интервю

Имаме най-голяма нужда от надежда

29-12-2020 06:37
Лошото става толкова нахално на моменти, че няма как и доброто, което по принцип е мълчаливо и отстъпва, да не се изяви, казва проф. Виолета Йотова Имаме най-голяма нужда от надежда
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Mакар и да посрещнахме Коледа преди броени дни, дукът й не е отминал, той е около нас. Доказва го и кампанията "Българската Коледа", която за поредна година се опитва да помогне чрез нас на болните деца и лекарите, които водят битката за техния живот. Нека им подадем ръка и не ги оставаме сами по тежкия път. Каква помощ получиха медиците досега от кампанията и от какво имаме нужда в тези трудни времена всички ние като хора, попитахме проф. Виолета Йотова. Тя е ръководител на направление "Педиатрия" и Катедрата по педиатрия към УМБАЛ "Св. Марина"-Варна.
- Проф. Йотова, как „Българската Коледа" подпомага грижата за децата и вашата работа?

- Българската Коледа е наш партньор от много години. Бих казала, че част от най-ценната апаратура, с която разполагат клиниките, в които се лекуват деца в нашата болница, са от тази кампания. Това е ултразвуковата техника, с която работим, както и ендоскопската ни техника. Миналата година получихме модерен анестезиологичен апарат за Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, с помощта на който могат да се оперират и най-малките бебета. Спецификата на УМБАЛ „Св. Марина" е такава, че ние представляваме нещо като детска болница, разположена в голямата болница. И се налага навсякъде да има възможност за обслужване на деца. Тази година получаваме мултифункционално реанимационно легло, което дава възможност на най-тежките случаи при тийнейджъри и по-големи деца да бъдат претегляни и обслужвани на легло, без да се нарушава лечебния режим. Нещо, което вече ни е абсолютно задължително и без което не можем да се справим, защото ние се грижим за най-тежко болните деца и юноши от целия регион. Получаваме и нов ехографски апарат, който да замени вече амортизирания или по-скоро да се добави към него. Апаратурата се износва, защото през нашите клиники и отделения преминават над 7500 деца годишно и голям процент от тях се нуждаят от ехография. Разполагаме с всички субспециалности и всички те ползват ехографското изследване като метод на диагностика. За да си представите колко е важно това, ще добавя, че ние се намираме на 5-и и 6-и етаж от 14-етажна болница, а образната диагностика се намира на първи и втори. Благодарение на това, че ние имаме ехографски апарат на място, не се налага болните деца и техните родители да се разхождат из цялата болница, за да стигнат до съответен преглед. Той се извършва на етажа на клиниката, а когато се налага, в стаята и до леглото на болния.

- Разкажете какви са вашите малки пациенти, с какви диагнози идват при вас?

- Ние покриваме спешната и тежка интензивна заболяемост от регионите на Варна и цяла Източна България. В Детското отделение за интензивно лечение с дейност по неонатология годишно преминават около 450-480 деца с абсолютно всякакви диагнози. От травми от катастрофи, които се лекуват, през чуждо тяло и проблеми в дихателните пътища и още интоксикации, тежки кардиологични, ревматологични, ендокринологични и всякакви видове заболявания. Основната апаратура от „Българската Коледа" се намира в Детско интензивно отделение с трето ниво по интензивно лечение. Ехографите са на територията на клиниките. Ние диагностицираме деца от всякакви специалности, като към болницата има изградени три центъра за редки болести – редки хематологични, редки ендокринни заболявания и център за муковисцидоза. Това е по-специфична дейност, регламентирана в страната след 2017-та година и всъщност осъществява грижата за пациенти с по-редки заболявания от раждането до дълбока старост. Т.е. не ги прехвърля, когато от деца станат възрастни, а осигурява непрекъснатост на грижата.

- А как се отразява КОВИД на децата, какви са вашите наблюдения?

- Непрекъснато се говори и пише, че децата не са засегнати от пандемията, а това въобще не е вярно. Децата не боледуват тежко като възрастните, но те правят едно много сериозно усложнение, което се нарича мултисистемен инфламаторен синдром, свързан с КОВИД, какъвто до преди две-три седмици нямаше в страната, а сега всички университетски клиники имат поне по 5-6 такива пациенти и те ще се увеличават в следващите седмици и месеци, както и при всеки тласък на пандемията.

- От какво имате нужда вие и вашите колеги, за да работите спокойно – апаратура, нещо друго? Какво? 

- Превид пандемията от КОВИД-19, имаме нужда от разбиране и спокойствие и по-малко истричност в отношението към нас. Защото, когато един родител дори и да е бил справедливо подразнен, напише няколко реда до някоя институция, десетки лекари след това трябва да се занимават с отговор на нещо, което е абсолютно дребно и може да се уточни в движение в човешки разговор. Хората трябва да знаят, че ние сме абсолютно отворени към всякакви тяхни преживявания. Няма проблем, ако някой реши да дойде и да сподели. Той ще получи не само отговор, но и корекция на действието, ако то е било неправилно.

Иначе за бъдеще ще имаме нужда и от нови реактиви за изследвания, апаратура, пространство. В по-широк аспект бих добавила, че най-важното, с което България може да докаже, че е съвременна държава, са детските болници. Говори се за Национална детска болница, но ние живеем във време, в което централизацията отдавна е отпаднала от географската карта на света. Страна като България по изчисления спрямо останалите страни с друг вид население има нужда от поне три детски болници, които да са оборудвани така, че да не се налага децата да се смесват с възрастните пациенти. Мисля, че това ще се случи, в следващите години и десетилетия и че това е един наистина нерешен проблем, на който трябва да намери изход.

- Ще кандидатствате ли и в следващата кампания на „Българската Коледа"?

- Да, разбира се, ние го правим за по-добрата грижа на нашите пациенти. Задължително ще кандидатстваме, ще пускаме СМС–и самите ние ще правим дарения. Надявам се така да постъпят и българските граждани.

- След толкова години участие в кампанията, каква е равносметката ви нея?

- Искам дебело да подчертая, че „Българската Коледа" има ключова роля за подпомагане на децата на скъпо струващо лечение, което не е осигурено по никакъв друг начин в държавата ни. Не се реимбурисира от НЗОК, не е и по специална програма. Има доста деца, които „Българската Коледа" подпомага в този аспект. Ние имаме 36 пациенти, които се лекуват с помощта на кампанията и се надявам това да продължи и тази година, защото става въпрос за хронични редки болести. Може само да съжаляваме, че тази година не може да бъде обичайната, заради ситуацията в страната, защото кампанията винаги е била съпроводена с едно топло чувство на съпричастност, на обща грижа за всички български деца, а не само за своите собствени. През годините непрекъснато слушаме каква голяма ценност е семейството, близките, но ние можем да се грижим за близките си и да им отдаваме дължимото, само когато имаме отношение и към другите деца. Надявам се въпреки пандмията да успеем да запазим коледния дух и да направим така че всички деца да имат по-добра съдба.

- Заразно ли е доброто или (само) лошото?

- Лошото си е лошо, според мен то съществува само, за да се утвърди доброто. Лошото става толкова нахално на моменти, че няма как и доброто, което по принцип е мълчаливо и отстъпва, да не се изяви. Мисля, че доброто е не просто заразно, а необходимо на самите нас, за да оцелеем. В тази връзка „Българската Коледа" винаги е била едно отприщване на доброто. Дано да се случи и тази година.

- Кoи са най-ценните уроци, които научихте от вашите малки пациенти?

- Преди всичко се научих на честност. Децата не лъжат, не заблуждават. Когато прилагат малки хитринки, те са, за да им обърнем вниманието и да разберем от какво точно се нуждаят. На второ място ни учат на отвореност за всички знания и всичко, което се случва в света. Децата са непредубедени за това, което се случва около тях и мисля, че и ние трябва да подхождаме така към света, а не с подмолни мисли и убеждения. И може би най-важното – инстинктивният начин, по който децата приемат своя лечител. Няма възможност да не се осъществи връзка с пациент и това е много благодатно за нас. Много по-лесно за нас е да осъществяваме тази връзка, за да помогнем в лечението. Би трябвало и родителите винаги да се включват на страната на тази връзка. Искам да пожелая на българите да осъзнаят, че лекарят помага тогава, когато му имат доверие и когато хората са отворени, разбира се и критични. В никакъв случай не призовавам към безкритичност. Съответно и лекарят трябва да подходи с честност и отдаденост.

- Отзивчив ли е българинът?

- Отзивчив, но и много недоверчив. Т.е. българинът ще е отзивчив към този, който му спечели доверието. Българската Коледа е кампания с дълготрайна история, при която всичко е отчетено и достигнало до хората и съответните институции и съм убедена, че заслужава доверие. Хората не трябва да бъдат прекалено доверчиви и трябва добре да проверяват, защото нуждите са много. Трябва да се отзоваваме там, където знаем, че хората ще получат това, за което сме дарили.

- Какво си пожелавате за Рождество Христово – за вас, за колегите ви ?

- Пожелавам си да се справим с тази пандемия, която се развихри сега и която ни показа какво е било в миналото, когато е имало чума, испански грип и какво ли още не. Слава Богу, сега е ерата на високите технологии и има повече възможности да се справим, но въпреки това целият ни живот беше разкъсан. Така че на първо място си пожелавам това да свърши възможно най-скоро през 2021 година, за да се обърнем отново към прогреса, там, където той спря. Защото в един момент съвсем логично всичко стана обърнато и отдадено на КОВИД, а всичко останало е стопирано. Така че се надявам на първо място да свърши тази криза, както и всички да са здрави, оптимистично настроени, да имат сили да продължат и жертвите да са възможно най-малко.

- От какво имаме най-голяма нужда, за да продължим напред?

- Надежда.


Kaк да подкрепим каузата

 

Всеки желаещ може да дари 1 лев на "Българската Коледа" чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Telenor или чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1.


Освен това могат да се правят банкови преводи на следната сметка:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа"

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.

 

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ