Иновации

Какво означава 3D CAD/CAM

09-11-2020 05:08
Тези технологии са нова ера в денталната медицина, казва проф. Мариана Димова-ГрабровскаКакво означава 3D CAD/CAM
Clinica.bg

press@clinica.bg

В днешния високотехнологичен свят иновациите не спират да се развиват. Какво представлява 3D CAD/CAM технологията и къде е мястото и в зъболечението, попитахме проф. Мариана Димова-Габровска. Тя е доктор на науките и работи във Факултета по дентална медицина на Медицински университет-София.

- Проф. Димова, развива ли се денталната медицина, има ли иновации в нея?

- Развитието на денталната медицина е част от цялостния процес на промяна през последните десетилетия. Тримерната визуализация и виртуалната реалност бързо навлязоха в живота на хората и възможностите на приложението им са широкоспектърни – от компютърната графика и анимация до 3D-сканиране, печат и томография. В САЩ, Канада и Франция през 80-те години на миналия век започнаха първите проучвания на навлезлите в индустрията CAD/CAM системи и сканиращи устройства. Днес прилагането им в лечебния план е знак за съвременна и модерна клинична практика.

- Какво представлява тази ехнология?

- Тя е основана на софтуер, позволяващ висока производителност. В денталната практика с помощта на оптични скенери се снема отпечатък от устата на пациента или от гипосови модели. Софтуерът обработва тази информация и произвежда дигитални модели. Върху тях виртуално се планира протетичното възстановяване (т. нар. виртуален дизайн на крони, мостове, фасети, имплантати, протези и др.), което се фрезова след това в CAD/CAM машината. Така в денталния кабинет може да протече целия процес – от снемането на отпечатъка до поставянето на готовата конструкция. В историята на денталната медицина тези технологии представляват революционно откритие. В това отношение в българската наука има вече значими разработки с парактически принос, някои от които са публикувани на страниците на «Доклади на БАН» (научно списание на Българската академия на науките) и са защитени в дисертационни трудове.

- Могат ли тези оптични скенери да заменят изцяло обикновените отпечатъци от устата на пациентите?

- Съвременните оптични, безконтактни, интраорални скенери възпроизвеждат виртуално физическия обект с точност около 20 микрона. Редица поучвания доказват, че дължината на заснемания зъбен сегмент оказва влияние върху прецизността на сканиране. Вземат се предвид и отраженията от бляскави повърхности в устата. Те нарушават образа и за това предварително се покриват с тънък слой антирефлексна пудра върху сканирания обект. Има и други фактори, които трябва влязат в съображение. В резултат получените конструкции са много точни, а зъботехническата работа е поставена на нова, съвременна платформа без аналог в конвенционалната зъботехника. Безспорни предимства на технологията са качеството, бързината и комфорта за пациента.


Пфайзер изпитва ваксината срещу Омикрон

Пфайзер изпитва ваксината срещу Омикрон

Тя ще се тества с три дози при неваксинирани и с четвърта игла при хората с бустер
Виртуална биобанка за туморни тъкани

Виртуална биобанка за туморни тъкани

По проекта у нас работят млади учени от МУ-Плевен, ръководителят д-р Мариела Василева-Славева бе наградена с приза „Предприемач на науката"
Учени от БАН със световен рекорд

Учени от БАН със световен рекорд

Той е за разработен алгоритъм подобрен с над три порядъка и намиращ широко приложение, включително и в здравеопазването
Имунитетът от настинка пази и от КОВИД

Имунитетът от настинка пази и от КОВИД

Хората с високи нива на Т-клетки от други вируси е възможно да бъдат предпазени от SARS-CoV-2, установиха учени от Лондон
 Пфайзер/Байонтех с ваксина срещу херпес зостер

Пфайзер/Байонтех с ваксина срещу херпес зостер

Бъдещият продукт на двата фармацевтични гиганта ще е на базата на РНК технологиите
Над 90 нови лекарства за годината

Над 90 нови лекарства за годината

Сред тях са ваксините за КОВИД, генна терапия за миелома и лечение за агресивна форма на рак на гърдата, отчетоха от ЕМА

PCR тест открива варианта Омикрон

PCR тест открива варианта Омикрон

Секвенирането с него става по-бързо, Европейската комисия потвърди валидността му
Апарат експресно открива микробите

Апарат експресно открива микробите

Чрез него стандартното време за диагноза сe скъсява с 24 до 48 часа, като се предоставя висококачествен резултат, казват от УМБАЛ "Св. Марина"
Извадиха тумор на дете по нов метод

Извадиха тумор на дете по нов метод

Благодарение на него 11-годишно момче е възстановено и изписано без видими белези от интервенцията, казват от УМБАЛ „Св. Марина" във Варна
ЕМА препоръча 13 лекарства

ЕМА препоръча 13 лекарства

Сред тях е и ваксина срещу пневмококова пневмония, отрицателно становище е получил един медикамент за Алцхаймер
1 2 3 4 5 ... 24 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ