса тийнейджърите правят на 14 г. Това показват от данните от проучване в 43 страни от Европа, САЩ и Канада. У нас в него са се включили 4796 ученици от 5-ти, 7-ми и 9-ти клас в 163 училища в цялата страна, представено днес.

40% от 15-годишните момчета в България и 21% от момичетата правят секс, сочат резултатите от международното изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – 2013/2014 г.“. То е проведено от Института за изследване на населението и човека към БАН, Министерство на здравеопазването, Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Една трета от децата у нас са правили секс преди да станат на 13, алармират експертите. Макар че се впускат рано в интимните ласки, повече от половината БГ тийнейджъри все пак се пазят. 66% от момчетата и 56% от момичетата споделят, че са използвали презерватив при последния си сексуален контакт. „Любопитен е фактът, че колкото са по-заможни родителите, толкова вероятността децата им да зопачнат да водят ранен полов живот е по-голяма“, коментира данните от проучването доц. Михаил Околийски, представителят на СЗО за България.

БГ учениците са на „ти” и с цигарите и алкохола.

Момичетата пушат по-често от момчетата

показват данните. Палейки цигара повече от веднъж седмично, те се превръщат в шампионки в проучването. Обратното е с алкохола. 27 на сто от момчетата на 15 не крият, че пият бира поне веднъж седмично, което ни изстрелва в челото на класацията. „При нас самият бит е такъв. Ако проследим дали родителите на тези деца пушат или употребяват алкохол, ще видим, че в много семейства това е допустимо и няма по-строго ограничение към децата”, коментира данните доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека на БАН.

Родните тийнейджъри са „отличници” в хапването на сладко и наливането с безалкохолно, показват още данните. Как изглежда менюто им? №1 в списъка са сладкишите с 43,8%, следват зеленчуците с 41,1%, плодовете са трети с 36,7%, а сладките газирани напитки събират 34,5%. Това е причината тийнейджърите да имат проблем с кантара. Всяко четвърто момче има излишни килограми, а при момичетата с наднормено тегло се борят 13 на сто. Девойките обаче са по-упорити в диетите –

всяка трета гладува, за да е хубава

В същото време любовта към спорта се изпарява, щом забушуват хормоните. Големият спад във физическата активност при момичетата е между 11 и 13 години, а при момчетата – между 13 и 15, показва изследването.

Стресът, оказва се, е големият бич за съвременните тийнейджъри. Близо 37 на сто признават, че са изнервени, а всеки трети е в лошо настроение почти всеки ден. Децата се оплакват още и от тормоз в училище. По този показател България отново е в челната десятка. Всяко пето момче е тероризирано в клас, а малко по-малко – 17 на сто от момичетата, признават, че ги тормозят съученици.

Изводите от това проучване трябва да помогнат за подобряването на политиките и поставянето на децата във фокуса на вниманието, коментира данните Мария Хесус Конде, представителят на УНИЦЕФ за България. „Трябва да се работи върху услуги, които са приятелски, да включим младежите във взимането на решения, касаещи собствения им живот, но да им дадем и знание и умения, за да знаят как да решават проблемите си. Ще обсъдим с българското правителство възможността за по-тясно сътрудничество за периода 2018-2022 г. чрез мултисекторен подход”, ангажира се тя. Безработните няма да губят право на помощи, ако работят сезонно

Безработните няма да губят право на помощи, ако работят сезонно

Това е записано в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, одобрен от правителството
Предлагат проф. Щерев за орден „Св. Св. Кирил и Методий

Предлагат проф. Щерев за орден „Св. Св. Кирил и Методий"

Отличието е за особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и образование
Църквата с подаръци за столични медици

Църквата с подаръци за столични медици

Всеки от тях получи по една книга за хирурга Св. Лука Войно-Ясенецки
БЧК с нов информационен канал

БЧК с нов информационен канал

Организацията се похвали със своя официална Viber общност, която вече набира скорост
24 май  е! Честит празник на духа и знанието!

24 май е! Честит празник на духа и знанието!

Повече от 200 години почитаме великото дело на братята Св. Св. Методий и Кирил
Главоболие и липса на подкрепа мъчат българчетата

Главоболие и липса на подкрепа мъчат българчетата

Психичното здраве на юношите е водещ проблем в Европа, а данните за България са притеснителни, сочи доклад на СЗО
„Българската Коледа“ помогна на още 67 деца

„Българската Коледа“ помогна на още 67 деца

Дарените средства за тях са 86 072 лв., съобщиха от пресцентъра на президента
3,7 млн. лв. за стипендии на докторанти

3,7 млн. лв. за стипендии на докторанти

Те ще получават от 435 лв. за Аграрния университет в Пловдив до 3887 лв. за БАН
Алкохолното отравяне рекордно за 2020 г.

Алкохолното отравяне рекордно за 2020 г.

Средно по 800 души на месец са потърсили помощ в болница
72 000 търсили онлайн услуги от социалното министерство

72 000 търсили онлайн услуги от социалното министерство

Подадени са 3697 заявления по интернет за получаване на детски, семейни помощи и за хора с увреждания
1 2 3 4 5 ... 43 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020