последици

Пандемията намали с 40% силантите

03-12-2020 13:00
Очаква се одобрението на Националната програма за профилактика за следващите пет години Пандемията намали с 40% силантите
Clinica.bg

press@clinica.bg
С 40% по-малко са поставените силанти на децата през 2020 г., спрямо 2019 г. Основната причина в пандемията от КОВИД-19, която наложе редица ограничения, които се отразиха и на работата на денталните специалисти. Това показват резултатите от Национална програма за профилактика на оралните заболявания за 2020 г.

Те бяха представени по време на годишния форум посветен на профилактиката на оралното здраве при децата.

Над 30 000 са поставените силанти на около 8000 деца през 2020 г., спрямо над 50 000 силанти на около 16 000 деца през 2019 г, съобщи д-р Виктория Жекова, която отчете резултатите.

Редица фактори са оказали влияние за този спад.

Както и при всички други медици, така и сред зъболекарите е имало болни и поставени под карантина. Изолациите и пандемията не им е позволила да работят на първи обороти, обясни д-р Виктория Жекова. Страхът на хората да влизат в лечебни заведения, психологическата нагласа сред родителите, както и затворените училища също са оказали влияние. На фона на всичко това тези данни са успех, категорична бе д-р Виктория Жекова.

Същевременно специалистите ангажирани по програмата

са предприели мерки предви тази ситуация. Те са провели активна Фейсбук кампания, изпратили са инструкции до регионалните координатори за активно издирване на родителите, организирали са разяснителна кампания за безопасността на денталните кабинети и са се опитали да разширят екипите, там, където е възможно. Най-засегнатият регион е Перник, където намалението е 83%, следва София с 49%, София град – с 48% и Ямбол с 44%. Същевременно има и области с увеличение като Сливен 3%, Стара Загора с 6%, Добрич с 8% и Габрово с 10%. 


Заслуга за тези резултат имат здравните медиатори.


Очаква се Националната програма за орално здраве при децата да продължи и през следващите пет години. Проектът вече е представен на МЗ, обяви д-р Николай Шарков, председател на БСЗ и председател на Националния координационен съвет на програмата. През следващата година специалистите си поставят за цел да възвърнат показателите от миналите години, както и да проведат отложеното, заради  КОВИД епидемиологично проучване за валидиране на резултатите от 10 годишното поставяне на силантите.


Очакваните резултати са всяко второ дете до 6 години

да няма нито един кариес на временни и постоянни зъби, както и 70% от 12 годишните обхванати от програмата да са със здрави зъби. Друга цел е 70% от подрастващите на 18 години да нямат нито един изваден зъб. От изнесените лекции стана ясно, че приемът на захар и недобрата хигиена остават основни рискове за оралното здраве при подрастващите. 


Е-отчитането ще ни създаде повече работа

Е-отчитането ще ни създаде повече работа

Още не съм наясно, как то ще започне от 1 февруари, ще ни трябват и два – три дни да влезем в час, да тестваме и коригираме нещата, казва д-р Георги Габровски
Електронизацията при зъболекарите напредва

Електронизацията при зъболекарите напредва

От „Информационно обслужване" са потвърдили, че имат готовност през март и денталните дейности да се отчитат в НЗИС

160 000 деца със силанти

160 000 деца със силанти

Новата Национална програма за профилактика на оралните заболявания ще е до 2026 година

Базите за специализации са недостатъчни

Базите за специализации са недостатъчни

Д-р Николай Шарков беше избран отново за председател на Българския зъболекарски съюз. По кои приоритети ще работи, ще стигнат ли парите по линия на НЗОК в условията на инфлация и какво се случва с програмата за оралното здраве на децата, разказва той за читателите на clinica.
Имаме един добър анекс за дентална помощ

Имаме един добър анекс за дентална помощ

Той беше постигнат след мъчителни преговори, но извоювахме нова услуга за хората с психични заболявания, казва д-р Николай Шарков
Подписаха Анекс и със зъболекарите

Подписаха Анекс и със зъболекарите

Той предвижда по-малко доплащане при някои дейности за деца и 30% увеличение на цените
Денталната програма ще действа още 5 години

Денталната програма ще действа още 5 години

До 2024 г. продължава профилактиката за рак на маточната шийка, реши още кабинетът

Искаме плащанията от касата заради КОВИД да останат

Искаме плащанията от касата заради КОВИД да останат

Ръководството на Бългаския зъболекарски съюз ще се срещне тази седмица с ръководството на НЗОК предвид предстоящите преговори за Анекс 2021 към Националния рамков договор. Какво ще поискат лекарите по дентална медицина, възползваха ли се от мерките за бизнеса, какво може да се направи, за да са по-добре защитени срещу КОВИД-19, попитахме председателя на БЗС доц. Николай Шарков.
130 хил. деца със силанти на зъбите

130 хил. деца със силанти на зъбите

Подновяват Националната програма за орална профилактика за периода 2021-2026, съобщиха от МЗ
Твърде рано разпуснахме мерките

Твърде рано разпуснахме мерките

Ковид-19 промени живота на всички. Пандемията e изпитание за медиците, за тези, които са пряко ангажирани с диагностиката и лечението на вируса, така и за всички останали. Как се отрази тя на зъболекарите, успя ли държавата да намери механизъм за компенсации и на тези стоматолози, които нямат договор с НЗОК и как студентите по дентална медицина ще наваксат пропуснатото през втория семестър, попитахме д-р Николай Шарков. Той е председател на Българския зъболекарски съюз.
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Февруари 2023 Предишен Следващ