Интервю

Искаме плащанията от касата заради КОВИД да останат

07-12-2020 07:18
Денталните лекари трябва да имат достъп до регистъра на РЗИ с болните от К-19 и контактните, казва доц. Николай ШарковИскаме плащанията от касата заради КОВИД да останат
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Ръководството на Бългаския зъболекарски съюз ще се срещне тази седмица с ръководството на НЗОК предвид предстоящите преговори за Анекс 2021 към Националния рамков договор. Какво ще поискат лекарите по дентална медицина, възползваха ли се от мерките за средния и малък бизнес, и какво може да се направи, за да са по-добре защитени срещу КОВИД-19. Това попитахме председателя на БЗС доц. Николай Шарков.
- Доц. Шарков, предстои договарянето на Анекса за дентална помощ за 2021 година. Какви са исканията, зад които ще застане Българският зъболекарски съюз?

- Предвид предстоящите преговори за разписване на Анекса за дентална помощ за 2021 г. към НРД 2020-2022 г. исканията ни са за запазване на увеличените цени за дентални дейности така, както бяха увеличени тези за месеците септември, октомври, ноември и декември на 2020 година, а именно с 10 на сто. Важно е да се подчертае, че това увеличение ще се заплата от Националната здравноосигурителна каса, т.е. пациентите няма да го усетят като тежест. Необходимо е да се запази и продължи изплащането на сумите за работа при неблагоприятни условия по чл. 105а на НРД при същите параметри залегнали в условията посочени в Анекса на НРД 2020-2022 година. Става дума за 85% дейност независимо от това, колко пацинти са посетили кабинета на заболекаря, т.е. от осъществената средна заработка преди периода на пандемията от КОВИД-19. Това важи за месеците януари и февруави на 2020-та. Факт е, че посещаемостта на кабинетите намаля. Самият бюджет за дентална помощ за догодина е увеличен с 10 на сто в сравнение с този за тази година. Ако няма промяна в текстовете на анекса – нещо, което не желаем, гласуваната проектосметка предвид обстоятелствата, е приемлива. Увеличението от 10% няма да я надхвърли. Става въпрос за 197 380 лева, като в тях са включени и коментираните 10 процента. Тази седмица нашата работна група следва да се срещне с представители на НЗОК, но още не сме насрочили ден и час.

- Възползваха ли се лекарите по дентална медицина от мярката за малкия и среден бизнес?

- Много зъболекари се възползваха от мярката за малкия и средния бизнес. По нея се отпускат от 3 000 до 10 000 лева. Те кандидатствата, бяха одобрени и получиха тази еднократна помощ. Колкото до мярката 60:40 и ние сме включени в нея. Според нея държавата осигурява 60, а работодателят 40 на сто, процесът при нея е по-сложен. Също има одобрени кандидати, но са по-малко.

- С колко е намалена посещаемостта при деталните лекари в условията на пандемията?

- Посещаемостта е спаднала между 35 и 38 на сто. Основната водеща причина за това е страхът на пациента от зараза. Дебело подчертавам, че едно от най-безопасните места, където той няма да се инфектира с КОВИД-19, са именно кабинетите на лекарите по дентална медицина. В тях се дезинфектират всички възможни повърхности и всичко, с което работят денталните лекари.

- Има ли заразени зъболекари с КОВИД?
- Да, за съжаление има. Лекарите по дентална медицина са изложени на пряка опасност от заразяване от недобросъвестни пациенти. Сега се правят бързи антнигенни тестове, но те отчитат инфекцията на по-късен етап, в началото дават негативен резултат. Това може да подведе пациента още повече, че статистиката не отчита положителните резутати от тях. Още в началото на пандемията Българският зъболекарски съюз публикува инструкции. Най-напред те включват триаж на пациентите. За предпочитане е човекът да си запише предварително час по телефона. Той трябва да отговори искрено на всички въпроси, зададени му от денталния лекар. Факт е, че има и такива, които скриват, че са били контактни и дори вирусоносители. Това е и най-големият проблем. Поискахме информация от съответните РЗИ-та за броя заболели или карантинирани колеги. Такава информация не ни беше представена. С писмо, а и на среща със здравния министър проф. Костадин Ангелов настояхме нашите членове да имат достъп до регистъра на заразените с КОВИД-19 и контактните. Това може да бъде допуснато, тъй като лекарят няма да злоупотреби документално. Той само ще провери дали неговият пациент е негативен. В момента акцетираме вниманието върху коронавируса SARS-CoV-2, но защо забравихме ХИВ и СПИН, както и хепатит В и С?! Лекарите по дентална медицина взимат почти същите предпазни мерки, които са при споменатите инфекции. Шлемовете не са най-удобното нещо за работа, но такава е действителността и ние ще спазваме и спазваме изискванията.

- Дори да получите достъп до регистъра на РЗИ за установените положителни с PCR тестове, там не се отразяват резултатите от бързите антигенни. Смятате ли, че положителните от тях също трябва да влязат в статистиката?

- Категорично положителните резултати от бързите антигенни тестове също трябва да се отчитат.

- Ще се ваксинират ли лекарите по дентална медицина срещу КОВИД, какви са нагласите?

- Зъболекарите също са на първа линия, защото работят във входното отверстие на коронавируса – носоглътката. Ние сме на една педя от устата на пациените. Затова сме и във фаза едно в Плана за ваксинация. Не сме пренебрегнати и то е в резултат на работата на централното ръководство на Българския зъболекарски съюз. До 1968 г. вилнееше едрата шарка. Тя бе елиминирана благодарение на масовите имунизации. Аз съм се ваксинирал за хепатит, ваксината е двуфазна. Ще се ваксинирам и срещу КОВИД-19, ваксината и срещу него е двуфазна. Колкото до колегите, не сме правили запитване. За предпочитане е да се пренебрегне минималният риск и човек да си я постави, отколкото да е в постоянна опасност да бъде заразен.

- Все повече доказателства излизат наяве, че КОВИД-19 удря множество органи и системи. Засяга ли той денталното здраве?

- Да, вече излезе научна статия, че той дава отражение и в устната кухина.

- Преболедувалият КОВИД-19 трябва ли да полага някакви по-специални грижи за оралното си здраве?

- Трябва да мие по-често зъбите си и да ползва конец за тях, както и да почиства езика си. След преболедуването задължително да ползва нова четка. Това се отнася и за всяко друго прекарано инфекциозно заболяване. След измиване се препоръчва изплакване с разтвори, каквито се продават в аптечната мрежа. Така се осигурява допълнителна защита срещу микобната флора в устата.

Дори по време на пандемия човек не бива да неглижира своето здраве. Оралното здраве е част от общото. Трябва да се ходи навреме при денталния лекар и отрано да се лекува появилото се заболяване, а да се чакат усложненията.

- По време на пандемията продължи ли Национарната профилактика за оралните заболявания при децата и юношите до 18 години?

- Да, тя вече завърши. Около 500 колеги проявиха себеотрицание и въпреки обстоятелствата работиха активно по нея.


Пфайзер с рекордни продажби за 2022

Пфайзер с рекордни продажби за 2022

Заради края на КОВИД обаче, през тази година компанията очаква по-малко приходи

Е-отчитането ще ни създаде повече работа

Е-отчитането ще ни създаде повече работа

Още не съм наясно, как то ще започне от 1 февруари, ще ни трябват и два – три дни да влезем в час, да тестваме и коригираме нещата, казва д-р Георги Габровски
Електронизацията при зъболекарите напредва

Електронизацията при зъболекарите напредва

От „Информационно обслужване" са потвърдили, че имат готовност през март и денталните дейности да се отчитат в НЗИС

Новият вариант на Омикрон вече е у нас

Новият вариант на Омикрон вече е у нас

СЗО наблюдава XBB.1.5 с повишено внимание, заради потенциала му да се разпространява бързо и намалената неутрализация от ваксините и естествения имунитет
Два случая на заразени с грип и КОВИД

Два случая на заразени с грип и КОВИД

От 315 секвенирани проби, най-преобладаващ е щама A(H1N1), oткрит в 59 от тях, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болестиОт 315 секвенирани проби, най-преобладаващ е щама A(H1N1), oткрит в 59 от тях, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Нови ваксини срещу К-19  у нас

Нови ваксини срещу К-19 у нас

Едната е за деца от 6 месеца до 4 години, другата е рекомбинантна, за бустерна доза и е на Санофи – Пастьор
Пикът на грипа ще е в края на януари

Пикът на грипа ще е в края на януари

Новият подвариант на Омикрон е по-заразен, но не е по-опасен, възможни са ограничителни мерки за около седмица, казва проф. Ива Христова
XBB.1 на Омикрон и у нас

XBB.1 на Омикрон и у нас

В момента това е най-заразният вариант и погледите са насочени към него, защото се очаква той да измести останалите, казва проф. Ива Христова
Препоръки при пътуване в  Китай

Препоръки при пътуване в Китай

Към момента ситуацията не налага въвеждането на ограничителни мерки към пристигащите оттам, казват от здравното министерство
Подкрепа за 14 деца на героите в бяло

Подкрепа за 14 деца на героите в бяло

През тази година по кампанията на БЛС са събрани 8 953 лв., казват от съсловната организация
1 2 3 4 5 ... 450 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Февруари 2023 Предишен Следващ