Боуен терапия активира тялото

23-02-2016 09:50
Специалистите я прилагат при Паркинсон, множестевна склероза и ДЦПБоуен терапия активира тялото


Популярността на Боуен терапията в България нараства, защото ефективността е голяма. Работи се с изключително нежни движения, с малък натиск, който не предизвикате болка. Основният фокус е да се активира парасимпатикуса, който отговаря за възстановяването на нашето тяло, но е подтиснат от стресовия начин на живот. Какво представлява Боуен терапията и при какви случаи помага тя, потърсихме мнението на Георги Илчев, Председател на Българска асоциация по Боуен терапия.
Боуен терапията не е масаж. „Тя се определя като холистична методика, която използва нежни неивазивни движения върху тялото. Наподобява като вид на остеопатията, но самото движение в естеството си е съвсем различно", казва Георги Илчев. Тези движения се правят на определени места на тялото, които активират определени неврорефлекторни механизми, които дават възможност на тялото да функционира и да се възстановява по-добре. Боуен терапията се основава на теорията, че щом веднъж се постигне цялостна релаксация на тялото, започва процес на възстановяване на неговото равновесие и хармония, посредством присъщата му вътрешна способност да се справя с всеки проблем, било той на физическо или психическо ниво. "По правило нежните Боуен движения се редуват с паузи, които драстично различават Боуен терапията, от която и да е физиотерапевтична модалност. Паузите са времето, необходимо на мозъка да преработи „получените съобщения" и да върне възстановителния отговор", изяснява боуентерапевтът.
Визитка

Георги Илчев е завършил Кинезитерапия в Университета в Русе през 2001 г. Защитил е дисертация през 2007 г. на тема „Прецизиране техниката на изпълнение на мануално мускулно тестуване на някои мускули и мускулни групи". Придобил е магистърска степен по „Здравен мениджмънт". Работил е в Клиниката за следоперативна рехабилитация в СБАЛО, Горна баня. Председател е на Българска асоциация по Боуен терапия и изключителен представител на Австралийската академия по Боуен терапия за България. Практикува в Център за кинезитерапия и Боуен терапия в Красно село, София.

Според него капанът на съвремието ни е симпатикувата доминанта. Храната, която ядем, стимулиращите напитки, обездвижването, стресът и всичко останало ни държи под нейната власт. Симпатикусът е този, който учестявя пулса, повишава кръвното налягане, напряга мускулите и резултатите от това са ни добре познати: превъзуденост, нервност, дори агресивност. Парасимпатикусът, който отговаря за храносмилането и за процесите на възстановяването като цяло се оказва подтиснат при много хора. „Боуен терапията активира парасимпатикуса и дава възможност да се балансират двата дяла на вегетативната нервна система и да заработи тя по-добре. Вегетативната нервна система контролира около 70% от функциите на нашето тяло, което приравнено е над 1400 функции. Това е характерното на терапията Боуен, че има възможност пряко да влияе на парасимпатикусовата система и да я активира. Много малко неща в света могат да въздействат на вегетативна нервна система. Това обяснява високата ефективност на Боуен терапията при редица проблеми на тялото и то не само на физическо ниво", обяснява Георги Илчев.

Историята

Тази терапия е създадена в Австралия от Том Боуен, който е имал природна дарба да лекува по уникален начин. До ден днешен не може да се обясни как е виждал хората, но сякаш ги е сканирал. Неговите ученици  споделят, че той почти не е разговарял с пациентите си. Том Боуен умира през 1976 г. и няколко години след това Ози Ренч създава Австралийската академия за Боуен терапия. През 1996 г. терапията излиза извън пределите на Австралия най-напред в Англия, малко по-късно в САЩ и едва 2000-та година стъпва на континентална Европа. Австралийската академия по Боуен терапия е главната организация, провеждаща обучителни курсове за работа с методиката в 43 държави. За България методът е сравнително нов – от 2008 г.

Важно е да се знае, че тази терапия няма никакви противопоказания. Острите състояния се повлияват сравнително в кратки срокове, обикновено до 2-3 сеанса са достатъчни, но хроничните биха могли да изискват дълго третиране в продължение на месеци, дори години. „При Паркинсон, множествена склероза, след инсулт или деца с ДЦП работим много дълго време с цел да поддържаме някакъв функционален статус. Ние не можем да променим структурата, но можем да променим функцията. Променяйки функцията, коригирайки мускулния дисбаланс, давайки възможност за по-добро движение в зоната можем да намалим болката", обяснява специалистът. Той не работи само с Боуен техниката. Има възможност да използва и други методи, но мисли, че тя е най-ефективна. "Помага ми много, 60-70% от пациентите, аз ги лекувам с Боуен. Тя е толкова ефективна, че в повечето случаи не ми се налага да използвам нещо друго. С Боуен терапията пациентите по леко преминават дори през химиотерапевтичния курс и спят по-добре", казва той. Според него терапията помага по-лесно да се евакуират отпадните метаболитни продукти, защото стимулира миорелаксацията. "Тя води до по-голямо хидратиране, съответно до по-добра детоксикация. Терапията работи върху цялото тяло на няколко нива като променя не само физическото състояние, но и психоемоционалният статус става съвсем различен", категоричен е боуентерапевтът.

Боуен терапията не толерира комбинирането й с други методики, които имат сходни механизми на действие. Един масаж, физиотерапия или акупресура, биха неутрализирали ефекта на Боуен терапията. „Разглеждаме тялото като един компютър. Пациентът е моята клавиатура. Когато аз правя Боуен, аз натискам определени клавиши, задавайки някаква команда към мозъка. Тази команда се обработва и мозъкът връща обратен отговор", казва Илчев. Според него правилната комбинация от клавиши води до правилен обратен отговор. "Когато аз задам една програма, ефектът не остава за момента, а продължава поне още седмица време. Ако аз задам една програма, а утре пациентът отиде на масаж или друга терапия, ще се обърка мозъкът и в крайна сметка може да няма резултат, или пациентът да се чувства предозиран, подобно на компютър, който може да забие, ако искаме да отворим 3 или 5 програми наведнъж", обяснява терапевтът. Затова са и паузите - времето, необходимо на тялото да реагира. Да приведе в действие това, което се търси от него посредством Боуен движенията и да се успокои, преди да дойде следващата „порция". "Това важи и за неврологични пациенти от централен тип – инсулт, Паркинсон, моножествена склероза, ДЦП. При тях са още по-големи паузите", споделя боуентерапевтът.


Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС

Ездата прави чудеса при МС

Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ