Кабинет

Петте задачи на служебния министър

18-01-2017 08:58
От него ще зависи съдбата на търгове за милиони и шефовете на болници и агенцииПетте задачи на служебния министър
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Само ден дели полагането на клетва от страна на новия президент Румен Радев. Малко след това у нас ще се смени и изпълнителната власт. Макар че мандатът на служебния кабинет ще бъде едва три месеца, министрите в него биха могли да свършат не малко неща.

Който и да е служебният здравен министър, няма да може да направи кардинални реформи в системата. Причината е, че по време на управлението му няма да има действащ парламент, който да гласува промени в законите. Без тях пък няма как да се извършат и големи промени в сектора. Въпреки това служебният здравен министър ще има не малко поле за действие.


1. Пръстовият отпечатък ще бъде една от задачите, с които ще се сблъска новият министър. Най-вероятно той ще трябва да каже дали автентификаторът ще остане в системата. От левицата вече нееднократно обясниха, че са за отпадането му. Логично е тогава новият министър да реализира това обещание. В това отношение много може да му помогне и ВАС, като отмени окончателно текстовете в наредбата, които го регламентираха.

2. Лимитите на болниците са другo от предизвикателствата, които ще се окажат в правомощията на новия министър. Причината е, че точният им вид и степента на гъвкавост ще бъде предмет на обсъждане от страна Надзорния съвет на касата, чийто състав ще се смени с нови представители на здравно министерство, посочени от служебния министър. От тях ще зависи и окончателният вид на бюджетите, които ще получат болниците за 2017-а.

3. Кадруването, по-известно като „политическа метла", е една от най-честите задачи, с които идва всеки нов министър. В неговите правомощия е смяната на директорите не само на държавните болници, но и на не малко от държавните структури, които са подопечни на здравното ведомство. НЗОК обаче не е сред тях, защото управителят й се избира от парламента. Не седи така въпросът обаче с подуправителя на фонда, както и с  директорите на дирекции в него.

4. Ревизията на обществените поръчки ще е сред другите важни задължения на новия министър. От него най-вероятно ще зависи съдбата на електронния търг за лекарства за 1.2 млрд. лв., който обяви здравното министерство и който вече се обжалва. Срокът за оценката на нуждата от ремонт и инвестиции в спешната помощ също приключи, най-вероятно новият министър ще трябва да пусне поръчката за около 150 млн. лв. за изпълнители на ремонтите и купуването на новите линейки.

5. Дълговете на обществените болници също може да се окаже в полезрението на новия здравен министър. Те надхвърлиха половин милиард лева, като основата част е на държавните клиники. В средите на левицата пък има заявки за покриване на задълженията им.


В рамките на трите месеца управление служебният министър би могъл да направи още много неща. Чрез ревизия на наредбите в сектора той може да смени изискванията и правилата на работа в болниците, да отмени безплатните хапчета за есенциална хипертония или да разшири обхвата на мярката, да намали доплащането за пациентите и така нататък. Какво ще се случи, ще зависи и от това кой е той.

Изборът на служебен министър този път се оказа трудна работа, защото броят на желаещите не се оказа голям. Засега най-спряганият кандидат е Илко Семерджиев, който беше здравен министър в кабинета на Иван Костов. Той е известен в средите на медиците като основоположник на настоящата здравна система и човек с твърда ръка, който би преобърнал сектора без проблеми. Подобна активност предполага и фактът, че Семерджиев бе един от най-върлите критици на предшественика си и някогашен съпартиец Петър Москов.

Изборът му от ген. Румен Радев за служебен министър обаче ще изглежда меко казано странен. Причината е, че от дълги години Семерджиев е представител на дясното политическо пространство у нас. Той бе член на ДСБ, а през последните няколко - на коалицията „Десните". В нея влизаха „Синьо единство", Единна народна партия (ЕНП) и Български демократически форум (БДФ). Всички те са ориентирани дясно и дясно-център. В същото време ген. Радев беше кандидат за президент на БСП. Колкото и еманципиран да е той от влиянието й, се предполага, че трябва да се съобразява с основните й политически виждания.


Борисов готов на експертен кабинет

Борисов готов на експертен кабинет

В него той иска постовете на премиер, министър на външните работи и на отбраната, стана ясно днес

Днес сменяме властта

Днес сменяме властта

Служебният кабинет поема щафетата от правителството на акад. Николай Денков
Д-р Кондева е по-скоро експерт на президента

Д-р Кондева е по-скоро експерт на президента

Тази седмица начело на България ще застане поредния служебен кабинет. Защо ПП-ДБ не хареса състава му, ако не е равно отдалечен от партиите, на кого е новият здравен министър и какво да очакваме, попитахме доц. Васил Пандов.

Д-р Галя Кондева поема МЗ

Д-р Галя Кондева поема МЗ

Бъдещият премиер Димитър Главчев спази намерението си да се опре на хора от сегашните министерства

Главчев казва кабинета утре

Главчев казва кабинета утре

След това президентът Румен Радев започва консултациите с партиите, държавният глава обсъжда и 9 юни за дата на избори 2 в 1

Димитър Главчев прие да е служебен премиер

Димитър Главчев прие да е служебен премиер

Няма да се меся в съставянето на правителство, но ще очаквам то да е политически неутрално, каза президентът Румен Радев
Радев започва да реди служебния кабинет

Радев започва да реди служебния кабинет

И от „Има такъв народ" върнаха на президента последния мандат за съставяне на редовно правителство 
ПП–ДБ върна втория мандат

ПП–ДБ върна втория мандат

Кирил Петков помоли за избори 2 в 1, Румен Радев предупреди, че ще направи всичкo възможно служебният кабинет да не прерасне в конституционна криза
Неуспешен опит за кабинет с първия мандат

Неуспешен опит за кабинет с първия мандат

Парламентът прие решението за това с 226 гласа за и един въздържал, след като Мария Габриел оттегли заявлението си за формиране на правителство

ГЕРБ се отказа да прави кабинет

ГЕРБ се отказа да прави кабинет

Мария-Габриел подаде заявление в парламента, че няма да бъде премиер, най-голямата политическа сила няма да подкрепи и правителство с друг мандат
1 2 3 4 5 ... 33 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ