ПРОФИЛАКТИКА

Без цигари срещу рак на маточната шийка

30-01-2017 06:31
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Без цигари срещу рак на маточната шийка Освен цитонамазка, си правете и HPV тест, препоръчва гинекологът д-р Начко Чалманов
Всеки ден три българки чуват диагнозата „рак на маточната шийка”. Една от тях губи битката с болестта, сочи черната статистика. Защо България е на челните места по смъртност от рак на маточната шийка? Кои жени са в рисковата група? И кога ракът на маточната шийка е 100% лечим? Пред Clinica.bg отговаря акушер-гинекологът д-р Начко Чалманов от АГ „Шейново”.

Безразборен секс без презерватив, цигари и редки посещения при гинеколога – тези три грешки могат да доведат до коварната диагноза „карцином на маточната шийка”. Това е второто по честота злокачествено заболяване сред жените – след рака на гърдата, обяснява д-р Начко Чалманов. За жалост, то най-често поразява младите жени – под и около 40 г. Основният фактор за отключването на рака на маточната шийка е инфектирането с човешки папилома вирус (HPV).

ВИЗИТКА

Д-р Начко Чалманов завършва Медицинска академия в София през 1991 г. Още на следващата година започва в II САГБАЛ "Шейново", където работи и до днес. Взема специалност по акушерство и гинекология през 1998 г. Д-р Чалманов е един от водещите специалисти в лапароскопската хирургия в гинекологията, притежава сертификати за компетентност при възстановяване на пелвисното дъно по метода PROLIFT и хирургичното лечение на уринарна инконтиненция по метода TVT Secur. Бебетата, родени с помощта на д-р Чалманов, са хиляди. Той е и един от водещите специалисти по семейно планиране с диплома от СЗО.


Tой „натиска спусъка”

който започва процесът на делене на клетките в маточната шийка”, обяснява д-р Чалманов. HPV вирусът има близо 200 щама, но високорискови за развитието на карцином са 14 от тях. Процесът на израждането на клетките обаче е бавен. Това позволява с една цитонамазка (т.нар. PAP тест) годишно заболяването да се „хване” в ранен или дори предраков стадий.

Различен сценарий обаче се случва в България. Масово ракът на маточната шийка се диагностицира много късно –в 3-ти или 4-ти стадий, когато инвалидизацията е много тежка, а често заболяването завършва със смърт, алармира гинекологът. Причината за това е проста – голям процент от българките не посещават гинеколог редовно. „Дори интелигентните и образовани жени правят тази грешка”, споделя впечатленията си д-р Чалманов. И напомня – за жените в репродуктивна възраст цитонамазката веднъж в годината е задължителна. За тези в менопауза е достатъчно цитологичното изследване да се прави на 2 години, ако предишното е било в норма. „Освен цитонамазката, вече се препоръчва и тест за HPV”, уточнява д-р Чалманов.

Цената му е поносима – между 30 и 50 лв.

Тестът се прави задължително и ако резултатът от цитологичното изследване е лош или жените по-рано са имали завишени нива на HPV. Как се разчита PAP изследването? Находката е нормална, ако резултатът е в I-ва или II-ра група. „III-та също е в норма, но се води гранична. При такъв резултат обикновено се повтаря изследването, взема се и второ мнение на цитопатолог”, обяснява д-р Чалманов.

Засечен в първи или - още по-добре – в предраков стадий, карциномът на маточната шийка е 100% лечим. „Необходима е минимална интервенция, дори може да е амбулаторна. Или пък проблемът се разрешава след един ден престой в болницата”, уточнява гинекологът. В този ранен стадий обаче единственият начин за диагностициране на рака е изследването.

Симптоми няма

– контактното кървене при секс, течението и болката се появяват чак, когато болестта е много напреднала, предупреждава д-р Чалманов. Пушачките, жените, които често сменят партньорите си и правят секс без презерватив пък трябва да са особено внимателни, защото попадат в рисковата група, подчертава гинекологът.

Освен лошата профилактика, сред причините за ръста на болните жени е и масовият срив на имунитета на населението, разкрива д-р Чалманов. Вероятно обяснението е в съвременния начин на живот. Но е факт, че имунната система на хората по цял свят е отслабена и по-податлива на вируси – от грип, през „Зика”, до „HPV”. За жалост, срещу тях няма ефективни „оръжия”, както срещу бактериите. Затова профилактиката остава единствената „застраховка” за заболявания като рака на маточната шийка. И тук

държавата трябва да е много по-активна

смята д-р Чалманов. „Програмите за профилактика не функционират добре, няма контрол дали и как се изпълняват. Обучението през медиите и другите канали също не стига до обществото. Личните лекари пък трябва да са много по-активни и да препоръчват  цитонамазка и HPV тест”, смята гинекологът.  „Много по-евтино е да се инвестира в скринингови програми, отколкото в скъпо лечение”, категоричен е д-р Начко Чалманов. 

ЦИФРИТЕ

Поразява жените между 30 и 40 години


  • 530 000 жени по света се разболяват от рак на маточната шийка всяка година
  • По 1100 са новодиагностицираните случаи за 12 месеца у нас
  • 275 000 жени годишно загиват от рак на маточната шийка
  • Близо 400 са българките, които всяка година стават жертва на коварното заболяване
  • Над 1 млн. годишно може да се разболяват от рак на маточната шийка през 2050 г., боят се експертите
  • 1 цитонамазка, веднъж на 12 месеца, може да спаси живота ви, напомнят лекарите
  • За период от 10 г. от 100 жени, носителки на високорисковите типове HPV, само 30% развиват рак
  • Между 30 и 40 години е пикът на заболяването, но може да се отключи и при 20-годишни жени


Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Неподготвени за физическо усилието мъже се озовават в Спешното с травми от различно естество, казват от УМБАЛ Бургас.
За 24 часа се родиха 16 бебета

За 24 часа се родиха 16 бебета

Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Извършихме по спешност животоспасяваща фибринолиза, каза д-р Михаел Кьолеян от МБАЛ „Света София"
Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Сега е моментът здравните власти да осъзнаят, че не е нормално в държавата да липсват животоподдържащи лекарства, които са се произвеждали у нас, казва доц. Петя Димова
Паниката разрушава вътрешния ни свят

Паниката разрушава вътрешния ни свят

Важно е родителят да внесе спокойствие и оптимизъм в децата си, каза психотерапевтът Стела Богомилова
Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Това, което ме прави щастлив е екипът ми, който работи като истински часовник, каза Д-р Иван Сираков от Болница „Тракия"
Разликата в границите да не надвишава 50

Разликата в границите да не надвишава 50

Лечението на артериалната хипертония, когато се съпътства от бъбречна недостатъчност, никак не е проста работа,казва доц. Атанас Кундурджиев
Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

УМБАЛ „Александровска" е домакин на научен форум посветен на затлъстяването и придружаващите го заболявания
1 2 3 4 5 ... 43 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020