онкология

Рискът за простатен карцином расте с възрастта

03-11-2020 06:40
Всеки мъж над 50-те да си прави скринингово тестване веднъж годишно, препоръчва д-р Росица КръстеваРискът за простатен карцином расте с възрастта
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Ракът на простатата е често срещано онкологично заболяване и заема трето място след рака на белия дроб и на стомаха и втората причина за смъртност след белодробния рак. Счита се, че около 10% от мъжете над 50-годишна възраст са поразени от тази коварна болест. Каква е симптоматиката, безопасно ли е по време на пандемията да се правят профилактичи прегледи и какви рискове застрашават мъжете над 50 години. Тези въпроси зададохме на д-р Росица Кръстева, завеждаща Онкологичния център към МБАЛ „Уни Хоспитал" в Панагюрище. Поводът е започващият Световен месец за борба с рака на простатната жлеза, наричан още Movember.
- Д-р Кръстева, намаляха ли пациентите с проблеми с простатната жлеза по време на пандемията? Започнаха ли вече да се връщат?

- Броят на тези пациенти не е намалял. За съжаление, в периода април-юни на 2020 година имаше всеобщо всяване на страх и паника сред населението в целия свят, което забави диагностичния процес на онкологични заболявания при много хора. Онкологичните пациенти, които са правилно информирани от своите онколози, знаят, че трябва да спазват всички изисквания, наложителни при инфекциозните болести, но ракът е изключително сериозно заболяване и в никакъв случай не бива да се подценява и пренебрегва във връзка с която и да е инфекциозна болест. Без да противопоставяме двете заболявания, категорично трябва да кажем, че въпреки че ракът на простатата е с по-бавен ход на развитие, особено при пациенти над 70 г., диагностицирането му не бива да бъде забавяно. За съжаление, имаме случаи, при които диагнозата е поставена с три месеца закъснение – нещо, което не бива да се допуска. В този ред на мисли, пациентите не са намалели, но и те, и специалистите се сблъскваме с нови предизвикателства, които могат да усложнят както процедурите по диагностика и лечение, така и здравно ориентираното поведение в общата популация.

- Какви мерки се вземат в болницата, за да са защитени хората от коронавируса?

- Коронавирусът е въздушно-капкова инфекция и ние вземаме абсолютно всички мерки, съгласно всички европейски и национални директиви за борба с този вид инфекции. В Уни Хоспитал и в нашия Онкологичен център има разписани правила, които стриктно се спазват. По този начин се гарантира плановата медицинска работа и не се стига до забавяне в диагностиката и предлагането на лечение и терапия. Освен непосредствените медицински предпазни мерки, още в началото на пандемията Онкологичният център посрещна и психо-социалните предизвикателства, свързани с новия вирус, своевременно проведохме информационна кампания сред пациентите и персонала и се грижим нашите пациенти да се предпазват от излишна паника и предразсъдъци.

- Каква е опасността за мъжете след 50-те?

- За съжаление, ракът на простатата е второто по честота, а в някои европейски страни и първото злокачествено заболяване при мъжете, но не бих използвала думата „опасност" за нещо, което може да бъде контролирано. Всеки мъж над 50 години трябва всяка година да прави най-елементарното нещо – скринингово тестване за PSA. А ако има оплаквания, задължително да посети уролог. Ако един мъж има карцином на простатата в ранен стадий, това заболяване може да бъде добре контролирано. Ако един мъж над 50 години има рак на простатата в четвърти стадий, но имаме лечение за него и може да държим заболяването в контрол дълги години, това също не е опасно. По отношение на онкологичните заболявания не бива да си играем леко с думите. Трябва да боравим с правилните термини, а не просто да всяваме страх и ужас от тази диагноза. Всяка диагноза има своето съответно лечение и точно тази информация подкрепя хората в усвояването на здравно ориентирано поведение и най-вече в извършването на редовни профилактични прегледи.

- Каква е симптоматиката, подсказваща, че е налице онкологичен проблем в простатната жлеза?

- За съжаление, ракът е подмолно заболяване и показва симптомите си късно. В повечето случаи те не са специфични. Мъжете може да имат дизурични оплаквания, чести уринирания, възпаления в областта на простатата, простатити, но нито един от тези симптоми не можем да свържем категорично с рака. Чрез журналисти, като вас, обществото трябва да разбере, че ракът няма специфичен симптом. Когато се появи симптом, обикновено заболяването е вече напреднало. Нека дам друг пример – кръвохракът при рака на белия дроб. В 90 процента от случаите причината е рак. Но кръвохракът може да е симптом и на сърдечно съдови или други болести. Така че в случая на простатния карцином, както и при другите видове рак, няма нещо, което категорично да ни каже – има рак на простатата. Ракът няма специфичен белег – нито в ранен, нито в късен стадий. Трябва да се наблегне върху профилактиката и скрининга, защото само специализираните изследвания могат да ни дадат вярно заключение за диагнозата.

-При какъв специалист трябва да отиде мъжът?

- При уролог с богат опит и, ако има канцерофобия, да потърси уролог с опит в онкологичните заболявания.

- Какви изследвания се правят, има ли утвърдени стандарти (напр. на Европейската урологична асоциация)?

- Разбира се, че има утвърдени стандарти. Те ни позволяват от една страна да ускорим диагностичния процес, а от друга – да получим надеждна и валидна информация. Всичко това е ключово за успешното справяне и овладяване на злокачествените заболявания. Това са стандартите на Европейската урологична асоциация, на Европейската асоциация по медицинска онкология, на Американската асоциация по медицинска онкология, на Американската асоциация по урология.

- От рак на гърдата на всеки 20 секунди умира по една жена в света. Каква е смъртността при мъжете, засегнати от карцином на простата?

- Простатният карцином е втората причина за смъртност при мъжете след белодробния рак. Именно заради това профилактиката заема централно място в борбата срещу заболяването. По този начин можем да гарантираме навременно диагностициране и да предложим оптимален план за лечение.

- В коя възрастова група са най-засегнати мъжете?

- Рискът от поява на простатен карцином се увеличава с възрастта. Над 80% от карциномите на простатата се диагностицират при мъже, навършили 69 години. Заради това препоръчваме на всички мъже, навършили 50, да започнат да правят профилактични прегледи.

- Как се лекува ракът на простатната жлеза? Само оперативен ли е методът?

- В днешно време винаги трябва да осмислим персонализираното лечение и възможностите на съвременната онкология. Разбирането и концепцията за рака са коренно различни от тези преди 15 години. Онкологията се развива динамично, непрекъснато в медицинската практика се внасят новите открития от научната сфера. Все още оперативният метод заема важно място в лечението на рака на простатата. Това е най-архаичният метод, познат още на древните цивилизации. С появата на лъчетерапията и химиотерапията, в днешно време имаме възможност да търсим причината за появата на тумора при всеки конкретен човек, защото вече имаме генетична карта на тумора при всеки пациент. По този начин, доколкото ни позволява съвременното ниво на знание, можем да видим коя е причината да се появи този тумор и да планираме по-специализирана терапия за пациента, която се основава на голям обем от информация, получена от различните изследвания.

- Как се лекува ракът на простатната жлеза във Вашата болница, с какви модерни методи?

- В нашия Онкологичен център следваме световните и европейските онкологични гайдлайни и предимството на нашите пациенти е, че на едно място те имат всички специалисти на разположение. Пациентът се обгрижва от мултидисциплинарен туморен борд. В различните етапи на лечение е необходим химиотерапевт, лъчетерапевт, уролог, психолог. В нашата болница, освен модерната таргетна терапия и химиотерапия, разполагаме и с авангардни методи на лъчетерапията. При нас се намира единствената система за радиохирургия на Балканите – системата Калипсо, с която се провежда радиохирургия за ранен рак на простатата. В процеса на диагностика, лечение, терапия, много от нововъведенията и модерните методи не са директно видими, става дума за продължаващото обучение на специалистите, тясното придържане към най-съвременните и доказани стандарти в онкологията, прилагане на био-психо-социалната парадигма. В грижата за нашите пациенти се съчетават както постиженията на утвърдената медицина, така и високите технологии и психо-социалната грижа.

- Каква е преживяемостта след операция? Има ли напълно излекувани?

- Според последните статистически данни на Американската онкологична асоциация, процентът на преживяемост при мъжете с диагноза рак на простатата I или II стадий след адекватно лечение е 100% за период от 5 години, 98% за период от 10 години и 91% за период от 15 години. Ранното диагностициране значително увеличава успеха на лечението и ни позволява да контролираме заболяването от самото му начало.

- Кои фактори са отговорни за това заболяване, каква роля играе наследствеността?

- Наследствеността няма категорична и ясна роля. Много малък процент от злокачествените заболявания са наследствени. При рака на гърдата, например, фамилният рак заема едва 10 процента. Същото е и при простатата. Етиологията на онкологичните заболявания е огромна по обем тема и в изясняването й са ангажирани множество тясно специализирани области на медицината. Това, което е необходимо да се знае от всеки човек е, че здравно-ориентираното поведение може да помогне за по-навременната диагностика, а от нея следва възможността за повече терапевтични варианти, по-добър терапевтичен отговор и по-високо качество на живот. Тук е мястото отново да спомена, че независимо от очевидно множеството сложни процеси, свързани с появата на злокачествени заболявания, именно личната отговорност към здравето и редовните посещения на профилактични прегледи са от голямо значение.

- Какъв начин на живот трябва да спазва един мъж, за да опази здрава простатната си жлеза?

- Хубаво е всеки да следва общите принципи за нормален, балансиран, рационален живот и хранене. Да правиш каквото искаш, каквото ти е приятно, без да пречиш на другите. Смятам, че и жената до такъв мъж ще бъде доволна от простатната му жлеза.

Днес всеки от нас има безпрецедентно голям достъп до най-разнообразна информация. Важно е към нея да се подхожда критично и интелигентно. Най-доброто нещо, което всеки човек, независимо от здравното му състояние, може да направи, е да се доверява на съветите на своите лекари, да води пълноценен, активен начин на живот, да се грижи за физическото и менталното си здраве. Всеки от нас е различен, всеки има своите силни и слаби страни, затова е трудно да се даде общовалидна препоръка за правилен начин на живот. Достатъчно е редовно да си обръщаме внимание, да не пренебрегваме нуждите на тялото и на психиката си и разбира се, да се придържаме към доказаните и действащи медицински практики. Личното ни здраве не е област, с която е полезно да се рискува.

- На колко време, според възрастта, трябва да се правят профилактични прегледи?

- Профилактичният преглед трябва да се извършва веднъж годишно. В същото време всеки от нас е достатъчно способен да наблюдава и да усеща тялото си и при подозрения за нещо нередно винаги е добра идея да се консултира със специалист. У нас все още много хора предпочитат да изчакат, да отложат среща с лекаря от страх или от недоверие. Това е пример за дисфункционално поведение и крие немалко рискове. Затова годишният профилактичен преглед е необходим не само за да е наясно всеки от нас със състоянието на тялото си, но и да се радва на спокоен и пълноценен живот.


Дефицит на кадри грози и онкологията

Дефицит на кадри грози и онкологията

България има раков план, но той не действа, все още нямаме и регистър,стана ясно по време на кръгла маса в парламента
Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Те са част от Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, според която ще става финансирането, обясниха от МЗ

Ракът става все по-голям проблем

Ракът става все по-голям проблем

Над 35 милиона ще са новите случаи през 2050 г., смъртността ще продължи да е по-висока в страните с ниско развитие, показва анализ на СЗО

Създадохме нов протокол за лечение на меланома

Създадохме нов протокол за лечение на меланома

Най-добрите резултати в онкологията се постигат при спазване принципите на медицина на доказателствата, казва д-р Венелин Георгиев
Протоколът е за агресивни кожни тумори

Протоколът е за агресивни кожни тумори

Диагностичният алгоритъмът може да се приложи от всеки лекар, може да е от полза на първите колеги, изказали съмнение, казва д-р Ива Гаврилова
 Протоколът е съобразен със световните препоръки

Протоколът е съобразен със световните препоръки

Той се отнася до диагностиката и лечението при новооткрити малигнен меланом и по-редкия Меркел-клетъчен карцином, казва д-р Лидия Чавдарова – Иванова
Издадоха протокол за редки кожни тумори

Издадоха протокол за редки кожни тумори

Негови автори са трима лекари от УСБАЛО, предоставят свободен достъп до монографиите си за специалисти
УСБАЛО става компрехенсив център за България

УСБАЛО става компрехенсив център за България

Ще предложим в националната ни онкологична мрежа да се включат 42 лечебни заведения независимо от собствеността, каза проф. Здравка Валерианова

До УСБАЛО никне частен медицински център

До УСБАЛО никне частен медицински център

В двора на болницата се предвижда да се изгради такъв, лаборатории, паркинг и офиси, става ясно от окончателно решение на ВАС

Продължаваме борбата за Протонен център

Продължаваме борбата за Протонен център

С тази терапия преживяемостта при децата достига до 98-100%, но тя е подходяща и за възрастни пациенти, предвиждаме на година да се лекуват 600 души, казва проф. Веселина Първанова

1 2 3 4 5 ... 9 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ