В БАСЕЙНА

Джогинг под вода лекува вените

27-01-2017 06:32
Аква гимнастиката улеснява раждането и бързо топи килограмите, обяснява кинезитерапевтът Стефка ВладоваДжогинг под вода лекува вените
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com

Има хора, които обожават да релаксират в морето, като се оставят на течението. Други не спират да ритат, скачат, бягат или дори танцуват във водата. Трети просто й се наслаждават, като плуват надалеч. Има и такива, които сякаш се бият с вълните. Всички тези упражнения съчетава в себе си водната аеробика, която става все по-популярна у нас. Защо аква гимнастиката е толкова полезна за бременните и пациентите с проблеми със съдовете и ставите? Попитахме Стефка Владова, идеен ръководител на сектора по физиотерапия и рехабилитация в Медицински комплекс „Д-р Щерев” в София.

"Морето" може да не е химера дори в най-мразовития януари. А час тренировка в басейна да ни зареди със сили и настроение в напрегнатия делник. Най-хубавото е, че аква гимнастиката може да се практикува без скъпа екипировка, макар че е добра идея да имате специални обувки за басейна. И разбира се - желание да правите джогинг, да изпълнявате елементи от фитнеса и бойните изкуства, но във вода и на фона приятна музика.

ВИЗИТКА

Стефка Владова е завършила Медицински университет – Пловдив, специалност „Рехабилитация и физиотерапия", а след това специализира кинезитерапия към НСА. Работи в сектора по физиотерапия и рехабилитация в Медицински комплекс „Д-р Щерев" в София, където действа специален аква център за бременни, бебета и родители с деца.

Заниманията във водна среда безспорно могат да бъдат полезни по време на бременността. Много е важно обаче басейнът, в който бъдещите майки ще правят тези упражнения


да бъде с перфектна хигиена

Заради това добре проверете къде ще провеждате своите занимания. Другото, което трябва да имат предвид бъдещите майки, е, че всяка бременност е индивидуална. Заради това е добре преди да пристъпят към гимнастика във водата, да се посъветват със своя гинеколог. Не е препоръчително упражненията да се правят и от жени, за които е ясно, че не трябва да се впускат и в грам физически натоварвания, а по-скоро е задължително „да пазят леглото“. Ако се изключат всички тези условия, то водната аеробика по време на бременност e прекрасен начин да се размърда всяко едно мускулче от тялото.

Движенията във водата се извършват много по-свободно, много по-плавно, защото тялото се чувства по-леко. Упражненията имат голямо значение за цялостното кръвообращение в тялото, а това, от своя страна,

допринася за по-доброто хранене на плода

обяснява Стефка Владова, физиотерапевт.  При такива занимания за бременните се избират упражнения със строга закономерност за деликатното им състояние, като се избягват тези, които засягат кръста и корема. Благодарение на плавните движения във водата, организмът се подготвя по-плавно за раждането. Настъпват не само хормонални промени, но и изменения в костно-ставния апарат и мускулите. По време на бременността се увеличава се производството на еластин – биологична предпоставка, за да се разтяга по-лесно мускулатурата на корема и тазовото дъно, което от своя страна е подготовка за процеса на раждането.

Успоредно с това, съвременната жена държи на фигурата си. Заради това водната гимнастика е и заниманието, което ще даде сила на всяка бъдеща майка да се чувства щастлива и в добра кондиция и няма  да позволи на кожата и мускулатурата да се отпуска излишно, казва физиотерапевтката. Освен това предотвратява появата и на стрии.  

Обикновено в края на втория триместер, много често при жените намалява притокът на оросяването към таза в резултат на притискането на основните кръвоносни съдове. И това неудобство твърде често е в комбинация с обездвижено всекидневие, постоянно седене пред компютъра или в неудобна поза. Заради това водната гимнастика е особено

полезна в борбата срещу досадните крампи

и леки схващания в краката,  които няма как да не са измъчвали поне веднъж жена, която е била бременна. В някои случаи, след като плодът започва да нараства (в третия семестър) и да почва да притиска органите, може да се стигне и до леки отоци. Движението във вода подпомага лимфотока в тялото.

Плуването е единственото и най-доброто средство, което - без много усилия - е перфектно при наличие на разширени вени или като профилактика, казва Владова. Водната гимнастика в тези случаи може да бъде полезна не само за бременни, но и за възстановяването им след раждане, както и за други пациенти с тази диагноза. „Налягането, което водата оказва върху периферните кръвоносни съдове, няма аналог при възстановяването на разширените вени, както и за профилактика”, уточнява тя. В случай на пациенти, които са претърпели операция, именно аква спортът може да помогне да се поддържа тонуса на периферните кръвоносни съдове. Раздвижването и рехабилитацията във вода

се препоръчват и на хора след операция

както и след поставяне на колянна става или тазобедрена става. И понеже става дума за лечебна физкултура с висока интензивност – то всички ефекти здравословни ефекти могат да бъдат комбинирани с чувствително намаляване на теглото. Причината е, че заради съпротивлението на водата, всички движения в басейна са по-бавни и плавни, но пък заради тях се изразходва повече енергия. Идеален вариант, ако искате да свалите няколкото килца, останали след раждането.

Хора с висока температура или пациенти с екзема или друг кожен проблем обаче трябва да се въздържат от  аква гимнастика, докато се справят с неразположението си. Водните упражнения не са препоръчителни и при пациенти с остри инфекции или инфекциозни заболявания.

 


Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Тайните на масажа

Тайните на масажа

Масажът понижава кръвното налягане, стимулира и мускулната дейност. Най-ефективен е в комбинация с аромотерапия. Къде се крие "вълшебството", споделя рехабилитаторът Симеон Костов.
Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС

Ездата прави чудеса при МС

Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ