Внимание

Доказано: Стресът е смърт за сърцето

17-01-2017 07:03
Clinica.bg

press@clinica.bg
Доказано: Стресът е смърт за сърцетоТревогата тръгва от амигдалата, „просмуква” се в костния мозък и руши артериите
Стресът е смърт за сърцето и предизвиква инфаркт и инсулт. Не звучи като новина. Истината обаче е, че макар и „баба да знае", че ядовете разболяват, научните доказателства как точно се случва това не са кой знае колко. Ново такова дава екипът на д-р Ахмед Тавакол от „Harvard Medical School" в последния брой на престижното сп. „Lancet".

Как точно стресът атакува съдовете и сърцето? Оказва се, пътят е дълъг. Тръгва от амигдалата – областта в мозъка, на популярен език позната като „люлката на страха, гнева и тъгата”. После минава през костния мозък, за да се „загнезди” накрая в артериите и да ги възпали. Учените от Харвард стъпват на няколко по-стари проучвания, за да проследят пътя на стреса. Първо, за амигдалата – при тестове с пациенти, страдащи от посттравматично стресово разстройство (ПТСР), тревожност и депресия, по-рано е доказано, че има повишена активност на този дял на мозъка. След изпитвания над животни пък е установена „опасната връзка” амигдала-костен мозък-съдове. До пробива на д-р Тавакол обаче доказателства, че подобен алгоритъм действа и при хората, няма.

Какво правят учените от Харвард? В продължение на средно 3,7 г. изследват 293-ма души. Мозъкът, костният мозък, далакът и артериите на пациентите се следят регулярно с ПЕТ-скенер. По време на близо 4-годишните тестове 22-ма от участниците в проучването се сблъскват със сърдечно-съдов инцидент –

инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, ангина пекторис

или периферна артериална болест. Така екипът на д-р Тавакол доказва подрозренията си. Колкото по-активна е амигдалата на пациентите, толкова по-голям е шансът за инсулт или инфаркт. И то – на много на много по-ранен етап, отколкото при хората, подложени на по-малък стрес.

Защо се случва това? Авторите на проучването построяват алгоритъм, с уговорката, че откритието има нужда да се доразвие и да се тества сред по-голяма група пациенти. „Веригата на смъртта” е следната – активирана, амигдалата дава сигнали на костния мозък да произведе повече бели кръвни телца. Свръхпродукцията им, от своя страна, е коварна за артериите, защото води до възпаление на стените им. Съдовете се пълнят с плака, има риск от образуване на тромби, а оттам - от инфаркт и инсулт, смятат учените от Харвард.
В рамките на проучването си те отделят и специална подгрупа, само от пациенти с посттравматично разстройство. 13-те човека са проследявани освен с ПЕТ-скенер, и чрез консултации с психолог. Правят се и редовни изследвания на стойностите на С-реактивния им протеин (CRP). Резултатите са недвусмислени – нивата на активност в амигдалата на по-тревожните са по-високи

а кръвните тестове доказват възпаление
 

„Нашите открития дават уникален поглед върху това как стресът може да доведе до сърдечно-съдово заболяване. То доказва, че ползите от намаляването на тревожността се простират далеч отвъд постигането на душевно равновесие”, доволен е д-р Ахмед Тавакол. Откритието му бързо получава отзвук в света на учените. Д-р Илзе Бот от Центъра за разработка на лекарства към университета Лайден, Нидерландия, смята, че алгоритъмът може да се внедри в ежедневната медицинската практика. „Макар да имат нужда от дообогатяване, тези данни посочват връзката на стреса и сърдечно-съдовите заболявания и трябва да се използват за оценка на риска от инфаркт и инсулт”, коментира д-р Бот пред „Science Daily”.

.6 пъти по-ниска смъртност в страните с БЦЖ

6 пъти по-ниска смъртност в страните с БЦЖ

Твърдят го специалисти от болницата "Джон Хопкинс" в САЩ, които са сравнили данните от 50 страни
Хотел в Германия работи заради крал

Хотел в Германия работи заради крал

Курортът Гармиш Партенкирхен е получил специално разрешение за това изключение по време на пандемията
Робот открива хора с висока температура

Робот открива хора с висока температура

Той може да „хване" опасността от коронавирус при няколко души едновременно в тълпа
Откриха формула за възрастта

Откриха формула за възрастта

Алгоритъм изчислява ролята на микрофлората в процеса на стареенето
Кола блъсна сляп мъж и той прогледна

Кола блъсна сляп мъж и той прогледна

Зрението му се е върнало след два удара в главата и е станало почти перфектно
Откриха имунна клетка, която унищожава рака

Откриха имунна клетка, която унищожава рака

Надеждата е, че тя ще помогне за създаване на универсално лечение на всички онкозаболявания
Мозъкът на пренебрегваните деца се променя

Мозъкът на пренебрегваните деца се променя

При липса на качествени грижи и любов към малчуганите, той се свива, показват данните от изследване
Историята на коледните хитове

Историята на коледните хитове

"Джингъл белс" носи празничния дух във всеки дом от 1857 г. до днес, но била е изамислена за Деня на благодарността
„Морбили“ е сред най-честите търсения в Гугъл

„Морбили“ е сред най-честите търсения в Гугъл

Други здравни теми, които влизат в челото на класацията, са африканска чума и легионерска болест
Внесохме морбили от Франция

Внесохме морбили от Франция

Семейно огнище с двама заболели от трихинелоза в Хасково, консумирайте свинско след добра термична обработка или замразяване при (-20 градуса), казва проф. Тодор Кантарджиев
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020