МОДЕРНО

Брахитерапия вместо скалпел при рак

23-01-2017 06:43
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Брахитерапия вместо скалпел при ракВ Специализираната болница по онкология побеждават туморите с щадящо лъчелечение
Тази седмица е посветена на борбата с рака на маточната шийка и онкологичните заболявания. Затова решихме да ви представим възможностите за лечение в най-голямата Специализирана болница за активно лечение по онкология в София (СБАЛО). От края на 2015 г. Клиниката по лъчелечение в нея има нов, модерен дом. А пациентите се възползват от най-съвременната апаратура. Какви модерни и щадящи терапии се прилагат в нея, кога лъчелечението може да е алтернативна на хирургията, ни разкриват началникът на клиниката проф. Веселина Първанова и нейният екип.

2680 болни са преминали през Клиниката по лъчелечение на СБАЛО през 2016 г. На 725 от тях е приложено т.нар. модулирано по интензитет лъчелечение (IMRT). Като в това число са 25 пациенти, които са се възползвали от възможностите на радиохирургията, обяснява проф. Веселина Първанова. Клиниката, която ръководи, има над 60-годишна история. Открита е през далечната 1956 г. – с шест рентгеново-терапевтични апарата. Още през 1966 г. пък в нея заработва първият на Балканите линеен ускорител. От края на 2015 г., благодарение на ОП „Регионално развитие”, клиниката има модерен дом и най-съвременната апаратура за лъчелечение – два нови линейни ускорителя и уредба за томотерапия. Още от 2009 г. пък в болницата е инсталирана и специална установка за брахитерапия, която дава възможност част от пациентите с рак на простатата да се лекуват без скалпел. „Мисля, че

ВИЗИТКА

Проф. Веселина Първанова завършва медицина през 1980 г. в МУ-София. Има специалности по „Медицинска радиология" и „Онкология". Специализира в онкологичния център „MD Anderson" в Хюстън, Тексас и кара курсове на ESTRO в Белгия, Словакия и Русия. Проф. Първанова е автор на близо 100 научни труда, отпечатани в наши и чужди списания. Член на Гилдията на лъчетерапевтите в България при Б А Р, на Българското Онкологично дружество, както и на Европейската и Руска асоциации по лъчелечение (ESTRO и RARO), на EACR. Член на Научния съвет по Онкология. Консултант е по лъчелечение в Онкокомитети за лечение на туморите на млечната жлеза и урогениталните тумори при мъжете в СБАЛО-ЕАД и Онкологична комисия на Военно медицинска академия в София. В периода 2007 - 2010 г. е национален консултант по лъчелечение. Председател е на профилната комисия за лечение на пациенти в чужбина по „Лъчелечение" към Министерство на здравеопазването.


възможностите ни са над средно европейско ниво

обяснява проф. Първанова. Цифрите го доказват. При световен стандарт от 400 пациенти, през всеки от ускорителите в СБАЛО за миналата година са минали по 550. А до 3 месеца би трябвало да започнат и облъчване на болни с рак на гърдата интраоперативно.

„В лъчелението от новозаболелите болни с карциноми и саркоми би трябвало със съвременно и навременно лъчелечение да бъдат покрити около 40%”, обяснява проф. Първанова. У нас около 33 000 души всяка година чуват диагнозата „рак”. През 2017 г. те не би трябвало да имат проблем с достъпа до лъчетерапия – благодарение на ОП „Регионално развитие” в цялата страна са инсталирани около 20 линейни ускорителя. Какво показва статистиката? Най-често специалисти облъчват болни с рак на гърдата и на простатната жлеза. Следват диагнозите, засягащи женските гениталии,  туморите в областта на главата и шията, заболяванията на кръвната система, белият дроб, ректалият и аналният карцином, уточнява проф. Първанова. „Основният риск в лъчелечението е, че колкото по-дълго живее болният,

толкова по-голям е шансът да се отключат усложнения

или да се предизвика друго онкологично заболяване”, не крие специалистът. Именно затова щадящата терапия е ключова. А благодарение на модерната апаратура и методики, е и възможна.  „Новите техники – като модулираното по интензитет лъчелечение, беше възможно и на стария апарат, но тук е по-съвършено”, обяснява доц. Иглика Михайлова, началник на отделението по „Перкутанно лъчелечение” към клиниката. „Това за пациентите означава по-добро разпределение на дозите и запазване на съседните здрави органи и структури. Особено при карцином на ануса тази техника е задължителна вече при наличната апаратура”, уточнява доц. Михайлова. „Може болният да има толкова добър резултат след първите 25 облъчвания, че да не се наложи оперативно лечение и да се съхрани органът”, допълва проф. Първанова.

Голямо предимство за пациентите на СБАЛО е апаратът за хеликална томотерапия. Той е оборудван с линеен ускорител и томограф. И позволява облъчването както на големи полета от тялото, така и на тумори на главата и шията или метастази. Томотерапията дава много добри шансове и на болните с онхематологични заболявания, като левкемии или лимфом. „Това са предимно млади хора, като при Ходжкиновите лимфоми прогнозата е много добра. Постига се пълно излекуване с химиотерапия и лъчелечение. Целта ни обаче е те да са възможно най-щадящи за околните здрави тъкани – с цел да не възникват вторични ракови заболявания”, обяснява д-р Димчо Георгиев, началник на „Радиологично отделение” към клиниката. И дава пример – при Ходжкиновите лимфоми, ако се облъчи гърдата


рискът за последващ карцином се увеличава 7 пъти

Затова и дозата трябва да е възможно най-ниска. „Нашата борба за апарат за томотерапия беше именно тази. Всички лимфни системи – от диафрагмата до устата, се облъчват – представете си здравите органи, които трябва да бъдат предпазени”, уточнява проф. Първанова. „При туморите на мозъка планирането също става много по-точно,по-щадящо е”, обяснява д-р Георгиев. Радиохирургията, която се прави с апарата, дава много добри резултати и при метастази. „Досега нямаме никакви оплаквания от болните, преминали процедурата. Понякога е необходима само еднократна доза. Има и излекувани”, разказва д-р Георгиев. „Моя пациентка след радиохирургия по повод мозъчни метастази от карцином на белия дроб пък е толкова добре, че вече се върна на работа”, доволна е и доц. Михайлова. „За този метод водехме големи битки. В областта на мозъка

възможностите на химиотерапията са ограничени

– заради кръвно-мозъчната бариера и невъзможността на лекарствата за въздействат. Сега там можем да прилагаме лъчелечение, а за другите части от тялото да се разчита на химиотерапия. И – дори да е метастазирал болният, да се продължи живота му или да бъде излекуван”, доволна е проф. Първанова.

Другата модерна терапия, с която СБАЛО имат най-богат опит в България, е брахитерапията. С този метод например се лекува рак щитовидната жлеза – пример за ефективно прицелно лечение в онкологията. Туморът или метастазите му се „атакуват” с открити радионуклиди, без да се засягат околните органи. Болните са напълно изолирани за седмица, под 24-часов контрол, в изцяло обновеното отделение по брахитерапия. Другата модерна методика, която в клиниката са внедрили от 2010 г., е при тумори на простатната жлеза. От нея годишно се възползват около 90 пациенти. „Ако заболяването е в начален стадий, брахитерапията е алтернатива на хирургичното лечение.

Мъжете запазват еректилната си функция

и се излекуват напълно и без хормонално лечение – ако са в групата с нисък риск”, обяснява проф. Първанова. „При тези с по-висок съчетваме облъчване на линеен ускорител с брахитерапия – така резултатът е значително по-добър”, уточнява началникът на клиниката. И подчертава, че ако се използва само ускорител, усложненията в областта на ректалната лигавица са по-големи.
Техниката, която в СБАЛО са внедрили с помощта на шведски професор, е доста сложна. „Под ехографски контрол в ректума, въвеждаме игли в простатата и целим такова разпределение на дозата, че да се покрие капсулата на жлезата и цялата жлеза. Към тях след това се свърза апаратът с източника. Самото облъчване трае 15-20 минути. Поносимостта е много добра, на следващия ден изписваме пациента. След 14 дни идва отново”, разказва д-р Боряна Генова от отделението по брахитерапия в клиниката. „С 2 или 3 апликации болният може да бъде напълно излекуван”, допълва проф. Първанова. Тя е убедена, че съвременната апаратура и навременното лечение в близките 5 г. 

ще увеличат с от 5 до 10% преживяемостта

на болните. Шведският опит го е доказал. „При някои локализации – като бял дроб и аналния карцином, преживяемостта се покачва до 10%. При основните – с 5%. Затова сме обнадеждени”, признава проф. Първанова. Откакто клиниката е модернизирана, и пациенти, и лекари са чувстват много по-добре. „Вече работим в една смяна. Контролът на лекарите и на старшия лаборант е много по-голям. Преди това, долу в мазето, болните се чувстваха изоставени. Сега е много по-различно”, не крие проф. Първанова. Началникът на Лабораторията по клинична дозиметрия и лъчезащита – инженер-физик Нели Гешева, пък разказва, че пациентите вече са формирали истински клубове по интереси. Причина е, че и машините са профилирани по заболявания – млечни жлези, малък таз и глава, шия и гръден кош. „460 пациенти минават на линейния ускорител за гърди например. Това разделение има психологически ефект – превръща се във важна част от терапията”, признава инж. Гешева.

Сега – след като вече имат модерен дом и съвременна апаратура, на специалистите им остава само едно – да си пожелаят по-ефективен скрининг и по-малко пациенти, които ги търсят в късен стадий от заболяването си.  Проф. Първанова не крие, че при някои диагнози – като рака на маточната шийка, ситуацията е плачевна.

При комунизма показателите ни бяха по-добри

признава проф. Първанова. Сега болните рак на маточната шийка, които идват при тях, масово са в напреднал стадий. Решението за нея е задължителен скрининг и строги санкции за пациентите, които го пренебрегват - като в Япония. „Там, заради голямата заболеваемост от рак на стомаха, ако пропуснеш изследването си, в случай, че се разболееш – фондът не покрива лечението ти”, обяснява проф. Първанова.ИЗКЛЮЧЕНИЕ

 

До 50 болни имат нужда от лечение в чужбина


Ако лъчетерапията у нас е на толкова високо ниво, защо мнозина
българи се лекуват в чужбина? „Изборът е на пациента – той трябва да повярва на лекаря", е отговорът на проф. Веселина Първанова. От 20 до 50 болни годишно не могат да бъдат лекувани у нас, обяснява специалистът по лъчелечение. Двайсетина души имат нужда от протонна терапия, каквато се прави само в специализирани центрове във Франция и Германия. Причината да са толкова малко е, че няма смисъл всяка държава по отделно да инвестира в апаратура и обучение на специалисти за няколко случая годишно. Затова лечението на такива болни се спонсорира в чужбина. Проф. Първанова разкрива, че е имало идея да се направи такъв и на Балканите, но засега конкретни стъпки в тази посока няма. Освен на пациентите с нужда от протонна терапия, лечение в чужбина се налага и за някои деца с онкологични заболявания. Например такива, при които е необходимо да се дава анестезия ежедневно, обяснява проф. Първанова. Във всички останали случаи, за често срещаните тумори, България може да предложи адекватно лечение, на европейско ниво, смята тя. „Да, беше много тежко с листите на чакащи, но сега няма проблем", категорична е проф. Първанова. Съветът й е пациентите да не се подвеждат по бляскавата реклама, а търсят опита и комплексната услуга при избора на лекар и клиника. „Онкоболницата трябва да дава възможност за колаборация между различни специалности. Да има онкокомитети и случаите да се обсъждат в дълбочина, от поне четирима лекари", смята проф. Първанова. И е твърдо убедена, че един доктор не може да експерт по всичко. „Може да се концентрира най-много до 3-4 локализации – за да има дълбочина в познанията и опита. И минимален риск от грешки", смята началникът на Клиниката по лъчелечение. Доверието обаче остава най-важно. Защото болен без вяра в лекаря си е като брак без любов, смята проф. Първанова.


Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Неподготвени за физическо усилието мъже се озовават в Спешното с травми от различно естество, казват от УМБАЛ Бургас.
За 24 часа се родиха 16 бебета

За 24 часа се родиха 16 бебета

Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Извършихме по спешност животоспасяваща фибринолиза, каза д-р Михаел Кьолеян от МБАЛ „Света София"
Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Сега е моментът здравните власти да осъзнаят, че не е нормално в държавата да липсват животоподдържащи лекарства, които са се произвеждали у нас, казва доц. Петя Димова
Паниката разрушава вътрешния ни свят

Паниката разрушава вътрешния ни свят

Важно е родителят да внесе спокойствие и оптимизъм в децата си, каза психотерапевтът Стела Богомилова
Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Това, което ме прави щастлив е екипът ми, който работи като истински часовник, каза Д-р Иван Сираков от Болница „Тракия"
Разликата в границите да не надвишава 50

Разликата в границите да не надвишава 50

Лечението на артериалната хипертония, когато се съпътства от бъбречна недостатъчност, никак не е проста работа,казва доц. Атанас Кундурджиев
Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

УМБАЛ „Александровска" е домакин на научен форум посветен на затлъстяването и придружаващите го заболявания
1 2 3 4 5 ... 42 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020