БЛАГОРОДНО

"Българската Коледа" с рекордни 2,6 млн.

18-01-2017 14:02
Clinica.bg

press@clinica.bg
170 деца и 20 болници кандидатстват за помощ
2 590 000 лв. е събрала „Българската Коледа” само за месец и половина – от 30 ноември 2016 г. до 17 януари 2017 г. Сумата е рекордна за мандата на президента Росен Плевнелиев, отчетоха от администрацията на държавния глава. Иначе благородната инициатива се провежда за 14-ти път.

Във фокуса на тазгодишната „Българска Коледа” са децата с тежки хронични заболявания. Екипът на държавния глава благодари на над 2 800 индивидуални дарители и 430 компании и организации, които досега са превели по банков път, чрез ПОС терминал или през системата еPay 1 808 000 лв. „Всички дарения показват, че няма малка и голяма благотворителност - когато искаш да дариш, винаги намираш начин. Важен е жестът и желанието да бъдеш съпричастен с болката на другите“, заяви прессекретарят на президента Мария Иванова. В полза на кампанията

до този момент са изпратени 782 000 SMS-a

и гласови обаждания на стойност 1 лв., като общата сума възлиза на 782 000 лв.

До момента в администрацията на президента са постъпили 170 заявления за подпомагане на деца. Подадени са и молби от общо 20 лечебни заведения за закупуване на медицинска апаратура със средства от „Българската Коледа“. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за лечението или рехабилитацията му, може да кандидатсва с документи за подпомагане от кампанията. „Независимо че през 2017 г. инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата с тежки хронични заболявания, Експертният съвет и Комисията към „Българската Коледа“ ще разгледат всички постъпили заявления и вземат решение за необходимото и възможно подпомагане. Информация за реда за кандидатстване и нужните документи са публикувани на сайта на „Българската Коледа“, обясни съветникът на президента по кампанията Дарина Владова. Молби се приемат целогодишно.

 „Избирайки вече пета година общественозначима тема, организаторите на „Българската Коледа“ се стремят да фокусират проблемите в детското здравеопазване и да насочат вниманието на компетентните органи към това да се търси решение за всеки от тях. През годините успяхме да помогнем да се намерят решения на редица проблеми в тези области на детското здравеопазване. „Българската Коледа“ има своя

принос за въвеждане на скрининг за очни и слухови заболявания

и за решаване на въпроса с финансирането на подмяната и поддръжката на кохлеарната система при имплантираните деца“, допълни Владова.

Над 30 млн. лева са набраните средства от кампанията от нейното създаване досега. 3 409 болни деца са получили помощ, а 229 лечебни заведения в цялата страна - съвременна високотехнологична апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация. Дарения за благотворителната инициатива могат да бъдат правени целогодишно. Начините за даряване са публикувани на сайта на „Българската Коледа“ – чрез банков превод, ПОС терминал, еPay. Средства могат да се даряват и с кратки съобщения от мобилен телефон на номер 1117 за всички мобилни оператори или гласови обаждания на 09000 1117 от стационарни телефони за абонати на „Мтел” и „Виваком”.Наследникът на Дядо Коледа

Наследникът на Дядо Коледа

Той е на 21 години, с мускули и добро сърце, нарича се Кристофър
22 болници с апаратура от

22 болници с апаратура от "Българската Коледа"

Днес болниците сключиха договори за дарение на медицинска апаратура от ежегодната благотворителната инициатива на президента
Имам една мечта... детска болница

Имам една мечта... детска болница

Нека президентът Румен Радев да посвети „Българската Kоледа" на тази кауза, казва д-р Стоян Лазаров

Депресия ни дебне след Новата година

Депресия ни дебне след Новата година

Началото на новата година е свързано с много надежди и прекрасни очаквания. За някои хора обаче то може да се превърне в кошмар. Психолозите наричат това явление „следпразнична депресия".
Весела Нова Година!

Весела Нова Година!

Нека 2017 ни донесе много здраве, повече щастие, успехи и късмет!
Доматен сок гони новогодишния махмурлук

Доматен сок гони новогодишния махмурлук

Празниците са моменти, изпълнени с радост, но носят и умора. Да не говорим за тежкото състояние, в което се изпада след сериозен купон. Как да се справим с него, попитахме доц. Светослав Ханджиев.
Вампирски лифтинг за красива кожа

Вампирски лифтинг за красива кожа

С отминаването на още една година всяка дама започва да изучава притеснено в огледалото лицето си. Как да не позволим на годините да оставят видим отпечатък върху нeго, попитахме д-р Емил Бърдаров.
Пеенето намаля кръвното и развива ума

Пеенето намаля кръвното и развива ума

Остават броени дни до Нова година. Повечето от нас са се отдали на купони с близки и приятели, а хубавата музика е неизменна част от тях. Как ни помагат песните, попитахме джаз вокалистът Лилия Илиева.
„Българската Коледа“ събра над 2 млн. лева

„Българската Коледа“ събра над 2 млн. лева

Средствата ще се използват за осигуряване на апаратура и лечение за болни деца
Победете годините със здравословен егоизъм

Победете годините със здравословен егоизъм

И тази година е към своя край, но не бързайте да тъгувате, че остарявате. Открийте своята антиейджинг терапия, защото красотата е въпрос не на възраст, а на вътрешно състояние и плам, казва проф. Захарина Савова.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020