Интервю

Новият министър има подкрепата ни

27-01-2017 07:31
Не сме поставяли условия и няма да се месим, разчитаме на опита му, казва проф. Радослав ГайдарскиНовият министър има подкрепата ни
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Днес в стола на здравния министър сяда д-р Илко Семерджиев. Защо десен министър е част от служебния кабинет на Румен Радев, имало ли е противоречия в левицата при избора му, какво се очкава от него, попитахме проф. Радослав Гайдарски. Той е бивш министър на здравеопазването и член на Изпълнителното бюро на БСП.
- Проф. Гайдарски, изненада ли беше за БСП новият здравен министър?

- Не, защото ние имахме предварително сведения, че президентът преговаря с д-р Семерджиев. Имаше и други имена, но знаехме, че най-вероятно той ще бъде новият министър.

- Ползваше ли се той с одобрението на колегите ви, защото все пак Румен Радев е издигнат с подкрепата на БСП?

- Има различни становища за Илко Семерджиев, защото е бил зам. министър, шеф на касата, за известно време и министър. Но по принцип ръководството на нашата партия, в което съм и аз, казахме „да", защото времето е малко и действително трябва да влезе човек, който има понятие от нещата. Защото колкото и да си напреднал в професията си – може да си най-добрият хирург, кардиолог, когато се влезе в министерството, това е съвсем друга материя и трябва да влезе опитен човек, който е врял и кипял, който има представа какво го чака. Трябва да кажа съвсем откровено, че ръковдството на нашата партия нямаше нищо против Илко Семерджиев. Имаше обаждания, че е бил от групата на Иван Костов, но това бяха отделни хора, които не познават работата. Аз като бивш министър знам какво е да влезеш в една институция, в която нямаш никакъв опит. За два месеца не можеш само да се ориентираш къде си, а камо ли какво да правиш. Така че не сме имали нищо против, напротив – поддържахме становището да бъде той, защото е опитен и знае какво може да се направи за този период.

- Споменахте, че и други хора сте обсъждали за този пост, може ли да кажем кои са били те?

- Няма смисъл, обсъждахме няколко човека, включително и наши хора от БСП. Но ние се разбрахме, че изборът е на президента и няма да му се бъркаме.

- Има ли условия, които сте поставили на д-р Семерджиев, някакви задачи?

- Не, категорично не сме поставяли никакви условия на Илко Семерджиев. Разчитаме, че е доста опитен, бил е доста време в тези институции, много добре са му ясни нещата, знаем становището му, защото многократно имаше публикации по медиите. А и не е редно да казваме, че няма да се бъркаме, а след това да му поставяме задачи.

- Все пак имате очаквания, вие лично какво искате да свърши той за тези няколко месеца?

- Може да свърши много работа. Защото се въведоха доста неща, които аз като бивш министър не мога да си представя, че бих могъл дори да ги измисля. Първото са отпечатъците, това е нещо, обидно за цялото съсловие и за пациентите. Беше нагла лъжа, че за 15 дена, 15 милона са спестени. Ако тръгнем по тази логика, това означава, че цял милиард можем да спестим за една година. Това е абсурдно. Освен това ще се провежда един търг за 1.2 млрд. лв. за 150 болници за 2017 и 2018 г. Такова нещо - да се планира за две години напред, аз не знам. Това е такава огромна сума и при положение, че ние не знаем колко ще струват тези лекарства догодина, е абсурдно да планираме търг за две години напред. Освен това тръгнаха онези процеси за ваксините, нищо не знаем какво става с тях. Трябва да се види какви са тези връзки с турците, как те ни дават лекарства, които не са разрешени за употреба в Европа, а ние им даваме БЦЖ ваксина, която е изключително добра и се котира в над 30-40 страни в света.

- Мислите ли, че трябва да се промени системата, по която се определят лимитите на болниците?

- Не можеш да определяш лимит на едно заведение, което е търговско. Ако болниците станат чисто публични, без тези търговски наименования, тогава може да се определи лимит. Тогава хората ще имат точно определена заплата, знае се точно колко пари ще получат и така нататък. А при търговските дружества, нещата са различни, финансирането идва от касата, но има и други източници. Така че лимитте ми се струват нещо отживяло.

- Тоест БСП ще работи в посока те да се променят?

- Да. В нашата програма, с която партията ще участва в парламентарните избори на 26 март, в областта на здравеопазването са залегнали още много неща – достъпност, повишаване качеството на обслужване. Заложили сме нещо, което го имаше и преди това, но правителството на Бойко Борисов го махна. Това е грижата към малки, но стратегически общински болници, които не могат да се справят сами с финансирането си и държавата ги подкрепя. Те се определят по седем критерия и ние искаме да разширим тази помощ. Един друг важен елемент е премахването на пръстовите отпечатъци.

- А промяна на здравноосигурителния модел предвиждате ли?

- Да. В здравноосигурителния модел са набелязани доста неща. Тези промени обаче не зависят само от здравния министър, а от Министерски съвет и от парламента.

- Планирате ли да превърнете доброволния стълб в задължителен?

- Няма как да стане, този стълб трябва да бъде доброволен.

- А ще направите ли този втори стълб отново от застрахователен в осигурителен?

- Да, горе долу това се планира.

- Как ще накарате хората да се осигуряват в него?

- Не можем да накараме всички хора да се осигуряват в него. Как да накараме един човек, който получава 300 лв. да се осигурява допълнитено. Няма как, следователно този втори стълб няма да е задължителен.

- А ще определите ли ясен пакет, който да покриват частните фондове?

- Да, пакетът им трябва да бъде ясен. Всеки човек, който желае, ще може да се осигурява за него.

- БСП предвижда ли нулиране на задълженията на държавните болници?

- Не, абсурдно е да се платят всички дългове на болниците наведънж. Но обмисляме да помогнем на болниците да ги намалят. Разбира се, ако спечелим изборите и съставим правителство. Няма такъв човек, който с идването си на власт да разплати задълженията на болниците.

- А какво мислите за промяната на статута на болниците от търговски на публичен?

- И тази идея сме обсъждали, но това също е много трудно. Не сме стигнали до окончателно решение по този проблем.

- Предвиждате ли в програмата увеличение на здравната вноска?

- Не, предвид възможностите на държавата и хората няма как да я вдигнем, защото ще натоварим и тях, и работодателите, които не са в добро финансово положение.

- Казахте, че ще работите за повишаване на достъпа, как точно?

- Достъпът в България в сравнение с всички западни страни е много по-добър. Когато говоря за достъп, имам предвид хората в отдалечените райони, където има един семеен лекар на пет или шест села. Искаме да се даде възможност да има повече лекари там, а с по-малко пациенти. Освен това искаме да осигурим коли, дори хеликоптер, който да може да се отзове в спешните случаи.

- Д-р Семерджиев сега ще прави екипа си, знаете ли кои хора ще влязат в него?

- Не, категорично не сме го обсъждали. Предполагам, че той има нужда от хора, които да му помогнат, защото един човек, колкото и да е опитен, не може да свърши целия обем работа сам. Така че, ако той се обърне към нас за помощ, за съвет, няма да му откажем. Но нямаме поставени изисквания.

- Трябва ли да задържи някои от досегашните заместници?

- Това е негов проблем, ако реши, че някой от досегашните заместник министри може да му свърши работа, може да го задържи.

- Обикновено с идването на всяко ново правителство започват рукади в администрацията и болниците, очаквате ли това да се случи и сега?

- Мисля, че не е времето това да се случи сега. Това може да стане при едно редовно правителство, но е възможно при някои болници с огромни задължения, в тях да се направи един одит, да се видят причините и ако е в ръководството, то да бъде отстранено.

- Кои са тези болници?

Министърът ще провери. Те се знаят горе долу, но не искам аз да ги назовавам.


Днес сменяме властта

Днес сменяме властта

Служебният кабинет поема щафетата от правителството на акад. Николай Денков
Д-р Кондева е по-скоро експерт на президента

Д-р Кондева е по-скоро експерт на президента

Тази седмица начело на България ще застане поредния служебен кабинет. Защо ПП-ДБ не хареса състава му, ако не е равно отдалечен от партиите, на кого е новият здравен министър и какво да очакваме, попитахме доц. Васил Пандов.

Д-р Галя Кондева поема МЗ

Д-р Галя Кондева поема МЗ

Бъдещият премиер Димитър Главчев спази намерението си да се опре на хора от сегашните министерства

Главчев казва кабинета утре

Главчев казва кабинета утре

След това президентът Румен Радев започва консултациите с партиите, държавният глава обсъжда и 9 юни за дата на избори 2 в 1

Димитър Главчев прие да е служебен премиер

Димитър Главчев прие да е служебен премиер

Няма да се меся в съставянето на правителство, но ще очаквам то да е политически неутрално, каза президентът Румен Радев
Радев започва да реди служебния кабинет

Радев започва да реди служебния кабинет

И от „Има такъв народ" върнаха на президента последния мандат за съставяне на редовно правителство 
ПП–ДБ върна втория мандат

ПП–ДБ върна втория мандат

Кирил Петков помоли за избори 2 в 1, Румен Радев предупреди, че ще направи всичкo възможно служебният кабинет да не прерасне в конституционна криза
Неуспешен опит за кабинет с първия мандат

Неуспешен опит за кабинет с първия мандат

Парламентът прие решението за това с 226 гласа за и един въздържал, след като Мария Габриел оттегли заявлението си за формиране на правителство

ГЕРБ се отказа да прави кабинет

ГЕРБ се отказа да прави кабинет

Мария-Габриел подаде заявление в парламента, че няма да бъде премиер, най-голямата политическа сила няма да подкрепи и правителство с друг мандат
ГЕРБ предложи кабинет

ГЕРБ предложи кабинет

Здравното министерство остава в ПП-ДБ, номинирана продължава да е Катя Панева, стана ясно от представения състав на МС от Мария-Габриел
1 2 3 4 5 ... 42 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ