Психиатрия

Щедростта лекува душата

24-02-2016 10:00
Прекалените амбиции отключват тъгата, казва проф. Вихра МилановаЩедростта лекува душата
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Депресията е едно от най-честите психически разстройства. Над 350 млн. души в света страдат от болестта на тъгата по данни на Световната здравна организация. В случаите, когато тя е продължителна и тежка може да доведе дори до самоубийство. Над 800 000 души посягат сами на живота си всяка година, сочат още данните на СЗО. Какво предствалява депресията, защо се проявява, как да излекуваме душите си, попитахме проф. Вихра Миланова, началник на клиниката по психиатрия в «Александровска». Тя е национален консултант по психиатрия и един от най-добрите специалисти в тази сфера у нас.
Всеки човек може да изпадне в минорно настроение, когато тъгата мине една определена граница обаче човек прекрачва в зоната на болестта. За депресия говорим, когато психичното състояние пречи на хората да изпълняват ежедневните си задлъжения, казва проф. Вихра Миланова. Нормално е човек да изпитва тъга при големи загуби в живота си, също така да е черноглед по природа. Но, в случаите, когато има тъга, песимизъм, насложени допълнително, тогава той трябва да се обърне за помощ, смятат специалистите.
Визитка

Проф. Вихра Миланова завършва медицина през 1979 г. и започва работа като ординатор в Психиатричния диспансер в Плевен. През 1982 г. става асистент в Катедра по психиатрия, ВМИ, София. Защитава докторска дисертация на тема "Клинично характеристика на болни участвали в генетични изследвания" и от 2007 г. е професор по психиатрия. От 2004 год. Проф. Миланова е Ръководител на Катедрата по психиатрия и на Клиниката по психиатрия в «Алекандровска». Специализирала е във Великобритания, Гърция, Ирландия. Автор и съавтор е в над 150 статии и учебни ръководства.

Причините за появата на депресията все още не са напълно ясни. Има някои нови открития в науката, които показват, че и тук има генетична причина, защото в някои семейства болестта се среща по-често, казва проф. Миланова. Въпреки че причината за появата й не е ясна, специалистите знаят механизма на нейното протичане. При депресията се получава дисбаланс на невротрансмитерите в мозъка – серотонин, норадреналин, допамин, глутамат, който отключва цяла каскада от реакции, затова човек губи настроение и тонус, обяснява проф. Миланова. Корекция на тези вещества лекарите правят с медикаментите, които предписват на хората.

Добрата дума помага

 

Освен лекарствата при депресията, помага добрата дума. Да покажеш на човека, че това е временно състояние, че ще излезе от него, казва проф. Вихра Миланова.

Много важна е и психосоцилната рехабилитация, но у нас няма много места, където тя да се провежда. „Александровска" е едно от малкото места в страната, където има театрално ателие, преподава се английски на болните, танци и т.н. Всички тези дейности се изпълняват от доброволци. Ако това се стимулира и по друг начин ще е прекрасно, казва проф. Миланова.

Не е ясно обаче защо болестта се отключва в определен момент. Това може да стане по всяко време от живота на човек, като по-потърпевши са младите, казва проф. Миланова. Точен профил на човека с болна душа не може да се направи, защото депресията засяга индивиди от всякакви групи. Това, което ги обединява е, че са по-чувствителни хора, които съпреживяват нещата, които са се сблъсквали с разочарования, споделя проф. Миланова. Освен това по-често страдат жените. От 1400 пациенти, които са преминали за година през клиниката по психиатрия, две трети са били жени. Най-многобройни са били болните с депресия – 450, от които дамите са били 320, показват сухите цифри.

Въпреки че няма увеличение на болните, те са много, виждаш много отчаяни и тъжни хора, казва проф. Миланова. Различни са и начините, по които може да се изяви болестта.

Депресията може да има и вид на агресия, да станеш недоволен, недоверчив и да наказваш тези, които смяташ, че живеят по-добре от теб, обяснява тя. От другата страна засегнатите могат да станат и апатични, бездушни, да стигнат до там, че да седят и да гледат как някой пребива друг пред тях. Тоест единият израз на депресията е агресията, а другият апатията и загубата на мотивация, обобщава проф. Миланова. Според нея не може да се каже кое е по-страшно, защото и двете състояния са плод на едно огромно душевно опустошение. В него пък всеки се спасява поединично. Въпреки това има някои универсални истини.

Щедростта помага не само на хората, които получават, но и на тези, които дават. Затова трябва да се поощрява доброволчеството, човек трябва да се опитва да даде, това е много възнаграждаващо, особено когато другите го приемат и оценят, казва проф. Миланова. Може да помагаш чрез дарения, чрез труд, всички форми са добре дошли. Но това не винаги ти измива съвестта, когато построиш параклис, не означава, че цялото ти минало е заличено, предупреждава тя. Получаването определено не е пътят към щастието, Защото, когато нещо получиш, не знаеш какво губиш, нищо не получаваш даром в живота и това трябва да се знае, категорична е тя. Например, ако имаш много пари, губиш сигурността си, свободата си.

Освен това хората трябва да са по-големи реалисти и да знаят какви са възможностите им. Не може само да се иска, трябва да си поставяш възможни цели за изпълнение, категорична е проф. Миланова. Защото, когато не постигнат свръхочакванията си, те започват да се чувстват нещастни. Не може да искаш на 60 години да си манекен и да изглеждаш перфектно, това изисква непосилни усилия, дава пример тя.

Във всичко трябва да се търси и удолетворението. Освен това не трябва да правиш прекалено много компромиси, защото се озлобяваш. Ако човек е нещастен, трябва нещо да промени, да опознае себе си и да не си поставя непосилни цели, съветва специалистът.

Обществото ни също е болно, което пречи и на конкретния индивид да е по-щастлив. Отчуждението и несигурността в него са прекалено големи. Когато започна прехода, дойдоха социалната несигурност, хората си загубиха контактите, работата, доверието в институциите, казва тя. Това направи хората отчаяни и безнадеждни. Сега трябва да се тръгне по обратния ред и да се върне доверието в институциите първо, категорична е проф. Миланова. И за тази цел може да се преборим само всички заедно.


Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана Христова

Недоносените деца са рискови за инфекции

Недоносените деца са рискови за инфекции

Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица Георгиева
Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Пандемията ни показа, че е нужно обществото да има по-голямо доверие на лекарите, тогава ще можам да защитим не само себе си, но и нашите близки и приятели, казва чл.-кор. проф. Цветалина Танкова
Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко Каменов
Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Операцията се прави за първи път в България и ще се извърши в УМБАЛ „Св. Екатерина", съобщи проф. Генчо Начев

Забравата издава Алцхаймер

Забравата издава Алцхаймер

Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижи

Германски топ лекар оперира у нас

Германски топ лекар оперира у нас

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков извършиха първата съвместна интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", известният специалист от чужбина отказа хонорар
Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Ако симптомите бъдат открити и лечението започне навреме, процесът на „умиране" на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен, казва акад. Иван Миланов

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Разписване план стъпка по стъпка как да става ранната диагностика, казва проф. Красимир Антонов
1 2 3 4 5 ... 48 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ