преглед

Нов тест за КОВИД в Болница Тракия

10-12-2020 16:20
Той открива с точност дали човек е преболедувал инфекцията, съобщиха от лечебното заведениеНов тест за КОВИД в Болница Тракия
Clinica.bg

press@clinica.bg

В разгара на пандемията поставянето на точна и ясна диагноза има все по-голямо значение за изхода от КОВИД и за човешкото здраве. Как може да стане това и кои тестове са едновременно подходящи и достъпни като цена, попитахме Д-р Мариела Русева. Тя е началник клинична лаборатория в болница "Тракия" и МЦ „Трета поликлиника".

От първите дни на декември клиничните лаборатории към МБАЛ „Тракия" и МЦ „Трета поликлиника" извършват изследване с новите кръвни тестове за антитела със 100% чувствителност. Те се наричат ROCHE COBAS ® Anti-SARS-CoV-2 (IgM + IgG. Тези тестове откриват специфични антитела конкретно срещу SARS-CoV-2 (Covid-19), без кръстосана реактивност към други подобни коронавируси.

Чувствителността им е 100%

(14 дни след PCR потвърждение или поява на клинични симптоми), а специфичността към антителата на SARS-CoV-2 - 99,81%. Това означава, че няма възможност за фалшиво отрицателен резултат две седмици след началото на заболяването. Те доказват обективно количествено наличието на антитела и дават възможност да се проследи имунния статус на пациента на всеки 14 - 28 дни.


Тестовете не са бързи, но

резултатът от изследването е готов в рамките на няколко часа. Обикновенно след 7-10 ден от заразяването (вирусоносителството) се покачват Anti-SARS-CoV-2 IgM антителата (IgM- ранна фаза ). Между 10 - 14 и 21 ден от заразяването се покачват Anti-SARS-CoV-2 IgM + IgG антитела. След 21 ден се наблюдава нарастване на Anti-SARS-CoV-2 IgG антитела, (IgG късна фаза) като те остават индивидуално повишени. Тези антитела показват, че човек се е срещнал с вируса и остават високи продължително време, като пазят от повторно заразяване с вируса. Затова този тест е един от начините, по който може да се установи и нуждата от ваксиниране.


Високата специфичност е ключова,

за да се определи надеждно дали човек е бил изложен на вируса и дали е развил антитела. Тестовете са подходящи при масов скрининг с висока надеждност за оценка на разпространението на вируса.

Цената на изследването с теста ROCHE COBAS ® Anti-SARS-CoV-2 е 30 лева в клиничните лаборатории на Болница „Тракия" и МЦ „Трета поликлиника", които работят без почивен ден. Не е нужно да се запазва час. При вземането на пробата получавате потребителско име и парола, с които можете да научите резултата от теста онлайн няколко часа по-късно.


Учениците обратно в клас

Учениците обратно в клас

С новите доставки вече са осигурени тестове за всички деца от I до XII клас за изследването на 6 декември, казаха от МОН
2018 са новите случаи на КОВИД

2018 са новите случаи на КОВИД

За последното денонощие са починали 114 души, а излекуваните са 3344, показват данните на Единния информационен портал
EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

Европейският регулатор започна непрекъснат преглед на продукта срещу КОВИД-19
КОВИД оформи политически ров

КОВИД оформи политически ров

Той е тук, за да остане, тоест трябва да измислим как да живеем редом с него, казва Първан Симеонов

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Това е необходимо, за да могат да се върнат всички ученици, казаха от МОН
Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Да започнат дебати за въвеждане на задължителна ваксина срещу КОВИД-19, призова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
Възобновяват плановия прием

Възобновяват плановия прием

От понеделник връщат и всички деца в клас, ще се тестват само веднъж, каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

За изминалите 24 часа са починало 89 души, а излекуваните са 2089, показват данните от Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 400 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ