СЗО търси $164 млн. за Сирия

23-01-2017 06:31
Около 13 милиона души имат нужда от медицинска помощ, отчитат експертитеСЗО търси $164 млн. за Сирия
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Войната в Сирия за пореден път показа, че времето на регионалните конфликти отдавна е останало в миналото. След като страните от ЕС се оказаха притиснати от най-голямата (е-)мигрантска криза в последните десетилия, притеснени се оказаха и хуманитарни организации като СЗО.

164 милиона долара търси Световната здравна организация, за да продължи да оказва помощ на сирийците през тази година. Ресурсите ни стигнаха до своите граници, за миналата година получихме едва една трета, за да осъществим плануваните хуманитарни акции, казват експертите. Въпреки това СЗО оказа помощ на хиляди сирийци в окупираните територии.

Милиони деца в Сирия са били ваксинирани през миналата година срещу смъртоносни болести като хепатит В, шарка и заушка.

Над 6000 души са били обучени от СЗО и заедно с "Уницеф" са имунизирали над 2.6 милиона деца

срещу полиомиелит. Освен това повече от 16 000 медицински специалисти са придобили психологически умения, знания за оценка на травми, за лечение на специфични заболявания, които да им позволят да бъдат полезни на хората във войната. Над 300 лекари и сестри са били обучени да оказват медицинска помощ и на бежанци в центровете в Турция.

В страната е било осигурено и лечение на хора с хронични заболявания като диабет, психични разстройства и бъбречна недостатъчност.

В Алепо е бил оборудван център за хемодиализа, само за три месеца СЗО е осигурило над 11 500 диализи.

Ранените и критично болните пациенти са били евакуирани от окупираните региони на Алепо, Фоа и Мадия. СЗО е играла и ключова роля при преговорите за евакуацията на хората към други части на Сирия или Турция. Благодарение на това, 811 души са били настанени в болница, а 31 хиляди консултации са оказани на сирийци, напуснали домовете си.

Заради липсата на финанси обаче не е ясно какво ще се случи през тази година. В същото време нуждата от помощ продължава да бъде огромна заради нестихващата война.


Бомбените атаки в Сирия се увеличават притеснително.

Около 13 милиона сирийци имат нужда от медицинска помощ, отчитат от СЗО. През миналата година около 30 000 души са били наранявани всеки месец и им се е наложило лечение. Стотици здравни работници и пациенти са били убити по време на войната. Много големи градове като Алепо вече са без функциониращи болници, предупреждават здравните експерти. Достъпът до някои части на страната е изключително голямо предизвикателство.

Петнайсет дестинации в Сирия са окупирани.

Над 700 000 души са далеч от домовете си. В тези части на страната няма лекарства, а опитите за оказване на хуманитарна помощ понякога се осуетяват. Заради настаняването в общи помещения и лагери хората често стават жертва на инфекции, а опасността от епидемии е голяма, допълват от СЗО. За съжаление, въпросите дали финансирането ще се осигури и какво ще се случи с войната в Сирия, засега остават без отговор.


Над 1 млрд. души са със затлъстяване

Над 1 млрд. души са със затлъстяване

То вече е толкова разпространено, че е по-често от недохранването, показват актуализираните оценки на СЗО
Ръст на визите за болногледачи в Англия

Ръст на визите за болногледачи в Англия

Увеличението на разрешенията за чужденци, които отиват във Великобритания, за да работят в сектора на здравеопазването и грижи през 2023 г., е почти двойно
Приватизацията влошава здравните грижи

Приватизацията влошава здравните грижи

Проучване на учени от Оксфорд свърза преминаването на болниците от публична към частна собственост със спад на качеството в обслужването на пациентите
Ръст на спешните здравни ситуации

Ръст на спешните здравни ситуации

Засегнатите от хуманитарни извънредни кризи, са изложени на повишен риск от незаразни болести, казват от СЗО
Южна Корея с ултиматум към лекарите

Южна Корея с ултиматум към лекарите

Ако не се завърнат на работа до 29 февруари, ги очаква наказание, предупреди правителството
СЗО  с фонд за наблюдение на патогени

СЗО с фонд за наблюдение на патогени

Общата му стойност е 4 млн. долара, първите дарители в него са фондациите на Бил и Мелинда Гейтс, и Рокфелер
GSK с лекарство за гонорея

GSK с лекарство за гонорея

Препаратът е перорален и е в късен етап на изпитване, резултатите показват, че не е по-лошо от комбинираното сега лечение
Болниците в Южна Корея под натиск

Болниците в Южна Корея под натиск

Протестите на почти две трети от младите лекари в страната, принудиха здравните заведения да не приемат пациенти и да отменят процедури
Продължават протестите на медици в Румъния

Продължават протестите на медици в Румъния

Акция имаше и днес, на 29 февруари се очаква нова, а на 11 март се подготвя стачка
1.2 млн. деца пропуснали ваксина срещу морбили

1.2 млн. деца пропуснали ваксина срещу морбили

Толкова са те в Европейския регион на СЗО за периода 2020-2022 г., през миналата година е имало 58 000 случая на заболяването
1 2 3 4 5 ... 118 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ