и те боледуват

Прегарянето е най-често сред сестрите

30-10-2020 14:21
Не забравяйте - Бърнауът е синдром на човека и болест на работната среда, а тя може да се промени, казват д-р Антония Григорова и мед. сестра Цветелина ЕвтимоваПрегарянето е най-често сред сестрите
Clinica.bg

press@clinica.bg
КОВИД-19 става все по-натрапчива тема в живота ни, а с напредването на есента и пандемията – дори болезнена. Как се отразява тя на медиците, които всеки ден се борят с вируса, решихме да ви разкажем в поредицата „И те боледуват". Доколко психически те издържат на напрежението в работата си или масово са „прегорели", показват резултатите от изследване, докладвано в сестринската сесия на тазгодишната XXIV-та научна конференция „Дни на Българската ортопедия и травматология" в Пловдив. То е проведено от д-р Антония Григорова – консултант по организационна психология и клинична етика и Цветелина Евтимова – Главна медицинска сестра в Пирогов. И въпреки че в него засягаме периода след първата вълна от епидемията, то е надежден индикатор за риска от развитие на Бърнаут в настоящата все по-критична ситуация.

Умерени до високи нива на емоционална изтощеност, завишени нива на социално отчуждение при относително запазена самоефективност и мотивация за работа. Това показват резултатите от проучване на риска от професионално прегаряне, проведено сред 92 професионалисти по здравни грижи от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов" - медицински сестри, рентгенови лаборанти и рехабилитатори във възрастовата граница: под 30 - над 60 години, ангажирани с пациенти с травматологични и ортопедични заболявания.


Какво означава Бърнаут


И преди да интерпретираме резултатите от проучването, нека първо дефинираме какво означава все по-популярното „прегаряне". Бърнаут синдромът се характеризира с три основни елемента. Това са емоционално изтощение, социално отчуждение (деперсонализация) и ниска ефективност при изпълнение на трудовите задължения. Всичко това затруднява човешките взаимоотношения, води до демотивация и повишаване на честотата на конфликтите, което може би ще обясни и „дръпнатото поведение" на не малка част от медиците в болниците. В основата на прегарянето седи недостигът на персонал в определени клиники, претовареността с пациенти, ниските заплати, както и широката ножица между тях. Намаленият пациентопоток в определени клиники, който съпътстваше първата вълна също е предпоставка за повишени нива на стреса.

Визитка

Д-р Антония Григорова завърша медицина в МУ – София. Магистър е по психология и философия - - СУ „Св. Климент Охридски". Вписана е в Единния регистър на медиаторите към Министерството на правосъдието като сертифициран медиатор за разрешаване на спорове и работа с проблемни клиенти. В момента се занимава с обучение и развитие на медицинските специалисти на работното място.

За съжаление явлението е все по-често. Още преди пандемията, медиците и учителите се сочат като най-честите жертва на синдрома Бърнаут тъй като ежедневието им е свързано с поемане на голяма отговорност и работа трудни хора (пациенти, деца). Според различни източници, 54% от американските лекари съобщават, че са прегорели, а 88% заявяват, че изпитват умерен до силен стрес. 59% пък се чувстват неудовлетворени от професията си и не биха я препоръчали на децата си.


Резултатите у нас


През юли 2020 г. най-голяма стойност на емоционална изтощеност се наблюлюдава при медицинските сестри. Те са и с най-тясна зона на т.нар. полезен стрес - здравословни нива на стрес, които мотивират хората към добри постижения и удовлетвореност от работата. Основните причини са недостигът на персонал и претоварването като негова неизбежна последица. Обратно - при рехабилитаторите може да се говори за известна стагнация на стреса – вероятно поради намаления пациентопоток по време на първата вълна от пандемията. И двете крайности могат да се интерпретират като неблагоприятни предпоставки за ефективното изпълнение на трудовите задължения и работните взаимоотношения. Емоционалното и социалното отчуждение при сестрите рефлектира както върху взаимоотношенията с пациентити, така и върху тези с колегите, които нерядко ескалират и водят до конфликти. В този контекст при рехабилитаторите се регистрира сътрудничещ и подкрепящ стил на поведение в междуличностните отношенията. В сравнение с останалите групи, най-ниска ефективност и усещане за неудовлетвореност се наблюдава при рентгеновите лаборанти. Този резултат може да се интерпретира и като следствие на силната претовареност - макар, че Пирогов е приоритетно травматологична болница, рентгеновите лаборанти са ангажирани в диагностичния процес на пациенти от други клинични специалности.


Кои са най-засегнати


Ако говорим за предпоставките за Бърнаут, те определено са по-силно изразени при сестрите в стационарите, в сравнение със сестрите в спешното, лаборантите и рехабилитаторите. Неблагоприятната тенденция е по-изразена при жените, при които има почти три пъти по-високи индикатори на емоционална умора и отчуждение и то - на фона на почти четири пъти по-слаба ефективност в работата.

Най-застрашена от възникване на Бърнаут е групата медици между 41 и 60 годишна възраст. Тези над 60 показват по-силна социална отчужденост при относително запазени добри трудови резултати – вероятно вследствие на рутината, натрупана през годините.

Визитка

Цветелина Евтимова завършва Медицински институт „Йорданка Филаретова". От 1995 г. работи като медицинска сестра в УМБАЛСМП"Пирогов", първоначално във Втора клиника по ортопедия и травматология, а от 2017 г. e главна медицинска сестра на болницата.

Тези резултати обаче силно проблематизират качеството на взаимоотношенията на представителите на тази група с пациентите. При по-младите кадри – между 30 и 40 години, се наблюдава по-ниска самоефективност в сравнение с останалите групи. Това е индикатор за ниска мотивация за работа и неудовлетвореност от професията. Като цяло, най-тревожна тенденция са нарастващите с възрастта нива на деперсонализация - ясен индикатор за потребност от подобряване на уменията за управление на взаимоотношенията.


Възможностите за превенция


Превенцията може да се разглежда в три посоки. Първичната превенция е насочена към ограничаване на влиянието на стресорите. За съжаление претоварването с КОВИД пациенти е трудноконтролируемо от болничния мениджмънт в настоящата критична ситуация – тук опираме до степента на отговорност на цялото ни общество.

Вторичната превенция е насочена към повишаване на индивидуалната устойчивост към стресорите. Тук на помощ идват вече добре познатите техники за дишане, медитация, физическа активност, хранителен режим и т.н.

В групата вторична превенция влизат и организационните интервенции за подобряване на стресовата устойчивост на персонала чрез участие в редовни групови сесии по метода Мастермайнд. Формата се оказа доста добре приета и работеща при Старшите сестри в Пирогов. Този метод предлага възможност за изграждане на пространство за взаимна емоционална подкрепа чрез насърчаване на споделянето между участниците в сесията. Може да се разглежда и като ефикасна антистрес процедура тъй като неформалното общуване предразполага към приятно и забавно преживяване. Редовното включване в груповите сесии, водени от фасилитатор спомага и за личностното развитие на участниците, за подобряването на мотивацията, уменията за екипната работа, ефективна комуникация, управление на взаимоотношенията и справяне с конфликтите на работното място. Най-ценната дългосрочна полза е, че груповата работа създава пространство за организационно учене чрез споделяне на опит за справяне в сложни ситуации.

Третичната превенция е насочена най-вече към ранното разпознаване на симптомите на емоционална умора, социалното отчуждение и неудовлетвореността от работата - огромно предизвикателство за болничния мениджмънт на фона на вече неколкократно споменатия недостиг на персонал и заплащане на труда. Комбинацията е опасна – нерядко причинява продължителна нетрудоспособност и изисква специфично лечение. Дългосрочният риск е, че дори напълно възстановените професионалисти са застрашени от рецидив, когато се върнат в непроменена работна среда. Тук отново се актуализират предимствата на водените от фасилитатор групови сесии за емоционална подкрепа и дългосрочно подобряване на емоционалната и социалната компетентност.

Добрата новина е, че тези интервенции за организационна превенция на „прегарянето" могат да се провеждат и в онлайн среда – особено с медицински персонал, който е в принудителна изолация. И не забравяйте - Бърнауът е синдром на човека и болест на работната среда.


Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Въпреки достатъчното средства и ваксини, смъртността в България е сред най-високите в света заради ниското имунизационно покритие, отчитат оттам

Искаме поне 14% ръст на КП

Искаме поне 14% ръст на КП

Преговорите за нов рамков договор (НРД) за 2024 г. са към своя финал. Какво трябва да е увеличението на КП, какво е състоянието на областни болници и ще има ли пари за по-високи заплати, попитахме д-р Васислав Петров

Скок на грипа у нас

Скок на грипа у нас

Епидемията ще е факт максимум до две седмици, увеличава се заболеваемостта и в Европа, показват данните на ECDC
Всяка РЗИ сама ще решава за морбилите

Всяка РЗИ сама ще решава за морбилите

Личните лекари издирват пациенти без имунизация и реимунизация, за да ги ваксинират, съобщи доц. Ангел Кунчев
Застрашени сме от огнища на морбили

Застрашени сме от огнища на морбили

Нивата на заболеваемост от грип и КОВИД у нас растат, увеличават се случаите на варицела, а имунизационното покритие срещу морбили спада. Има ли особености в тазгодишния коктейл от вируси и какво да очакваме, попитахме проф. Радка Аргирова.

Висока вълна от грип и КОВИД

Висока вълна от грип и КОВИД

Застрашително се увеличават и случаите на варицела в училищата, предупреди проф. Ива Христова 
Доказаха още осем случая на грип

Доказаха още осем случая на грип

Вирусите са идентифицирани при шест амбулаторно лекувани пациенти във Варна, Хасково и Ямбол и двама хоспитализирани в София и Русе
И грип от тип В вече е у нас

И грип от тип В вече е у нас

Доказан е първият случай от линията Виктория при дете на 10 години във Варна, казват от НЦЗПБ
Грипът дойде у нас

Грипът дойде у нас

Той е доказан при дете на три години и жена на 27 г. , хоспитализирани са в МБАЛ-Сливен, обясни проф. Нели Корсун
Инфекциите растат, но грип още няма

Инфекциите растат, но грип още няма

Медицинските специалисти да не лекуват вирусни заболявания с антибиотици, предупреди отново проф. Ива Христова
1 2 3 4 5 ... 452 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ