ендокринология

Как да се предпазим от остеопорозата

17-11-2020 05:59
Здравословната диета, движението и слънцето са естествените врагове на болестта, казва доц. Пламен ПопивановКак да се предпазим от остеопорозата
Clinica.bg

press@clinica.bg

Covid-19 превзе вниманието на всички хора. Той обаче не е единствената болест на света и не трябва да неглижираме останалите. Кои са рисковите фактори за остеопорозата, какво може да направи човек, ако страда от нея, безопасно ли е да отложи лечението си по време на пандемията, попитахме доц. Пламен Попиванов. Той е началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метоболитни заболявания към УМБАЛ "Александровска".

- Доц. Попиванов, какви са рисковите фактори за развитие на заболяването остеопороза?

- Костната плътност на човек се определя от гравитацията. Какво ще стане, ако се намираме в среда без гравитация (в Космоса например) или ако човек се залежи дълго на легло, без да се движи? Проучвания показват, че само за един месец в тези условия организмът ще загуби около 10% от костната плътност.

Един от първите рискови фактори за развитие на остеопороза е липсата на движение. Колкото повече сме имобилизирани, толкова повече костите ни изтъняват. Лекарствата забавят този процес, но ако не се движим, лечението ще е без голям резултат.

На второ място е недостигът на белтък в организма. Трябва да подчертаем, че костите се състоят от 40% белтък и 60% хидроксиапатитни кристали или с други думи - калций. Ако човек не се храни пълноценно (например веганите) или има болен стомах и не може да смила добре храната, организмът му ще страда от липсата на калций. Резултатът - изтъняване на костната плътност.

За да може калцият да се усвои от организма, е необходим витамин D. При отсъствие на витамин D, колкото и калций да приемате, от него няма да има полза.

Дотук говорихме за необходимостта от калций и витамин D. Сега е време да включим и още един витамин, без който не може да имаме здрави кости – витамин К. Липсата на един или всички от тези три елементи е предпоставка за развитие на остеопорозата.

Следващ рисков фактор е наследствеността. Ако в рода си имате майка, баба с остеопорозни счупвания, това значи, че вие също сте предразположени към болестта.

Не бива да пропускаме и силния стрес, депресивните състояния, тревожни разстройства и т.н. Когато човек живее под непрекъснато напрежение или страда от хронична депресия, надбъбречните жлези отделят повече кортикостероиди, които изяждат костите.

Възрастта е един от най-ключовите фактори за развитие на остеопороза. Дебелината на костите се увеличава около пубертета. Половите хормони укрепват скелетната ни структура и между 20 и 30 години имаме най-добели кости. След 43-45 години костите започват да изтъняват и причината е спадът на половите хормони. Този процес започва около менопаузата при жените и около 5 години по-късно при мъжете.

При 25% от хората изтъняването на костите е с около 1% годишно, което е нормално и те няма да развият остеопороза. При 25% изтъняването ще е много по-бързо и за няколко години те могат да загубят до 25% от плътността на костите – при тях наблюдаваме остеопороза. При останалите 50% появата на болестта зависи от други фактори – имат ли някакви заболявания, хранят ли се правилно, движат ли се достатъчно, приемат ли лекарства, прекаляват ли с кофеина (над 3 кафета дневно) или с алкохола и т.н.

С възрастта в организма на човек спадат не само половите хормони, но и нивото на хормона на растежа, който е много мощен анабол и влияе както върху здравината на костите, така и върху мускулите. Така след 75-годишна възраст човек буквално започва да съхне. Нервната му система също остарява, появяват се смущения в равновесието и се увеличава опасността от падане.

Като риск за развитие на остеопорозата, трябва да спомена и някои редки болести. Има заболяване, при което се наблюдава мутация на гена, отговарящ за действието на витамин D или пък мутация на гена, който детерминира рецепторите на половите хормони. Хората с такива проблеми са силно предразположени към чупливи кости.

- Можем ли да се предпазим от настъпването на остеопороза и ако отговорът е „Да", как да го напрвим?

- Вече споменах, че липсата на витамин D е сред основните рискови фактори. Тогава как да си го набавим в такива количества, че да сме сигурни, че правим най-доброто за нашите кости? Доказано е, че всеки полово зрял човек трябва да се пече 15 мин. дневно (по бански или поне половината от тялото му да не бъде покрито). По-възрастите, при които половите хормони са спаднали, имат нужда от 30 мин. дневно. И тук говорим за 365 дни в годината. За съжаление това не е възможно още повече, че на нашите географски ширини слънцегреенето намалява от октомври до май и колкото и да ни се иска, не може да се печем всеки ден. Вторият вариант да се снабдим с достатъчно количество витамин D е чрез храната. Той се съдържа предимно в гъбите (трябва да се ядат по 100 гр. дневно) и в морските дарове – миди, стриди, риби, калмари и т.н. Не на последно място са и таблетките с витамин D.

Превенцията на остеопорозата включва и приема на достатъчно калций. Човек може да усвои калция, който се съдържа само в белтъка на млякото, костите и черупките от яйца. Да, има голямо количество калций в босилека например, но организмът не може да го приеме. Ето защо всички вегани, които не се хранят с млечни продукти, имат над 10% по-тънки кости от останалите.

Профилактиката на остеопорозата се базира на един принцип – правилно хранене, достатъчно движение и спокойствие.

Препоръчвам всеки от нас на възраст между 45-50 години да си направи цялостен преглед – да види нивата на холестерола, кръвната захар, кръвното налягане, да направи ЕКГ и т.н. С други думи да провери състоянието на организма си.

Важно е в този период да се измери и костната плътност. Жените трябва да го направят преди менопаузата и след това. Нашите апарати дават точност до процент и половина при изменение на костната плътност. Ето защо изследването не бива да се прави през кратък период, защото няма да даде реалната картина.

- В какви случаи е добре хората да се обърнат към лекар? Кои лекари разпознават и лекуват остеопорозата?

- За съжаление българинът идва, когато го заболи или с други думи, когато чупи кост. Не случайно наричат остеопорозата „тихия крадец." При нея няма външни симптоми, а междувременно тя бавно и сигурно разяжда костите.

За жалост, когато човек получи остеопорозна фрактура, вече е късно. В повечето случаи той е загубил 25% от дебелината на костите или до 50% от качеството им.

Ето защо превенцията е толкова важна.

- Какво е важно да знаят пациентите с остеопороза за съвременните методи на лечение?

- Преди да се пристъпи към лечението, трябва да се определи фрактурният риск на човек за следващите 10 години. Тоест каква е опасността да получи остеопорозно счупване при минимална травма (падане по-малко от човешки ръст).

В най-добрия случай фрактурният риск трябва да е под 3% за счупване на бедрената шийка и под 20% за други фрактури. При пациенти с такива резултати не е необходимо лечение, а само профилактика.

Ако фрактурният риск е 4,5% за счупване на бедрената шийка и 30% за други счупвания, това означава, че костната структура на човек е в много лошо състояние и е необходимо спешно медикаментозно лечение, съчетано с правилен начин на живот.

Съществува и трети вариант – между 3 и 4,5% фрактурен риск за бедрена шийка и между 20 и 30% за други счупвания. Тук вече говорим за средна опасност и тези пациенти също се лекуват, но не толкова агресивно.

Всеки може да изчисли фрактурния си риск и онлайн. Световната здравна организация (СЗО) е създала специален калкулатор FRAX, в който трябва да попълните няколко данни и крайният резултат излиза веднага.

При първичния преглед винаги правим профил на пациента и склонността му към падане. Прието е, че възрастният човек може да падне веднъж годишно (спъне се, подхлъзне се и т.н.). Когото пациентът сподели, че пада повече от три пъти в годината, това е сигнал за проблем. Анализираме на какво може да се дължи неговата нестабилност. Например прилошало му е, защото кръвното му налягане е било ниско или е имал проблеми със зрението и т.н.

Лечението на хора с остеопороза е изкуство, защото в повечето случаи се борим с няколко различни причини за появата на това състояние и трябва да намерим баланс между различните терапии.

В много от случаите даваме витамин D, поливитамини и калций. Хората, които имат полови хормони, се нуждаят от 1000 единици витамин D дневно, по-възрастните – от 2000 единици дневно. Калцият могат да си набавят от около половин литър прясно мляко или кофичка кисело мляко, или 100 гр. сирене, или 100 гр. извара дневно. Възрастите трябва да удвоят дозата. Тъй като подобна диета е много трудна за спазване, препоръчваме да се приемат таблетки калций.

Разбира се, прибягва се и до лекарства. Има терапии с венозни лекарствени продукти, които се поставят на три месеца или веднъж годишно. Най-мощното ни лекарство се прави подкожно и е веднъж на шест месеца.

Ако пациентът ни слуша, не спира лечението, спазва диетата и останалите препоръки, може да възстановим костната му плътност между 10 и 15% и да я задържим.

- Пандемията от COVID-19 накара много хора да отложат посещението при лекар, какво бихте ги посъветвали?

- Тук искам да се обърна към пациентите и да ми кажа: „Не спирайте лечението си". Лекарствата за остеопороза не влияят на имунитета, не влошават състоянието на организма и няма абсолютно никакви доказателства, че болни с COVID-19 и остеопороза преживяват болестта по-трудно.

Лекарите сме обединени около мнението, че витамин D повишава имунитета, намалява риска от инфекциозни заболявания (като сезонен грип) четири пъти. Никой не е доказал, че витамин D лекува COVID-19, но по презумпция се смята, че той подпомага организма в борбата в този вирус.

Препоръчвам на пациентите си физическа, но не и социална изолация. Същевременно те не трябва да спират да живеят здравословно. Когато сме затворени вкъщи, движението е по-малко, чувстваме се по-депресирани, не се храним добре, не получаваме необходимите дози витамин D. Именно в този период трябва да следим внимателно как живеем, за да дадем на организма си всичко, от което се нуждае и да не създаваме предпоставки за появата на опасни болести.

*Материалът е създаден със съдействието на Амджен.


Младите се грижат по-добре за сърцата си

Младите се грижат по-добре за сърцата си

В света вече са променени много от препоръките за контрол на кръвна захар и лош холестерол, в това отношение лекарското ни съсловие малко изостава, казва д-р Борислав Борисов
Що е то транстиретиновата кардиомиопатия

Що е то транстиретиновата кардиомиопатия

Най-добре добре лекуваният пациент е този, които е открит навреме, затова скринингът на пациентите с прояви на сърдечна недостатъчност е изключително важен, казва проф. Мария Токмакова
20% от епилептиците са резистентни към лекарства

20% от епилептиците са резистентни към лекарства

Причините са сгрешени дози и пестене на медикаменти за дни на дефицит, три дни в болница не стигат за проследяванетио им, казва доц. Екатерина Витева
Варна е най-добрата локация за Протонен център

Варна е най-добрата локация за Протонен център

При нас всички клиники, необходими за лечение на деца с онкохематологични заболявания функционират успешно, имаме и обучени специалисти, казва проф. Елица Енчева

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Редно е в нея да навлезе вече и роботизираната така, както е в Румъния и Гърция, казва д-р Самуил Казаков
Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Това е станало с грижите на лекарите от две болници - "Майчин дом" и "Щерев"
Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спешната операция е извършена от специалистите в Националната кардиологична болница, съобщиха оттам
Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в

Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в "Тракия"

Иновативната техника открива и най-труднозабележимите промени в човешката тъкан, с нея вече са извършени над 100 манипулации, казва д-р Иван Сираков
COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

Вирусът представлява риск по отношение появата на нови мутации само и единствено, когато се намира в човешкия организъм, казва проф. Татяна Червенякова

Уникална операция на дете с рядък тумор

Уникална операция на дете с рядък тумор

Тя е извършена от специалистите от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, малкият пациент е изписан здрав, казват от лечебното заведение
1 2 3 4 5 ... 55 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Октомври 2023 Предишен Следващ