Интервю

Искаме плащанията от касата заради КОВИД да останат

07-12-2020 07:18
Денталните лекари трябва да имат достъп до регистъра на РЗИ с болните от К-19 и контактните, казва доц. Николай ШарковИскаме плащанията от касата заради КОВИД да останат
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Ръководството на Бългаския зъболекарски съюз ще се срещне тази седмица с ръководството на НЗОК предвид предстоящите преговори за Анекс 2021 към Националния рамков договор. Какво ще поискат лекарите по дентална медицина, възползваха ли се от мерките за средния и малък бизнес, и какво може да се направи, за да са по-добре защитени срещу КОВИД-19. Това попитахме председателя на БЗС доц. Николай Шарков.
- Доц. Шарков, предстои договарянето на Анекса за дентална помощ за 2021 година. Какви са исканията, зад които ще застане Българският зъболекарски съюз?

- Предвид предстоящите преговори за разписване на Анекса за дентална помощ за 2021 г. към НРД 2020-2022 г. исканията ни са за запазване на увеличените цени за дентални дейности така, както бяха увеличени тези за месеците септември, октомври, ноември и декември на 2020 година, а именно с 10 на сто. Важно е да се подчертае, че това увеличение ще се заплата от Националната здравноосигурителна каса, т.е. пациентите няма да го усетят като тежест. Необходимо е да се запази и продължи изплащането на сумите за работа при неблагоприятни условия по чл. 105а на НРД при същите параметри залегнали в условията посочени в Анекса на НРД 2020-2022 година. Става дума за 85% дейност независимо от това, колко пацинти са посетили кабинета на заболекаря, т.е. от осъществената средна заработка преди периода на пандемията от КОВИД-19. Това важи за месеците януари и февруави на 2020-та. Факт е, че посещаемостта на кабинетите намаля. Самият бюджет за дентална помощ за догодина е увеличен с 10 на сто в сравнение с този за тази година. Ако няма промяна в текстовете на анекса – нещо, което не желаем, гласуваната проектосметка предвид обстоятелствата, е приемлива. Увеличението от 10% няма да я надхвърли. Става въпрос за 197 380 лева, като в тях са включени и коментираните 10 процента. Тази седмица нашата работна група следва да се срещне с представители на НЗОК, но още не сме насрочили ден и час.

- Възползваха ли се лекарите по дентална медицина от мярката за малкия и среден бизнес?

- Много зъболекари се възползваха от мярката за малкия и средния бизнес. По нея се отпускат от 3 000 до 10 000 лева. Те кандидатствата, бяха одобрени и получиха тази еднократна помощ. Колкото до мярката 60:40 и ние сме включени в нея. Според нея държавата осигурява 60, а работодателят 40 на сто, процесът при нея е по-сложен. Също има одобрени кандидати, но са по-малко.

- С колко е намалена посещаемостта при деталните лекари в условията на пандемията?

- Посещаемостта е спаднала между 35 и 38 на сто. Основната водеща причина за това е страхът на пациента от зараза. Дебело подчертавам, че едно от най-безопасните места, където той няма да се инфектира с КОВИД-19, са именно кабинетите на лекарите по дентална медицина. В тях се дезинфектират всички възможни повърхности и всичко, с което работят денталните лекари.

- Има ли заразени зъболекари с КОВИД?
- Да, за съжаление има. Лекарите по дентална медицина са изложени на пряка опасност от заразяване от недобросъвестни пациенти. Сега се правят бързи антнигенни тестове, но те отчитат инфекцията на по-късен етап, в началото дават негативен резултат. Това може да подведе пациента още повече, че статистиката не отчита положителните резутати от тях. Още в началото на пандемията Българският зъболекарски съюз публикува инструкции. Най-напред те включват триаж на пациентите. За предпочитане е човекът да си запише предварително час по телефона. Той трябва да отговори искрено на всички въпроси, зададени му от денталния лекар. Факт е, че има и такива, които скриват, че са били контактни и дори вирусоносители. Това е и най-големият проблем. Поискахме информация от съответните РЗИ-та за броя заболели или карантинирани колеги. Такава информация не ни беше представена. С писмо, а и на среща със здравния министър проф. Костадин Ангелов настояхме нашите членове да имат достъп до регистъра на заразените с КОВИД-19 и контактните. Това може да бъде допуснато, тъй като лекарят няма да злоупотреби документално. Той само ще провери дали неговият пациент е негативен. В момента акцетираме вниманието върху коронавируса SARS-CoV-2, но защо забравихме ХИВ и СПИН, както и хепатит В и С?! Лекарите по дентална медицина взимат почти същите предпазни мерки, които са при споменатите инфекции. Шлемовете не са най-удобното нещо за работа, но такава е действителността и ние ще спазваме и спазваме изискванията.

- Дори да получите достъп до регистъра на РЗИ за установените положителни с PCR тестове, там не се отразяват резултатите от бързите антигенни. Смятате ли, че положителните от тях също трябва да влязат в статистиката?

- Категорично положителните резултати от бързите антигенни тестове също трябва да се отчитат.

- Ще се ваксинират ли лекарите по дентална медицина срещу КОВИД, какви са нагласите?

- Зъболекарите също са на първа линия, защото работят във входното отверстие на коронавируса – носоглътката. Ние сме на една педя от устата на пациените. Затова сме и във фаза едно в Плана за ваксинация. Не сме пренебрегнати и то е в резултат на работата на централното ръководство на Българския зъболекарски съюз. До 1968 г. вилнееше едрата шарка. Тя бе елиминирана благодарение на масовите имунизации. Аз съм се ваксинирал за хепатит, ваксината е двуфазна. Ще се ваксинирам и срещу КОВИД-19, ваксината и срещу него е двуфазна. Колкото до колегите, не сме правили запитване. За предпочитане е да се пренебрегне минималният риск и човек да си я постави, отколкото да е в постоянна опасност да бъде заразен.

- Все повече доказателства излизат наяве, че КОВИД-19 удря множество органи и системи. Засяга ли той денталното здраве?

- Да, вече излезе научна статия, че той дава отражение и в устната кухина.

- Преболедувалият КОВИД-19 трябва ли да полага някакви по-специални грижи за оралното си здраве?

- Трябва да мие по-често зъбите си и да ползва конец за тях, както и да почиства езика си. След преболедуването задължително да ползва нова четка. Това се отнася и за всяко друго прекарано инфекциозно заболяване. След измиване се препоръчва изплакване с разтвори, каквито се продават в аптечната мрежа. Така се осигурява допълнителна защита срещу микобната флора в устата.

Дори по време на пандемия човек не бива да неглижира своето здраве. Оралното здраве е част от общото. Трябва да се ходи навреме при денталния лекар и отрано да се лекува появилото се заболяване, а да се чакат усложненията.

- По време на пандемията продължи ли Национарната профилактика за оралните заболявания при децата и юношите до 18 години?

- Да, тя вече завърши. Около 500 колеги проявиха себеотрицание и въпреки обстоятелствата работиха активно по нея.


Омикрон с нов подвариант у нас

Омикрон с нов подвариант у нас

Средната заболеваемост от КОВИД леко се увеличи и е над 101 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

За да има максимален ефект в изразходването на публичните средства и новите терапии да са достъпни за максимален брой пациенти, държавите въведоха методи като оценка на здравните технологии (ОЗТ) и проследяване на ефекта им. Какво се случва в тези две направления у нас и има ли нужда от промени, попитахме проф. Илко Гетов. 

Само две области още са в пандемия

Само две области още са в пандемия

Те са Кюстендил и Враца, средната заболеваемост продължава да намалява и вече е 101.97 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И СЗО вижда края на пандемията

И СЗО вижда края на пандемията

През октомври ще има нова среща, на която ще се реши дали КОВИД все още представлява извънредна ситуация за общественото здраве по света
Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Това става ясно от данните на здравното министерство за финансовите резултати на лечебните заведения за полугодието 

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

МЗ одобри препоръки за прилагането първична имунизация и за бустерна доза срещу КОВИД, казват от ведомството
20 области са свободни от КОВИД

20 области са свободни от КОВИД

Разпространението на заразата падна под 125 на 100 000, показват междувременно актуалните данни НЦЗПБ
Нови мерки в градини и училища

Нови мерки в градини и училища

Те не включват носене на маски или дистанционни уроци, учениците трябва да се хранят по график, по възможност часовете на отделните класове да започват по различно време и др.
КОВИД падна под 140 на 100 000

КОВИД падна под 140 на 100 000

Вече девет области са в етап 0 на пандемията, показва картата на Единния информационен портал
Нов случай на маймунска шарка у нас

Нов случай на маймунска шарка у нас

Заразеният е 35-годишен мъж, лекува се в УМБАЛ „Света Марина", с него общо инфектираните станаха петима
1 2 3 4 5 ... 447 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ