Интервю

Надявам се доброто да e пандемично

14-12-2020 06:51
През годините се увеличава броят на спасените недоносени деца, казва проф. Боряна Слънчева Надявам се доброто да e пандемично
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Миналата седмица бе даден официален старт на новата кампания на "Българската Коледа". Инициативата, която обръща вниманието ни към онези малки дечица, които още от ранна възраст водят битката за живот и здраве. А най-малките сред тях са недоносените бебета. Как кампанията подпомага грижата за тях, попитахме проф. Боряна Слънчева. Тя е началник на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом", дългогодишен национален консултант по тази специалност.
- Проф. Слънчева, каква очаквате да бъде тазгодишната кампания на „Българската Коледа", която ще мине под знака на пандемията?

- Надявам се, че българският народ и всички, които се запознаят с кампанията, ще бъдат също така отзивчиви, както и предишните години. По този начин ще подпомогнем отново определени категории деца, за което „Българската Коледа" има отговорност вече години наред. Това са децата с церебрална парализа и с други тежки заболявания, за чието лечение са необходими скъпи медикаменти. Кампанията „ Българската Коледа" и всички участници в нея им осигуряват възможността да се лекуват през цялата година. Тази кампания дава възможност да се закупи качествена апаратура за медицински центрове, които имат отношение към рехабилитацията на рисковите деца, както и да се осигури техника за отделенията и клиниките по неонатология, които все още имат някакъв дефицит по отношение на оборудването.

- Пандемично ли е доброто или (само) лошото?

- Надявам се доброто да е пандемично, а с края на 2020 г. се надявам лошото да приключи. Годината не беше лесна, оказа се трудна за много семейства и за децата по отношение на ограничение на техните социални контакти. Дано всичко приключи и 2021-ва бъде по-добра година.

- Какво можем да научим от малките ви пациенти? Кои са най-ценните уроци, които вие получихте от тях през тези години?

- Урокът за надежда, за това, че човек, никога не бива да се отказва, а да се бори до последно. Когато едно малко бебе се роди преждевременно, това е голям стрес за семейството и изпитание за нашите професионални умения. Малките пациенти винаги ни изненадват. Те проявяват изключително голяма сила и воля за живот, което е много важно. Доста пъти са били в критично състояние, което е преодолявано, изписвали сме ги и след това сме виждали едни прекрасни усмихнати деца и родители. Това си заслужава усилията. Нашият екип работи с оптимизъм и виждам как нещата се преодоляват. Отказът не е решение за тежките проблеми. Трябва да се борим с тях и да вярваме, че ще има добър край.

- Какви "подаръци" си пожелавате в болницата тази година за Рождество Христово?

- Първо здраве за целия персонал от лекари, сестри, акушерки, както и за техните семейства. Пожелавам си да имаме повече деца, повече здрави деца. А тези, които попадат в интензивните отделения да стоят там по-малко, да можем да ги изпишем и да се радват със семействата си.

- От какво има нужда екипът ви, за да продължи да работи - още апаратура и каква или от нещо друго? Какво?

- Ние имаме съвременна апаратура, която осигурява добър комфорт и сигурност за отглеждане на недоносените деца. Разбира се, поради факта, че отделението е изключително натоварено - около 800 деца преминават през интензивното отделение, имаме винаги нужда от нова апаратура, защото тя се амортизира за кратко. И това винаги трябва да се има предвид. Засега не сме кандидатствали в новата кампания в „Българската Коледа" преценяваме от какво ще имаме необходимост. Ако решим, че нямаме нужда от апаратура, която ни е изключително необходима, ще дадем шанс на други болници да участват. Всички трябва да получат необходимото и да бъдем равнопоставени в осигуряването на оборудване. Наличието на добра апаратура във всички неонатологични отделения е гаранция за качествена помощ в страната.

- Вие от години участвате в кампанията Българската Коледа, каква е равносметката ви?

- Нашата клиника действително участва от години като рецепиент. Получавали сме апаратура, участвали сме и в самата организация в Комитета към „Българската Коледа". През последната кампания в Клиниката по неонатологията получихме апарат за неинвазивна респираторна поддръжка, дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг и 4 броя монитори за новородени и недоносени деца. Аз знам как започна инициативата и на какво ниво беше осигуряването на оборудване в неонатологичните отделения. Категорично ситуацията сега е много по-добра. Всички неонатологични отделения имаха възможността да участват в кампаниите. Базата вече е значително по-добра, не може да се сравнява с това, което беше преди 10 години. Вече можем много по-смело да посрещаме деца с много ниско тегло, което е изключително важно. Тук става дума не само за неонатологичните клиники и отделения 3-то ниво, но и за тези от 2-ро и някои 1-во ниво. За съжаление, някои от болниците, които се грижат за такива деца, нямат достатъчно специалисти. Това е проблемът и минаха на по-ниски нива на обслужване. Но, така или иначе апаратурата, която има в момента в страната, е на добро ниво. Базите, в които се полагат грижи за деца с много ниско тегло, са оборудвани добре. Нещо изключително важно, е обучението на лекарите с новата апаратура и работата им с нея, за да лекуват недоносените новородени. Новата апаратура ни накара много повече да четем и да се интересуваме, така че да се въведат нови техники за апаратна вентилация и защита на белия дроб на недоносените деца. Това е от ключово значение за по-нататъшното им развитие. Надявам се всяка година „Българската Коледа" да продължи да подпомага неонатологичните отделения и по- специфично децата от всички бази, които са за рехабилитация, защото грижата за тях след изписването е много важна. Особено през първата една, две години, за да могат да се развиват добре. И действително „Българската Коледа" обърна внимание на центровете за рехабилитация, второ на осигуряване на апаратура за контрол на зрението на недоносените бебета. Благодарение на кампанията се въведе и слуховият скрининг, т.е. профилактика на слуха не само на недоносените, но и здравите деца.

- Отзивчив ли е българинът към подобни кампании и достатъчно известно ли е, че те са целогодишни, а не само около Рождество Христово?

- Мисля, че е отзивчив. Това е личното ми наблюдение, което включва и хората даряващи на конкретни отделения, извън „Българската Коледа". Това е кампанията, която запозна гражданите в страната с проблемите, които има при новородените, не само непосредствено след раждането, но и по-късно – с трудностите при тяхната социализация. „Българската Коледа", която се провежда вече от 15 години показа, че българският народ е отзивчив. Кампанията е категорично открита и през останалите месеци на годината и действително се получават дарения през цялото време. Но пикът е около Коледа, когато хората са много по-отворени към дарителство. Това е празник, който е насочен към семейството, към дома. И когато на хората им е празнично, те са много по-щедри.

- Колко са недоносените бебета през тази година досега в страната и колко в Майчин дом? Какви са тенденциите през годините?

- Процентът в страната е около 10-11%. Няма някакво нарастване на броя на недоносените бебета. Има увеличение на спасените недоносени деца. Показателите са много по-добри и това се наблюдава през всяка следваща година. На фона на честотата на недоносените новородени спрямо Европа се движим някъде в средата. Назад в годините процентът на недоносени бебета у нас беше по-висок. Има една статистическа особеност, ако ние не успеем да спасим децата, процентът ще е по-малък, защото не се регистрираха, а когато успяваме, те се регистрират статистически и процентът се покачва. В миналото беше немислимо да се спасят деца с екстремна незрялост и екстремно ниско тегло под 29-та гестационна седмица и под 1000 грама. Сега тези деца се лекуват успешно и можем да кажем, че спасените и излекуваните са над 85%, особено при родените през 27-28-ма седмица. Доста ни се промени критерият, в миналото ни беше много притеснително при едно дете с тегло от 1 килограм, а сега с повече внимание и напрежение гледаме на децата с тегло между 500-600 грама.

- Kaкви са основните причини за раждането на недоносени деца?

- Причините са многфакторни. Има медицински причини като заболявания свързани със самата бременност. Така например познатата прееклампсията, която се характеризира с високо кръвно налягане при бременната. Тогава трябва да се прецени срокът за прекъсване на бременността, така че тя да бъде оптимална, както за майката, така и за възможността за преживяване и отглеждане на нейното бебенце. Обикновено тези деца се раждат преди термина. Разбира се причина могат да бъдат хронични заболявания при бременната, многоплодна бременност, най-вече в резултат на асистирана репродукция. Все пак близнаците не се износват до края на бременността, а при асистираната репродукция една част от тези деца се раждат доста по-рано. И разбира се към всички тези медицински фактори се прибавят и социални- образованието, медицинския контрол на самата бременност и тук нещата не стоят добре в нашата страната. Става дума за профилактичните прегледи, скрининговите методи за откриване на отклонения в развитието на плода. За съжаление нямаме добра организация в тази посока.


Kaк да подкрепим каузата

 

Всеки желаещ може да дари 1 лев на "Българската Коледа" чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Telenor или чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1.

Освен това могат да се правят банкови преводи на следната сметка:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа"

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.

 

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ