Интервю

Цените на лекарствата по каса да се фиксират

23-02-2016 10:37
Биологичните продукти трябва да се изписват само от медици, смята проф. Илко ГетовЦените на лекарствата по каса да се фиксират
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
За втори път тази година властта отложи въвеждането на ценови коридор за лекарствата, които плаща здравната каса. Междувременно здравно министерство предложи да се въведе генерична прескрипция, тоест фармацевтите да определят търговските марки на лекарствата за пациентите. Скоро в Народното събрание ще влязат за обсъждане и промените в закона за лекарствата. В тях се предвижда въвеждане на аптечна карта, нови мерки срещу паралелния изос. До какво ще доведат тези промени, попитахме проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
- Проф. Гетов, смятате ли, че е удачно да се въведе INN прескрипция у нас, както предлага здравното министерство?

- Нашето становище е, че с генеричното предписване или заместване на лекарства има добра възможност да се облекчи системата от финансова и ресурсна гледна точка, така че лекарите да имат повече време за пациентите, а фармацевтите да поемат своята отговорност. Смятаме, че мерките на настоящото ръководство на министерството са правилни, но мисля, че цялостната система не е напълно готова за това. Ние се опасяваме, че сега пациентът не върви с цялата си медицинска информация за приеманите лекарства, наличните алергии, възможните взаимодействия. На този етап той отива в аптеката с рецептурна книжка и рецепта, в която са изписани само лекарства. Няма никаква друга информация, която да помогне на фармацевта да вземе най-правилното решение за тази генерична субституция и да подбере най-правилното лекарство. В България пазарът е и твърде консолидиран вертикално и хоризонтално, което може да доведе до некоректни практики при въвеждане на промяната. Трябва да се знае и че генричното изписване и генеричното заместване са две различни неща, трябва да се додетайлизират текстовете. Имам притеснение и по отношение на биологичните продукти. Не трябва покрай изписване на вежди да извадим очи и пациенти с добро лечение да получат нова терапия, което да повлияе негативно на състоянието им. Нашата позиция е, че все пак трябва да се тръгне от някъде.

- Кой от двата метода е по-удачен за България – генерично заместване или предписване?

- Според мен по-удачният метод е генерично заместване, защото при него лекарят предписва определена търговска марка. Дали това става на база индивидуалното състояние на пациента, познаването на лекарството и опит в прилагането му, фармакодинамика, плазмени концентрации или е на база на маркетинговите усилия или на база цена ние това не знаем, не го пише в рецептата. Но, ако фармацевтът има право да замени тази търговска марка с друг продукт, убеждавайки с аргументи пациента, може да постигне същия ефект, както със задължителното предписване по INN. Смятам, че задължителното предписване крие риск за системата и пациента. Генеричното предписване и сега съществува, но не е реализирано в практиката. Най-добрият специалист по лекарства е фармацевтът и може да прецени на базата на ясни критерии дали да замени един продукт с друг. Много често лекарят харесва един продукт, но в аптеката се оказва, че вече не е референт и за него се доплаща. Ако компанията не поема тези Х лева, а фармацевтът няма право да предложи друг, пациентът се връща при лекаря за нова рецепта, така се правят два пъти усилия за едно и също. Затова нека лекарят продължи да предписва лекарства по търговско име, а българските пациенти да имат право на избор в аптеката с експертната помощ на фармацевта. Иначе, при една тримесечна рецепта пациентът пие продукта и след един месец се оказва, че започва да кашля. Сега системата има вариант – човекът да се върне при лекаря и той да му предпише нова терапия или фармацевтът да му каже – кашляй си, то е от лекарството, без да може го замени.

- Кои медикаменти трябва да се изключат от възможността за генерично предписване?

- В момента е предвидено това да важи за 100% платените от касата лекарствени продукти. Те са за тежки, животозастрашаващи състояния, лечението на голяма част от тях започва в стационар и след това продължава навън. Би следвало генеричното предписавне да започне с някаква по-широка и по-тривиална терапия каквато е тази при хипертонията, където има много генерични аналози. Ако се приеме, че 100% ще се покрие хипертонията с монопродукти, това е добра възможност фармацевтът да се намеси и да работи с пациента за избор на най-добрата и най-евтината терапия.

Предлагаме в Позитивния лекарствен списък към Съвета по цени и реимбурсираме да има още една колона, в която за всеки лекарствен продукт да се казва дали може да има генерично заместване. Но според нас генеричното предписване категорично трябва да отпадне при биологичните продукти. Извън него трябва да останат и лекарствата с тесен терапевтичен ефект, защото там рискуваме или да има токсичен ефект, или да няма ефект. Третата група, за която търся мнението и на нашите експерти, са тези медикаменти, които се прилагат с устройства като писалки, апликатори, инхалатори. Там, ако един пациент е на инсулин с едно прилагащо устройство и вие го смените, това ще е в разрез с добрите практики и ще има обратен ефект.

- Подготвени ли са фармацевтите у нас за тези нови задължения?

- Във фармацевтичните факултети лекарствата се изучават по INN от началото на 90-те години, ако приемем, че оттогава са завършили около 20 випуска, това дава достатъчно широк диапазон от колеги, които са наясно с темата. При нас има и продължаващо обучение, което не е насочено към заместване и предписване на лекарства, но има изискване при него да не се споменават търговски марки, а лекарствата да се предстваят по международно непатентно наименование.

- Приемането на генеричната прескрипция би ли променила цените на лекарствата?

- Никой в момента не може да каже какъв точно би бил ефектът, защото това е въпрос на много сериозна експертна оценка, а и трябва да знаем окончателните промени. Не знам и как ще се промени позитивният списък от датата, в която мярката ще влезе в сила. Нашето предложение е това да стане от 1 септември т. г., за да има време системата да се напасне с новите неща и да не се стига, както с ценовия коридор до двукратно отлагане. Ако се въведе генерично предписване от утре, в рецептата не трябва да има код на касата, в протоколите лекарствата трябва да се изписват по INN, а тези документи важат 3-6 месеца. Трябва да се промени софтуерът на касата, да има и време за колегите да се ориентират за референтните продукти, къде ще има доплащане.

- Вертикаланата и хоризонтална интеграция какво влияние очаквате да окажат върху този процес?

- По-скоро негативно. Възможно е в тези структури да се появят определени марки генерични продукти и когато пациентите отидат там, да им се отпускат по подразбиране. Освен това вертикалните и хоризонталните структури ще договарят по-добри цени, което ни връща в тежката ценова война.

- С лекарския съюз проговорили ли сте тази промяна, защото от там се очаква най-голямото недоволство?

- Все още не, но предстоят тези разговори, мисля, че разумната оценка на ситуацията и на възможността за споделяне на отговорността не би трябвало да срещне такъв сериозен отпор. Правим предложение определени групи лекарства да останат само за тях, а и да се въведе генерично заместване.

- Какъв ще бъде ефектът от въвеждането на ценовия коридор?

- По принцип като мярка за ограничение на доплащането е добра, но имаме опасение, че отново определени структури ще се възползват от него на ценово равнище. При наличие на генерично предписване или заместване до голяма степен тя се обезмисля.

- Какво е спасението от агресивната ценова политика, която и сега се води?

- Тя не е в интерес на никого, от нея страдат най-много пациентите, които стават като пинг-понг топки в търсене на най-евтиното лекарство. Другите основни потърпевши са фармацевтите. Касата плаща определена сума за всички медикаменти и за нея въпросът е приключен, но всички останали са натоварени да търсят по-евтино лекарство. Първата стъпка в това отношение – актуализирането на лекарствения списък веднъж месечно го постигнахме. Ние смятаме, че за определен период от време трябва да се договарят твърди цени за лекарствата по каса. Те ще зависят от определени параметри като ценовия коридор. Предлагаме актуализацията на цените да става два пъти в годината – на 1 април с влизането в сила на НРД и след 6 месеца на 1 септември. По този начин обаче има и голям риск – забавеното навлизане на нови продукти и нови референти. Затова можем да договаряме за различни периоди ценовият коридор да варира в определени граници или цената на първия генерик да е не по-висока от 80% от тази на оригинала, следващия 70% и т.н. Друг вариант е фиксирането на надценките за лекарствата по каса.

- И в двата варианта няма как да фиксирате отстъпките по веригата, винаги за едни аптеки те ще са по-големи, какъв е смисълът от фиксираните цени тогава?

- Промяната ще обере някои луфтове, тогава пациентът ще може да подбира аптеките според обслужването, а не според крайните цени. В Унгария е забранена дори и кръстосаната продажба, при която се предлагат бонуси за други продукти при покупката на един. Така пациентът наистина има възможност да избира на база професионална грижа, а не на цена. Друг вариант е въвеждането на по-ниска надценка и символична такса за сметка на пациента. В момента ценообразуването е толкова сложно и объркано, че на всички им е трудно да се ориентират.

- С колко варират цените в аптеките сега?

- При напълно платените лекарства по каса не варират, само доплащането на пациента може да варира. Понякога то се покрива от производителя, но и тук има порочни практики, които дават пазарни предимства на едни аптеки. Това са спешни доставки, бонус схеми, карти за лоялност, програми и други маркетингови похвати. Но иначе цените в аптеките навсякъде са под пределната, слага се максимум 70-80% от възможната надценка.

- С промените в закона за лекарствата се предлага въвеждане на Национална аптечна карта, с какво тя ще помогне?

- Това е наша идея, доста участници на пазара вече я подкрепят. Основната ни идея за въвеждането й е регламентиране на пазара, тъй като нашият анализ показа наличието на неравномерен достъп и непропорционално разпределение на аптеките в страната. Не може средно на една аптека да се падат 1.7 фармацевти, а да има региони, където цифрата е 1.1, това значи, че аптеките са повече от наличните кадри. Не може и в една страна цели региони да са без аптеки.

- Какъв ще е принципът на работа на картата?

- Нашето предложение е с методиката да се въведе механизъм за регулация, идентичен на здравната карта за болниците. Там, където има повече аптеки, да не се дава право за откриване на нова, а там, където няма – да се отварят аптеки от хора, които искат да правят бизнес. Също така ще се борим, ако имаш две аптеки, третата да е в място с недостиг на аптеки или да е денонощна. Не е нормално в един МОЛ да има три аптеки, не може и на общопрактикуващи лекари в труднодостъпни райони да се дават бонуси, а фармацевтите да се третират като търговски обекти.

- Добра промяна ли е идеята да се отварят пунктове в населените места без аптеки?

- Да, това е наше предложение. При двама фармацевти в аптека, когато единият е свободен без лиценз на свое име, може да работи по два часа в това населено място. Така ще се спре порочната практика кметът да събира рецепти и да ги носи в близкия град – той има други отговорни задачи.

- Предлагат се мерки и за контрола върху паралелния износ на лекарства, има ли още проблеми с него?

- Да, изключително големи са проблемите. Има лекарства, които изчезват на втория ден, след като е доставена месечната поръчка за България, което е недопустимо. В директивата дори пише, че търговецът и производителят трябва да задоволят първо нуждите на страната и тогава да правят паралелен износ.

- Доколко новите мерки ще спрат износа?

- Когато знаеш какво влиза, какво се потребява по каса и какво излиза, ще можеш да оказваш контрол. Доколкото знаем и ЕК не възразява по тези текстове. Освен това паралелният износ е една от причините за откриване на така наречените „кухи аптеки" от някои вериги. Този феномен е ясен и се правят стъпки да се спре. Не може да откриваш нова аптека до стара, в новата да не влиза никой и тя да съществува шест месеца, година и да отчита оборот. Няма нормална икономическа логика в това. Много се надявам, че преди да вземат решение депутатите ще изслушат всички разумни доводи за промените в закона. Те не са ни хрумнали просто така, а са взаимствани от Европа. През последните две години в ЕС тече процес на възстановяване на някои принципи за регулация във фармацията, защото изкривяванията на пазара са много големи и там. Надявам се, да се осъзнае важната роля на фармацевтите и при извършването на някои дейности като скрининг, ваксинации, приложение на инвитро диагностични изделия, защото аптеката е най-достъпното здравно заведение. СЗО има цял списък с леки неразположения, които могат да се повлияват от консултация и съвет от фармацевт в аптеката.


Липсата на инсулини не е заради дистрибуторите

Липсата на инсулини не е заради дистрибуторите

Притежателите на лицензи за употреба не изпълняват на 100% нашите заявки, казват от БАТЕЛ

Забрана за износ на инсулин и през март

Забрана за износ на инсулин и през март

Драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена, основният проблем е при търговците на едро, смятат здравните власти
Victoza излиза от продажба

Victoza излиза от продажба

Медикаментът за диабет няма да се внася от 31 декември, а наличните количества ще стигнат до края на 2025 г.

Нов скандал заради инсулина

Нов скандал заради инсулина

Пациенти подадоха сигнали за липса в аптеките, от ДПС поискаха Прокуратурата да разследва, а от ГЕРБ и ПП - действия от МЗ

Аптеките ще правят промоция на здравето

Аптеките ще правят промоция на здравето

Автомати за лекарства ще могат да се поставят извън тях и дрогериите в рамките на областта, предвиждат промени в ЗЛПХМ

Още болници с комисии за ревматоиден артрит

Още болници с комисии за ревматоиден артрит

Отпадат и критериите при лечение с аналогови инсулини на пациенти със захарен диабет тип 1 над 18 години, реши Надзорният съвет на НЗОК
С верификацията се увеличи разхода за НЗОК

С верификацията се увеличи разхода за НЗОК

Вече не можем да отчитаме флакони с нулеви стойности, адекватният контрол е в стриктното спазване на стандартите, а не в подобни промени, казва маг. фармацевт Велина Григорова

34 болници с грешки при верификацията

34 болници с грешки при верификацията

Неотписаните опаковки с онколекарства през октомври са били за над милион, но при 834 хил. лв. според проверките на НЗОК става дума за софтуерни грешки

МЗ на съд заради лекарства за епилепсия

МЗ на съд заради лекарства за епилепсия

Искът е за дискриминация, тъй като няма безплатни за възрастни пациенти и ще се подаде утре от родители с болни деца в Софийски градски съд, казва Веска Събева
Контролът ще се подобрява с е-здравеопазването

Контролът ще се подобрява с е-здравеопазването

Преговорите по новия рамков договор са на финала. Ще се подобри ли контрола в системата след тях, колко са реалните хоспитализации, има ли надписване и липса на кадри в болниците, попитахме проф. Момчил Мавров.

1 2 3 4 5 ... 150 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ