и през септември

Болниците ще получат 181 млн. лв.

28-10-2020 09:55
За изминалите два месеца хоспитализациите в инфекциозните отделения с КОВИД са били 50% над плана, показват данните на НЗОК Болниците ще получат 181 млн. лв.
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Въпреки увеличението средно с 10% на всички пътеки от август, болниците все още не успяват да заработят средствата, които им бяха определени с бюджета на касата за тази година. Лечебните заведения ще получат 181 млн. лв. при предвидени 200 млн. или с 10% по-малко от плануваното.

На 171.5 млн. лв. възлиза дейността, която лечебните заведения трябва да получат за работата им през септември. Още над 9.2 млн. лв. са предложенията по методиката за неблагоприятните условия, но към момента по нея са одобрени 4.5 млн., с което болниците засега ще получат 176 млн. лв. срещу 181 млн. лв. за август. С одобряването и на останалите 5 млн. лв. обаче средствата ще са същите. Въпреки това постъпленията им са доста по-малко от предвидените по 200 млн. лв. на месец за периода август - ноември, показват данните на здравната каса.


2.24 млрд. лв. беше бюджета на касата

за болниците през тази година, към края на октомври се очаква да са изразходени 1.68 млрд. за дейност. Още 75 млн. лв. пък са предвидени за надлимитната от 2015 и 2016 г. Така за дейност през октомври и ноември за болниците остават повече средства от очакваното - още 491 млн. лв. или по 245 млн. лв. на месец. Те обаче няма как да се усвоят, защото болниците засега средно месечно получават по 168 млн. лв., а в най-силните си месеци – 181 млн. Затова с очаквания излишък вероятно ще се направят авансови плащания за декември, както беше и миналата година.


През септември от всички 375 лечебни

заведения с договор за болнична помощ с касата, 89 не са заработили базата от 85% от бюджета си. Засега от предвидените компенсации от 9.2 млн. лв., те ще получат 4.5 млн. лв. Сред тези клиники са най-вече малки общински и частни болници, както и такива за рехабилитация. Има и някои големи държавни болници в София, които също не успяват да заработят базата от 85%. Най-много средства по това перо за септември ще получи УБ „Лозенец" – 896 хил. лв. при отчетена дейност за 87 хил. лв. Сред другите болници в столицата, които ще получат повече средства по методиката за неблагоприятните условия са МИ-МВР (378 хил.), „Св. Екатерина" (305 хил.), „Св. Анна" (256 хил.), Пета градска (208 хил.), СБАЛББ „Св. София" (115 хил.) и т.н.


Въпреки че клиниките не са

възстановили дейността си при различните заболявания, лечението в болница на пациенти с КОВИД-19 бележат ръст. През август и септември хоспитализациите по КП 104 са били 3096 за 3.7 млн. лв., което е с 995 случая повече от предвидения обем на касата или превишението е с 47.3%. Не е ясно на какво се дължи повишения брой хоспитализации през тези все още топли и незасегнати от подема на пандемията месеци. В същото време общия обем дейност е по-малък с около 10% от предвидения. При планувани 617 хил. пътеки и процедури за август и септември са изпълнени 547 хил. или със 70 хил. по-малко. В средства това означава 42.27 млн. лв. по-малко плащания от предвидените 403. млн. лв.


Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

Спираме роенето на болници

Спираме роенето на болници

Предстоят промени в Изпълнителната агенция „Медицински надзор" и Националната здравна карта, казва проф. Георги Михайлов
9996 са новите случаи на КОВИД

9996 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 44 772 показват данните на Единния информационен портал
Смъртността е висока при застаряващо население

Смъртността е висока при застаряващо население

Към причините тя да се покачва нагоре влияе пандемията и ниското ваксинационно покритие в България, казва доц. Любомира Гломб
Ново нападение над медик

Ново нападение над медик

БЛС сезира прокуратурата, вербална и физическа агресия е проявена към личен лекар от Русенско
Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

И през тази година ще действа Методиката, а лимитите на клиниките ще запазят стойностите си от миналата година

1 2 3 4 5 ... 690 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ