поглед

2020 не беше добра за фармапазара

07-01-2021 06:37
Когато няма никой в кабинетите на лекарите, след това са празни и аптеките, казва Николай Костов2020 не беше добра за фармапазара
Clinica.bg

press@clinica.bg

Измина една година, белязана почти изцяло от КОВИД. Как се отрази тя на фармацевтичния пазар, повишиха ли се оборотите на аптеките или кризата засегна и търговията на дребно с лекарства, работи ли електронната рецепта, попитахме Николай Костов. Той е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас.

- Г-н Костов, работи ли вече електронната рецепта?

- Работи централната част на софтуера, който е изработен от „Информационно обслужване". Остава към него да се закачат останалите софтуери на лекари и аптеки.

- Ако един човек иска да му се изпълни електронна рецепта, възможно ли е това и къде?

- Много трудно постижимо е на този етап. В момента повечето аптеки не могат да разчетат електронната рецепта, нужно е време, за да се интегрират 7-8 софтуера.

- Кой е реалистичният срок за това?

- Мисля, че срокът в Наредба 4 е реалистичен и до 1 май ще бъдат включени всички аптеки. Но в аптеките засега идват единични такива рецепти, и ние намираме някакви начини, за да разберем какви лекарства са изписани, въпреки че още нямаме интегрирани софтуери.

- Каква беше 2020 г. за аптеките в търговско отношение?

- Както за целия бизнес в България, годината не може да се каже, че беше добра. Въпреки впечатлението, което се създава, че само ние и магазините за хранителни стоки работят, и в тях има много хора, аптеките не са добре. Те няма как да са добре, когато клиентите им, не са добре. Доходите на повечето хора са по-малки и това се отразява на всички. В аптеките се създава впечатление, че се продават много продукти, които са свързани с пандемията. Те обаче са 10-15 на брой и не могат да компенсират огромните спадове в други категории – например в дермакозметиката, ОТС-лекарствата, както и в някои добавки.

- Кои са тези 10-15 продукта?

- Цинк, селен, витамин Д, някои антибиотици, антикоагулантите, но те са силно ограничени, защото са дефицитни по принцип. Има ръст при кортикостероидите, но там пък имаше проблем с дефицита, който вече може да се каже, че е разрешен. Продават се и някои хранителни добавки, чието действие е свързано с укрепване на имунитета, както и още няколко продукта, чието отражението им върху цялостната картина е пренебрежимо.

- Има ли отлив от потреблението на медикаменти за хронични заболявания?

- В някои категории да. В повечето случаи лекарствата по лекарско по предписание държат продажбите си от миналата година и може би имат лек ръст, който е по-малък от предходни години. Продуктите по здравна каса се държат стабилно, защото не зависят от доходите на хората. Част от тези медикаменти обаче изискват доплащане, което ограничава донякъде потреблението им. Все пак тези продукти са най-малко засегнати от кризата, тъй като се покриват частично или напълно от здравната каса.

- Какво е положението на свободния пазар?

- Свободният пазар е най-засегнат. Той включва лекарствата без рецепта, добавки, козметика. В много голяма степен е засегната козметика, както и всички продукти, които представляват някакъв лукс.

- Дефицит на медикаменти има ли все още?

- Дефицитите на продуктите, които са свързани с епидемията, намаляха, но си има традиционни, регулярни откази за доставка на много лекарства. Те не са повече от други години, но не са и малко. Сред тях са медикаменти за заболявания на щитовидната жлеза, някои антикоагуланти, клексан, фраксипарин и др.

- В този смисъл как се отрази коронавируса на реекспорта, има ли промяна според вас?

- Съдейки по дефицитите на някои лекарства, може да се каже, че той продължава.

- Имаше ли промени в броя и собствеността на аптеките?

- Тази година наистина беше много трудна, със сигурност има и затворени аптеки, но не разполагам с конкретни данни.

- Каква очаквате да е 2021 г. за фармацевтичния пазар?

- Подобна на 2020 г. защото поне първите три месеца ще са управлявани от кризата и ще има частичен локдаун. Това едва ли ще повлияе благоприятно на доходите на хората. Ще започнем да излизаме от кризата едва през втората половина на годината. Грипна епидемия най-вероятно няма да има. Миналата година това, че нямаше други заболявания заради кризата, повлия негативно на пазара. Този отлив беше следствие на мерките, като дистанция, хигиена, носенето на маски, които повлияха и на другите вируси. Дори намаля смъртността от инфаркти и инсулти, както и нуждата от лекарства за тях. Вероятно това е свързано с дистанционната работа, защото тези заболявания са свързани със студеното време и когато човек седи у дома си, той е изложен на по-малък риск. Хората се въздържаха да ходят и на прегледи, а влиянието на лекарите при предписването на лекарства и дори на добавки е много голямо. Когато няма никой при лекарите, след това няма и в аптеките.


ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

Употребата на лекарството за МС може да предизвика нежелани увреждания на черния дроб

НЗОК със стария бюджет до 31 март

НЗОК със стария бюджет до 31 март

Депутати и експерти обещаха да намерят бързо решение на проблема с „безплатните" протези

Новият Механизъм да се отложи за май

Новият Механизъм да се отложи за май

В противен случай има риск фармацевтичните компании да не могат да изпълняват ангажиментите си

FDA одобри хапчето за КОВИД

FDA одобри хапчето за КОВИД

То се дава в първите дни на инфекцията, назначава се само с рецепта и е предназначено за по-леките случаи
НЗОК с електронен контрол на рецептите

НЗОК с електронен контрол на рецептите

Той влиза в сила от 1 април, така фармацевтът ще има повече време, за да консултира пациента, казва Димитър Маринов
Дания одобри хапчето на Мерк

Дания одобри хапчето на Мерк

България също ще осигури медикамента, предприети са дейтвия за двустранен договор на местно ниво, припомниха от МЗ
Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

Най-често липси има за медикаменти за нервната и сърдечносъдовата система, както и при генериците вместо при оригиналите, показва анализът на ЕК

Без вентолин до февруари

Без вентолин до февруари

Липсата му се дължи на производствени проблеми, но на пазара има два негови заместителя, обясни здравният министър

Наличностите на 316 лекарства са малки

Наличностите на 316 лекарства са малки

Най-голям е проблемът с липсата на пулмикорт и вентолин, казват от Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства

Частни болници пак ще точат с онколекарства

Частни болници пак ще точат с онколекарства

Причината е в блокирания търг на МЗ за медикаменти, заради това пък държавни и общински клиники може да имат затруднения с доставките

1 2 3 4 5 ... 103 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ