Профилактика

Как да намалим риска от инсулт?

31-01-2017 10:03
Движете се, следете за теглото, холестерола и кръвното си, съветват специалиститеКак да намалим риска от инсулт?
Clinica.bg

press@clinica.bg
Редица фактори увеличават риска от инсулт. За да намалим вероятността от сблъсъка с това животозастрашаващо състояние, трябва да им обръщаме внимание и да ги контролираме:

Проверявайте холестрола си


За да сте спокойни, трябва да проверявате нивото на своя холестерол поне веднъж на пет години. Това става с кръвен тест и дори е част от профилактичните прегледи при общопрактикуващия лекар. Холестеролът се дели на добър и лош. Нивото на"добрия" трябва да е над 1,0 mmol/l, като с висок риск за атеросклероза са хората, при които той е под 0,9 mmol/l. Стойностите на „лошия" пък не трябва да надвишават 3.4 mmol/l. При проблеми трябва да вземате нужните медикаменти и да промените начина си на живот.

Това означава да ядете по-малко наситени мазнини, които се намират в сиренето, млечните продукти, тлъстото месо, черния дрог, бъбреците, палмовото масло. Също така трябва да избягвате сладкиши, снаксове, пържени храни и маргарин. За сметка на това може да консумирате нискомаслените млечни продукти, повече пловдове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни, и богати на фибри.


Контролирайте кръвното си налягане


Високото кръвно налягане е изключително опансо, но често протича без симптоми. Затова е много важно да го проверявате редовно. Кръвното налягане се измерва чрез две стойности - горна (систолна) и долна (диастолна). Горната граница показва налягането в кръвоносните ви съдове, когато сърцето бие. Долната показва налягането в кръвоносните съдове между два удара на сърцето. Ако кръвното ви налягане е в границите до 120/80, значи е нормално. Ако е по-високо, сте в състояние на предхипертония, а ако е над 140/90, значи е високо. За да поддържате кръвното си налягане в норма, трябва да вземате медикаментите, които ви е назначил вашия лекар и да водите здравословен начин на живот. Изключително важно е да ограничите приема на сол до 2,300 милиграма на ден.


Внимавайте с кръвната захар


Високата кръвна захар причинява увреждания на кръвоносните съдове и органите в човешкото тяло, затова е изключително важно да следите нивото й. Нормалните стойности на кръвната захар са следните:

1. На гладно
- нормална стойност: 3.5 ÷ 6.1 mmol/L (милимол на литър)
- гранична стойност: 5.6 ÷ 7.8 mmol/L (милимол на литър)
- патологична стойност: над 7.8 mmol/L (милимол на литър)

2. След хранене
- нормална стойност: до 7.9 mmol/L (милимол на литър)
- гранична стойност: 7.9-10.9-mmol/L (милимол на литър)
- патологична стойност: над 11.0 mmol/L (милимол на литър)

Ако вашите са по-високи, трябва да потърсите съвет от лекаря си, да промените начина си ан живот и да започнете нужната терапия.


Премахнете аритмията


Аритмията е основен рисков фактор за инсулт, ако страдате от нея, трябва да потърсите лечение. Това състояние може д абъде контролирано с медикаменти или да се премахне чрез радиофреквентна аблация.


Следете теглото си


Наднорменото тегло е рисков фактор не само за високо кръвно налягане и диабет, а от там и за инсулт. Затова контролът на килограмите е изключително важен. Дали теглото ви е в норма може д аизчислите най-лесно чрез Индекса на телесна маса. Той е равен на числото получено от разделянето на теглото ви в килограми на височината ви на квадрат (кг:м2). Ако получената стойност е между 18.5 и 24.9, значи вашето тегло е в нормални граници. Ако индексът ви е по-висок, значи сте с наднормени тегло и е добре да го редуцирате.


Движете се


Движението е здраве, то помага да поддържате нормално тегло и да регулирате кръвното си налягане. Минималното количество движение за възрастните хора на седмица е 2.30 часа умерено натоварване като упражнения, разходка или каране на колело. Децата и малдежите трябва да се движат поне един час на ден.


Не пушете


За да намалите риска от инсулт, не пушете. Цигарите свиват кръвоносните съдове, повишават кръвното налягане. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е съставът им. В тях се съдържат над 4000 химични вещества, от които поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак). Спирането на тютюнопушенето може да ви помогне. Само една година след това, рискът от сърдечносъдови заболявания намалява рязко. След 2 до 5 години рискът от получаването на инсулт се изравнява с този на непушачите. В рамките на 5 години намалява и риска от развитието на рак на устата, гърлото или жлъчката. След 10 години намалява наполовина и риска и от развитие на тумор на белия дроб.


Ограничете алкохола


Не консумирайте прекалено много алкохол. Препоръчителната доза за жените е едно питие на ден (25 грама концентрат), а за мъжете – две (50 грама концентрат).


Кой колко тромболизи прави у нас

Кой колко тромболизи прави у нас

Данните са за първите шест месеца на 2017 година

Образователен клип за инсулта (видео)

Това е образователен клип за инсулта, изготвен от Българското дружество по неврология.
Как се лекува инсултът?

Как се лекува инсултът?

Извършва се в болница и зависи от неговия вид – дали е исхемичен или хеморагичен
Как да се предпазим от нов инсулт?

Как да се предпазим от нов инсулт?

Един от четирима получава нов удар в рамките на пет години

Кои са симптомите при инсулт?

Кои са симптомите при инсулт?

Пациентът разполага само с три часа от началото им, за да получи адекватно лечение

Какво представлява инсултът?

Какво представлява инсултът?

Възникването му означава, че е прекъснато нормалното кръвоснабдяване на мозъка.
Кои са рисковите фактори?

Кои са рисковите фактори?

Те са свързани, както със здравословното състояние на човек, така и с неговия начин на живот.
Къде лекуват инсулти

Къде лекуват инсулти

Над 120 са болниците в България, в които може да намерите помощ при нужда. Кои са те, вижте тук.
Статистика по клиники за 2016 г

Статистика по клиники за 2016 г

Къде са лекувани най-много пациенти с инсулти през 2016 г., в кои болници се правят най-много тромболизи може да видите тук.
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ