преглед

След имунизация не се натоварвайте

05-01-2021 08:21
Сегашната ваксина срещу КОВИД не можем да прилагаме при бременни, при деца под 16 години и при хора с автоимунни заболявания, казва д-р Валентина ЦаневаСлед имунизация не се натоварвайте
Clinica.bg

press@clinica.bg
Първите количества ваксини срещу коронавируса SARS-CoV-2 у нас вече са факт. Лекари, медицински сестри и останалия персонал в лечебните завадения дори започнаха да си ги поставят. Ваксините ли са решението на пандемията, безопасни ли са те и каква точно да изберем за себе си и за нашите близки. Това попитахме д-р Валентина Цанева. Тя е епидемиолог и главен инфекционист на МБАЛ „Тракия" в Стара Загора.
- Д-р Цанева, все още има хора, които се притесняват от ваксините. Безопасни ли са те?

- Ваксините са средства, с които човечеството е променило облика на инфекциозните заболявания в последните десетилетия. Разбира се, че те са безопасни. Ако ги нямаше, на планетата Земя щеше да има съвсем различна структура на инфекциозните заболявания. Да си припомним какви болести имаше и как след ваксинациите вече сме ги забравили напълно. Няма по-добър аргумент за безопасността на ваксините от това, че днес няма вариола и полиомиелит с изключение на единични случаи, където имунизацията е пропусната. Картината при хепатит В се промени след въвеждането на ваксинацията. Така стои и въпросът при тетанусът, дифтерията, коклюша - все сериозни заболявания, преодоляни точно с помощта на ваксините.

- Разработените ваксини ще защитят ли човешката популация от КОВИД-19?

- Ако нещо е защитило човешката популация от вирусните инфекции, това са ваксините. Те са неговите спасители. Няма друго средство, с което да бъде променена благоприятно ситуацията по отношение на коронавирусната инфекция. Така ще бъде и сега.

- Кой човек е противопоказен за ваксината срещу КОВИД-19?

- Противопоказанията са дадени в листовките. Те се отнасят до хора с алергични заболявания. Тези ваксини не можем да прилагаме при бременни, защото няма опит при тях. Има известни ограничения за прилаганата в момента у нас ваксина, като например при възраст под 16 години и при автоимунни заболявания така, но така се практикува и при всяка друга ваксина. Към момента няма създадена такава, която да се прилага за всички случаи без изключения. Всички те имат своите универсални противопоказания. Например, те не могат да бъдат правени, ако човек към дадения момент е с някакво остро или обострено хронично заболяване. Има набор от такива, към които пациентите са по-уязвими и тяхната имунна система по-трудно би се справила за изработването на имунен отговор. Те обаче са много по-малка част от общата популация. Всички тези неща се знаят от лекарите и можем да им се доверим.

- Скоро в България ще бъдат внесени ваксини срещу SARS-CoV-2 и на други фирми-производителки. Как и според какво човек да избере най-добрата за себе си, кого да попита?

- Парадоксално е човек сам да решава коя ваксина да си сложи. Ако се стига до избор, следва той да бъде направен от медицински лица. Не е редно хората, които не са лекари да казват какво искат. Това е моето мнение на медик. Следва те да се вслушат в съветите на лекарите, тъй като те са компетентните лица. Те са специалистите, които могат да упътят своите пациенти към най-подходящата за тях ваксина.

- Какви са страничните ефекти на ваксините срещу коронавируса?

- Макар и за кратко време, натрупан бе огромен световен опит. Вече милиони хора са ваксинирани. Това, което се случва са алергични реакции, макар и твърде малко. Те не са драма, не са трагедия още повече, че са изключително редки. На този етап няма нищо притеснително.

- Какво да попитаме лекаря, след като бъдем ваксинирани?

- Най-напред трябва да попитаме и да сме наясно кога трябва да ни бъде поставена втората доза от ваксината от тази, която се прилага в момента у нас. Необходимо е да се поинтересуваме и какъв режим да спазваме, след като тя ни е поставена. Най-общо, човек трябва да съблюдава здравословен начин на живот. Той трябва да се пази да не се разболее от друго респираторно вирусно заболяване, за да може в указания период да изгради необходимия имунитет. Накратко, имунната система трябва да е спокойна, за да изгради необходимите й антитела срещу коронавирусната инфекция. Затова не бива да се пристъпва веднага към големи физически натоварвания, контакт с болни и употребата на алкохол, например. Тези неща трябва да се избягват.

- Вие самата се ваксинирахте. Как стигнахте до това решение?

- Нямаше как да стигна до друго решение, тъй като съм на страната на науката и на медицината. Като лекар на първа линия, видях какво означава тежко състояние на КОВИД-19. Ако трябваше да избирам, няма как да не избера ваксината, а не заболяването. След последното упражнение, моите студенти с извести колебания по отношение на ваксинирането, ме попитаха какво е моето виждане, след като учените не са имали достатъчно време, за да направят ваксината. Виждането ми е, че това съвсем не е така. В тази област работят много светли умове. Казвам го като човек, който познава такива хора. През 2004 г. работих в Центъра за контрол на заразните болести в Атланта (САЩ). Аз знам някои от хората, които още тогава работиха по съзаването на различни ваксини. Видях с очите си и се убедих за какъв тип селектирани умове от цял свят става дума. Ваксините сега са в резултат точно на такива светли умове, концентрирани в търсенето на нови неща. В моя професионален път съм видяла много епидемии, но като тази, с тежкото протичане на заболяването, друга не е имало. Подчертавам още веднъж, че ваксината е тази, която е спасила човечеството. Категорично съм убедена, че сега тя пак ще бъде негова спасителка.


Училищен стрес отключва коремна болка

Училищен стрес отключва коремна болка

Прекалените родителските амбиции са сред другите основни причини, заболяването се повлиява от терапия с психолог, показват резултатите от ново изследване на д-р Марлена Панайотова от "Тракия"
Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Интервенцията е извършена в болница „Тракия", обикновено след операцията пациентите се изписват на третия ден

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

При 3-4 новородени на 1000 има някакъв проблем, тези деца трябва да бъдат открити своевременно и рехабилитирани, казва доц. Петър Руев
Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Днес отбелязваме Световния ден за борба със заболяването, смъртността у нас е три пъти по-висока от тази в останалите страни в Европа, напомнят от УМБАЛ – "Св. Марина"-Варна
Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Формула за сърдечно здраве гласи - спрете пушенето, намалете теглото, пийте умерено, хранете се качествено и спортувайте, казва д-р Борислав Борисов
Лекуват уголемена простата без операция

Лекуват уголемена простата без операция

Миниинвазивната манипулация се извършва под ангиографски контрол в болница „Тракия"

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да, те спокойно могат да се имунизират срещу КОВИД-19, отговаря доц. Димитър Петков

Движението пази вените

Движението пази вените

Високите температури през лятото са причина за нарастването на диаметъра им, казва доц. Димитър Петков

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

 

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Да изправим гръбнака по „Шрот

Да изправим гръбнака по „Шрот

Този метод постига реални резултати в клиничната корекция на сколиозата, веднъж усвоен може да се практикува и у дома, казва рехабилитаторът Стела Тошева

1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ