4 грама трансмазнини водят инфаркта
Трансмазнините са един от най-големите бичове за човешкото здраве. Затова Европейската комисия продължава опитите си да намери подходящ начин за намаляването им. Задължително ограничаване на количеството трансмазнини, което индустрията влага в храните, сключването на доброволни споразумение с производителите и стриктното отбелязване на вредните съставки върху етикетите на продуктите са опциите, които Комисията обсъжда и в последния си доклад от края на 2015 г. Засега обаче окончателно решение на проблема няма, консултациите ще продължат.
Ако 2% от калориите, които поглъщаме през деня са под формата на трансмазнини, рискът да умрем от сърце се увеличава до 30%, сочи доклад на ЕК. Напрактика това означава, че е достатъчно около 4.4 грама от менюто ни всеки ден да са пълни с вредните мазнини, за да увеличим риска от получаването на инфаркт с една трета.
Трансмазнините са особен вид вредни мазнини. Те са два основни вида – изкуствено произведени и естетствени. Първите се получават, когато към течните растителни масла се добавя водород, за да се втвърдят, както става с маргарина. Тогава те се наричат частично хидрогенирани масла. Друият вид трансмазнини са естествени съставки в месото и млечните продукти на кравите, козите или овцете.
Основният проблем е, че тези мазнини увеличават значително риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова Световната здравна организация препоръчва не повече от 1% от дневния хранителен прием да е под формата на трансмазнини. Ако на ден консумирате 2000 калории, това прави не повече от 2.2 грама. За съжаление обаче само един кроасан съдържа повече.
Не малко от храните, които се продават в ЕС са с по-малко от 2 грама трансмазнини на всеки 100 грама мазнини. В четири държави – Дания, Австрия, Унгария и Латвия, това ограничение е въведено и със закон. Понякога количеството трансмазнини дори е по-малко от 0.5 грама. Въпреки това все още има продукти в европейските магазини като кифличките и другите печива, бисквитите или пуканките, където съдържанието на трансмазнини е по-високо от два грама на 100.
Според изслеванията на ЕК средният дневен прием на трансмазнини е под 1% едва в 9 държави-членки. В други девет обаче храните, които произвежда индустрията като вафли, кексове, бисквити все още са с много високо ниво на трансмазнини. Това са основно държави от Централна и източна Европа – Хърватска, Полша, България и Словения, отбелязват от ЕК. Най-застрашените групи от превишаване на здравослоните норми при тези вредни мазнини пък са хората с ниски доходи, студентите и младежите между 18 и 30 години.
Затова от ЕС искат трансмазнините да се заменят с друг тип масла. Това може да стане чрез промени в законите или чрез доброволно споразумение с индустрията. Сред нормативните промени, които от ЕС смятат, че са адекватни, са мерки като намаляване съдържанието на трансмазнините и задължителното им посочване на етикетите на храните.