Позиция

Новите правила затрудняват пациентите и лекарите

25-01-2017 08:17
Хората трябва да получат най-доброто лечение, а специалистите да бъдат свободни да го назначат, казва Силвана ЛесидренскаНовите правила затрудняват пациентите и лекарите
Clinica.bg

press@clinica.bg
Новите правила за лечение на пациентите с Хепатит С продължават да провокират обществено недоволство. Защо се получава така, ще реши ли проблема новото договаряне на отстъпки, попитахме Силвана Лесидренска. Тя е председател на пациентската организация ХепАктив.
Безинтерфероновите терапии за лечение на хепатит С започнаха да се отпускат ефективно от НЗОК през март 2016 г. Те са последната надежда за стотици пациенти в крайна фаза на чернодробното заболяване, които години наред са били на поддържаща терапия, без опция за пълно излекуване, тъй като старият метод за лечение с интерферон е противопоказен при пациенти с цироза. Месеци преди това, гастроентеролозите бяха изготвили списък с над 300 човека, имащи спешна нужда от новото лечение. Още тогава в критериите беше заложено, че с приоритет за лечение са хора с тежко увреждане на черния дроб, с придружаващи заболявания, а пациентите с леко и средно увреждане биваха отложени до изчерпване на приоритетните случаи.

 

От тогава насам обаче, правилата за изписване на безинтерфероновите терапии не спират да се променят, бяха създавани и премахвани специални лекарски комисии, удължаваше се административния срок за разглеждане на документите, пациенти биваха връщани след 4 месеца чакане с искане за предоставяне на нови изследвания. Това доведе и до протест на пациенти през август 2016 г., тъй като бюрократичната машина беше "зациклила′′ и дори приоритетните случаи не получаваха нужното лечение в определения от закона двумесечен срок. Към края на 2016 г. около 250-300 протокола отлежаваха за разглеждане в НЗОК, някои от които подадени още през юли. Имаме копия на жалбите на пациентите, някои от които с цироза, които след няколкомесечно чакане се обръщаха към НЗОК с молба да разберат какво се случва с тяхното лечение.

Поредната и най-радикална промяна в изискванията за лечение дойде след едно решение на Надзорния съвет на НЗОК през декември 2016 г. за разделяне на терапиите на три групи, като приоритетно всички лекари трябва да предписват първата, която според НЗОК е и най-евтина; ако гастроентерологът иска да лекува с втора или трета линия, то решаващият глас има Надзорния съвет на Касата. Редица лекари заявиха, че никой от НЗОК не е съгласувал с тях новите критерии и че те противоречат на добрите световни практики.

Новите правила затрудняват както пациентите, така и лекарите. Постоянните промени и сложната бюрокрация усложняват достъпа до лечение, вместо да го улесняват. Всъщност нещата могат да са много прости: пациентът трябва да получи най-доброто лечение, лекарят трябва да бъде свободен да го назначи, а Касата трябва да договори еднакво ниски цени и с трите фармацевтични фирми. Така от една страна НЗОК ще подсигури всички възможни медикаменти за лечение, а от друга ще изразходва по възможно най-добрия начин нашите здравните осигуровки, чрез които реално се формира бюджета й.

Защото всеки пациент е уникален случай и дори да няма съпътстващо заболяване, то при определяне на самата терапия са от решаващо значение генотипа на вируса, дали пациентът е бил лекуван досега, какво е състоянието на черния дроб и т.н. Точно заради това е напълно нелогично налагането на универсално лечение и пренебрегването на персоналния подход към пациента.

През 2016 г. беше поет ангажимент за около 1000 души, в последствие това число беше сведено до 500, колкото и реално се лекуваха. Преди седмица НЗОК оповести, че през 2017 г. ще подсигури лечение за 650 човека, но на фона на постоянно променящите се правила и поредните нови критерии, които се очакват да бъдат написани през март 2017 г., не съм оптимист, че броят пациенти ще се увеличи значително. Това би могло да стане, ако НЗОК приеме предложенията на гастроентеролозите за премахване на приоритетните групи и лечението на всички пациенти, без оглед тежестта на тяхното заболяване. Медикаментите, които в момента НЗОК е поставила на втора и трета линия могат да се предписват при пациенти с по-ниско увреждане на черния дроб за 8 седмици, вместо за стандартният срок от 12 седмици. По този начин ще се предотврати развитието и предаването на заболяването, което пък от своя страна ще доведе до намаляване разхода на средства в дългосрочен план.

Пациентите трябва да знаят, че могат да обсъдят всичко със своя лекуващ лекар и да се свържат с нас. Ние вече подадохме жалби пред ВАС и Омбудсмана с молба за спиране действието на тези изисквания за лечение, тъй като според нашите адвокати Елмира Исмаил и Мария Петрова те са нелегитимни. Всеки един пациент може да следи развитието на казуса чрез нашия сайт www.hepactive.org.


СЗО иска скрининг за хепатит В и С у нас

СЗО иска скрининг за хепатит В и С у нас

Лекари алармират, че се изискват ненужни изследвания, заради които се забавя терапията на болните
Хепатитът в Раковски отшумява

Хепатитът в Раковски отшумява

Само един случай е регистриран за последните три дни от 21 ноември досега, каза Кирил Ананиев

Хепатит С – болестта, която медицината победи

Хепатит С – болестта, която медицината победи

Хепатитите А, Б и С могат да са изключително опасни и сериозно да застрашат здравето ни. За какво да внимаваме и как да се предпазим разговаряме с проф. Красимир Антонов.
Седем деца с хепатит А в старазагорско

Седем деца с хепатит А в старазагорско

Малчуганите са хванали заразата в детската градина и училището в село Черна Гора
Касата дала над 60 млн. лв. за Хепатит С

Касата дала над 60 млн. лв. за Хепатит С

Безинтерфероновото лечение дава 99% успеваемост, отчитат медиците
Две нови лекарства за хепатит С

Две нови лекарства за хепатит С

ЕМА предлага да получат по-бързо одобрение за употреба заради ефикасността им

Касата маха ограниченията за хепатит С

Касата маха ограниченията за хепатит С

Благодарение на разширяването на критериите през тази година модерната терапия ще получат 650 души
Временно спряха рестрикциите за хепатит

Временно спряха рестрикциите за хепатит

Мярката е само, докато трае делото, което заведе сдружение „ХепАктив" срещу ограниченията на НЗОК
Новият подуправител на НЗОК отложи договарянето за хепатита

Новият подуправител на НЗОК отложи договарянето за хепатита

През март ще стане ясно дали ще отпаднат спорните критерии за избор на терапия
Сагата с хепатита стигна до Семерджиев

Сагата с хепатита стигна до Семерджиев

От Асоциацията на иновативните компании искат касата да отмени новите правила за лечение
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ