Млади лекари

Пари има, но разпределението им е грешно

09-11-2020 06:06
Трябва да се мисли за намаляване броя на болниците и за въвеждане на диагностично-свързаните групи, за да се спре с пътечната медицина, казва Петя Кашукеева Пари има, но разпределението им е грешно
Clinica.bg

press@clinica.bg
По актуални и важни теми в здравеопазването обикновено думата даваме на известни, опитни и изявени лекари. По-рядко се допитваме до младите медици и студенти, на които разчитаме за едно по-добро бъдеще за здравеопазването в България. Защо поеха по нелекия път на лекарската професия, каква перспектива виждат у нас и как изглежда здравната ни система през техните очи, разказват самите те в нашата нова рубрика "Млад лекар". Днес думата e на Петя Кашукеева. Тя е стажант лекар и се очаква скоро да завърши медицина в МУ-София.
- Защо избрахте да станете лекар?

- Майка ми е анестезиолог и тя успя още когато бях малка да запали в мен едно любопитство към човека и неговата природа. Човекът е една малка Вселена, а тялото му е най-съвършената машина конструирана някога.

- Към коя специалност се насочихте? Защо?

- Съдова хирургия. Моят темперамент ме насочи към хирургията - аз съм човек на действието. Тази специалност е изключително вълнуваща и необятна. Изисква се отлична общомедицинска подготовка, бързина и точна ръка.

- Удовлетворена ли сте от образованието си по медицина?

- И да, и не. Обучението не е само да дадеш наготово едно знание, а да успееш да накараш човека срещу теб да мисли. От всеки мой преподавател съм откраднала по нещо. За неуспехите не обвинявам преподавателите, а системата. Медицината е съвкупност от теория и практика, но поради една или друга причина излизаме от университета с практически умения под екзистенциалния минимум. Електронното обучение по медицина осакатява студентите и отнема най-важният елемент - практиката.

- А от сблъсъка си със здравната система?

- Няма човек, който да е удовлетворен от сблъсъка си със здравната система. Аз съм привърженик на идеята, че пари в системата има, но разпределението им е грешно. Често един цял ден на лекаря минава не в лечение на пациенти, а в попълване на документи, вписване в журнали и друга администратияна дейност. Понякога написването на документите за една операция отнема повече време от самата операция.

- Кои са плюсовете на здравната ни система?

- Плюс е много лесният достъп до специализирана медицинска помощ. В Западна Европа се налага на пациентите да чакат с месеци за преглед при специалист, докато тук, това става много бързо.

- А минусите?

- Минусите са много, но е много важно да си отворим очите и да видим, че тази система противопоставя един срещу друг основните участници в нея - лекаря и пациента. Няма алтернатива на НЗОК, контролът е избирателен, ресурсите не се разпределят правилно.

- Смятате ли, че пациентът е поставен в центъра на системата и защо така мислите?

- В сегашния момент нещата стоят така: колкото повече пациенти, толкова повече пари. Хората вече подлагат всяко едно твое решение под съмнение, защото така ще "източваш здравната каза". Вероятно и това се прави. В България има повече болници, отколкото във Франция. Пациентът в момента е инструмент за трупане на богатство. Ходи по някаква клинична пътека и не стига до никъде, защото е съвкупност от органи и системи, които са обект и на други клинични пътеки.

- Бихте ли останали да работите в България? Защо?

- Разбира се, че бих останала. Даже не съм се замисляла за друго. Нашата прекрасна държава има нужда от млади, образовани хора, които да станат носители на промяната.

- Виждате ли възможности за кариерно развитие тук?

- Възможностите за академично и кариерно развитие в България са много. Проблемът е, че не винаги се избират най-можещия или най-знаещия. Далеч съм от мисълта, че това е само тук, но е някакси много явно. Това демотивира колегите и допълнително ги противопоставя.

- Удовлетворява ли ви заплащането, което бихте получавали като лекар в избраната от вас специалност?

- Не ме удовлетворява. Лекарският труд е труд като всеки друг, но е свързан с много повече отговорност и ангажираност. Нашата работа не свършва с края на смяната. Учи се много и непрекъснато. На фона на всичко това не е редно един специализант да получава, колкото продавачка в мола. Има млади лекари, на които се налага да живеят на общежитие, за да могат да свързват двата края.

- А условията, в които ще работите – апаратура, наличие на медицински сестри, комфорт на работното място?

- Комфортът на работното място и удовлетворението зависят от хората, с които работиш. Думата "колектив" не е социалистическа отживелица. За да си успешен, зад гърба ти стоят шеф, който те подкрепя, старши лекар, който те е научил, колеги, които ти създават среда на здравословна конкуренция, сестра, която те е пазила да не вършиш глупости и санитар, който самоотвержено се е хвърлял да помага във всяка критична ситуация. В края на деня всяка машина има нужда от човек, който може да я управлява.

- Плаши ли ви агресията сред пациентите? С какво си я обяснявате?

- Не ме плаши. Болестта е интересно състояние на човешката психика. Болният човек е като уплашено животно, което хапе този, който се опитва да му помогне. Трябва да се отнасяме с разбиране към пациентите, защото иначе не може да очакваме същото.

- Смятате ли, че правилата, по които работи НЗОК с лекарите и болниците са добри? Защо?

- На всички е ясно, че има много недофинансирани специалности и такива с по-силни лобита в НЗОК. Според мен трябва да се мисли за въвеждане на диагностично-свързаните групи и да се спре с пътечната медицина. Ще Ви дам пример: пациентите в съдова хирургия често са с множество придружаващи заболявания, като захарен диабет, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето и др. За да може този пациент да получи комплексна помощ, той трябва да прекара около месец в болницата, което освен, че е скъпо, често е и неефективно.

- Мислите ли, че има нужда от промяна на системата? В каква посока?

- Сигурна съм, че ако Джоузеф Хелър пишеше сега "Параграф 22" българската здравна система щеше да е прототип. Важно е заплащането на медицинские специалисти да не зависи от броят на преминалите пациенти, а от крайния резултат от лечението. Трябва да се мисли за намаляване броя на болниците. Да се изгради една супер модерна система за транспорт на пациенти към университетските центрове, в които да се концентрира и най-големият ресурс. Хроничните заболявания в компенсирано състояние да се лекуват в доболничната помощ, а в малките градове да има спешни центрове за триаж. България е малка като територия и лесно, с хеликоптер например, може да се спази правилото на "златния час".

- А на етичните стойности в гилдията?

- Етиката е философията на морала. Има сериозна криза на ценностите в днешно време. Дори и аз самата като майка се чудя как да възпитавам детето си. Моралът на обществото е силно снижен, което се отразява и на етиката в гилдията.

- С какво си обяснявате липсата на обещавани промени в системата през последните години?

- На нежеланието те да се случат. Здравната система има нужда от цялостна реформа, за която е нужно да се вземат трудни и непопулярни решения, за които досега не е имало политическа воля.

- Кои са хората, от които зависи бъдещето на здравеопазването според вас? Какво бихте им казали?

- Промяната винаги започва от теб самия. Лекарите, сестрите и пациентите трябва заедно да се борят за по-добро здравеопазване. След това е необходимо да има силна политическа воля и експерти, които да участва във взимането на решенията. Наскоро прочетох, че ще се запълват дупките в системата от лекари, които ще внасяме от други държави. Уважаеми, всяка година от медицинските университети излизат стотици млади лекари, които биха запълнили и най-малките дупки. Работете върху Наредба 1, дайте им силен старт и съм сигурна, че след 20 години никой няма да помни това срамно предложение.


Д-р Станислава Благоева в

Д-р Станислава Благоева в "Млад лекар"

Документалната дейност и пътеките затрудняват медицинския процес, но е плюс, че пациентите бързо стигат до лекар, казва д-р Станислава Благоева
Нужни са здравни реформи

Нужни са здравни реформи

Минусите на системата са много, сред тях са недостатъчното финансиране, липсата на достатъчно персонал и големия брой лечебни заведения, казва д-р Владислав Петров

Пирогов ни дава огромни възможности

Пирогов ни дава огромни възможности

Началниците на клиники ни подкрепят, не мога да се оплача и от заплащането, но не навсякъде е така, смятам, че е недопустимо млад лекар да взема колкото общ работник, казва д-р Явор Пукалски

Здравната система има и минуси

Здравната система има и минуси

Те са свързани с качеството на медицинската услуга, условията на работа, с ножицата в заплащането и липсата на продължаващо медицинско обучение, казва д-р Ралица Панчева

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

В основата на концепцията за медицината е да се опиташ да помогнеш на някого, като в някои ситуации отношението е достатъчно, казва д-р Себастиан Ранчев

Здравната система има нужда от драстични промени

Здравната система има нужда от драстични промени

Миналата седмица ДКБ връчи грамоти на шест млади кардиолози, които тази година взеха европейска дипломи. Трудно ли се взема европейска диплома, какво мисли за нашата здравна система и образование един млад лекар с европейски мащаб, попитахме д-р Стоян Стефанов.
Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Надявам се да се намери политическа воля за необходимите здравни реформи, така че все повече колеги да имат желание да останат тук, казва д-р Тодор Русков

Доста специалисти избират да останат в България

Доста специалисти избират да останат в България

Изглежда, че няма интерес за промяна на системата, което за съжаление няма да доведе до нищо добро, казва д-р Слави Яков
Липсата на кадри е огромният ни проблем

Липсата на кадри е огромният ни проблем

Има лекари и в политиката, но включвайки се там, явно се променят, времето минава, а промени не се случват, казва д-р Елица Захариева

Нужна е система за продължаващо образование

Нужна е система за продължаващо образование

Възможността за кариерно развитие и по-добрата организация на здравната система привличат младите лекари в чужбина, казва д-р Диян Ганев
1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ