Регулация

Дават на аптекарите 221 молекули

22-02-2016 12:20
Прескрипцията по INN ще промени маркетинговите похвати на фармабраншаДават на аптекарите 221 молекули
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Медиците да предписват лекарствата, които плаща касата на 100%, по молекули (INN), а не по тръговски марки. Това предложи миналата седмица здравното министерство. Медиците ще имат право да избират как да действат за останалите лекарства, които не са платени напълно от обществения фонд. Затова решихме да ви запознаем с плюсовете и минусите на подобна идея, както и с практиките по света.
Пренасочване на маркетинговите политики на фармацевтичните компании от лекарите към аптечните вериги и сериозно напрежение в медицинските среди. Това са двете основни последствия, до които се очаква да доведе идеята за въвежане на прескрипция по молекули (INN) на здравното министерство.

Общо 563 молекули плаща здравната каса в момента за домашно лечение. Срещу тях обаче седят търговските имена и разфасовките на близо 3300 лекарства. Властта за това кой пациент точно с какъв медикамент ще се лекува сега е изцяло на лекарите. Те го осъществяват чрез рецептите, които издават по търговски имена. С промените, които предлага здравното министерство тази власт много бързо ще се сподели с фармацевтите. Причината е, че за 221 от 563-те молекули в позитивния списък аптекарите ще решават коя търговска марка да дадат на пациента. Въпреки че броят на тези молекули е по-малко от една трета от всичките, те са за най-сериозните и скъпи заболявания. Затова приемането на една подобна промяна ще доведе до сериозно напрежение сред лекарските среди и предприемането на изцяло нова маркетингова политика от страна не само на фармацевтичните компании.

Основните причини за това са, че компаниите призводители ще трябва да пренасочат част от маркетинговите си похвати и стимули за предписване на определен бранд от лекарското съсловие към фармацевтите. За никого не е тайна, че медиците в цял свят са обучавани и ухажвани от индустрията по различен начин – чрез посещение на научни конгреси, подаръци, дори и чрез неетични „черни" практики като кешови плащания, за да изписват определени медикаменти. С даването на възможност на аптекарите да определят кое лекарство да дадат на болния човек тези стимули ще се пренасочат към тях. Така, ако идеята на здравно министерство е била да се избегне материалното стимулиране, което води до лансирането на определена марка медикамент, това няма да се случи. Просто този проблем ще се измести от ниво лекар на ниво фармацевт, категорични са медиците. За да се накарат фармацевтите да отпускат най-евтиното лекарство от дадена група, те би трябвало да имат друг финансов стимул - например по-висока такса за това от НЗОК.

Освен това с INN рецептите разходите на компаниите за маркетиране на продуктите може да се увеличат. Причината е, че те няма да могат да изоставят напълно лекарите, тъй като за продуктите, които не са изцяло платени от касата, ще са отговорни медиците. Те ще са и хората, които ще трябва да въвеждат в употреба една напълно нова молекула, която досега не се е реимбурсирала от касата. Това означава, че таргетът при маркетиране на ключови продукти за компаниите ще се увеличи доста. Не е ясно дали това би рефлактирало и върху крайната цена на даден продукт.

Промяна се очаква да настъпи и в самото поведение на веригите-аптеки. В Англия например, където генеричната прескрипция е силно застъпена са се оформили много евтини брандове на определени големи вериги, които само опаковат готови продукти и по този начин почти са премахнали останалите търговски марки за дадени молекули от пазара. Първоначалният ефект е бил на намаляване на цените за пациентите, но след това те тръгват нагоре, казват експертите. У нас има реална възможност за налагането на подобен подход, тъй като в страната са налични няколко големи вериги като тази на Марешки или на „Софарма".

Най-големият проблем обаче може да се появи при лечението на пациентите с тежки заболявания като диабет или хората с трансплантирани органи. Причината е, че фармацвтите биха могли да сменят терапията, която пациентът понася добре и това да доведе до усложнения, категорични са специалистите. Затова директива на ЕС от 2012 г. казва, че биологичните продукти не могат да се предписват по друг начин освен чрез търговска марка. Подобен трябва да е режимът и за медикаменти с тесни терапевтични показания или с възможности за различно приложение, смятат експертите. Защото безспорно най-квалифицираните специалисти, които могат да се грижат за здравето, ни са лекарите.

Задължителна е само в 4 страни

 

Прескрипцията по INN е задължителна само в 4 страни от ЕС – Литва, Естония, Румъния и Португалия. В още 18 държави, сред които и България, тя е разрешена. У нас обаче напрактика не се прилага. В 21 страни от общността е допустимо да се извършва генерична замяна, това означава, че аптекарите имат право да дадат друга марка от същия INN, без значение каква е изписал докторът. България не е сред тях. В шест държави тази мярка е задължителна, акто фармацевтът трябва да даде по-евтин продукт. Това са Германия, Дания, Финландия, Швеция, Малта, Словакия.

Самата система на INN прескирпцията има дълга история. Тя е измислена от СЗО през 1953 г. с идеята да се даде на лекарите идентична база данни за медикаментите без значение в коя държава се намират. По този начин се е искало да се избегне възможността за грешка при лечение в чужбина, както и да се подобри обмена на данни между медиците. В момента INN наброяват 7000 имена. Освен тази система има подобни национални класификации. В Англия тя се нарича British Approved Names (BAN), във Франция - Dénominations Communes Françaises (DCF), в Япония -Japanese Adopted Names (JAN) и в САЩ - United States Accepted Names (USAN). В наши дни обаче те са идентични с малки разлики, казват от СЗО.

Въпреки че идеята за налагане на INN прескрипцията датира от половин век, тя среща съпротива в целия свят от страна на лекарите. Анкета от 2006 г. на СЗО показва, че най-големите притесннеия на медиците са, че лекарите могат да се объркат между генеричните имена и INN на молекулите. Също така докторите не са съгласни фармацевтите да избират точната марка, с която да се лекува пациента. От СЗО обаче напомнят, че лекарите имат право да сложат конкретно име на медикамент в скоби до INN. Важна причина за съпротивата на лекарите са и стимулите при маркетирането на продуктите, които плучават от компаниите. Нежеланието на пациентите да сменят терапията си също е изтъкнато като дефект при налагането на INN прескрипцията. 


Обновяват фарма ръководството по инфекциозни болести

Обновяват фарма ръководството по инфекциозни болести

Цели се да се допълни лекарствената терапия при състояния, причинени от цитомегаловирус, става ясно от проект за промени в Наредба на МЗ
Терапията за редки болести - безплатна и за големи

Терапията за редки болести - безплатна и за големи

Промените в Закона за здравето вече са обнародвани в Държавен вестник, но те не решават проблема на пациентите, които вече са навършили пълнолетие
Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
Питат медиците за ваксинациите срещу грип

Питат медиците за ваксинациите срещу грип

Започна анкета за нагласите на специалисти и студенти по темата, публикувана е на електронната страница на БЛС
МЗ поднови ветото на износ на инсулин

МЗ поднови ветото на износ на инсулин

Новата забрана важи месец, тя е за всички лекарства, които понижават кръвната захар и за антибиотиците за деца
Обновяват ръководството по неврология

Обновяват ръководството по неврология

Предлага се нов терапевтичен подход за пациенти с Паркинсон, в документа да има и раздел за разстройството на съня, предвижда проект за промени в Наредба на МЗ
Обсъдиха ОЗТ при медицинските изделия

Обсъдиха ОЗТ при медицинските изделия

Това стана по време на експертна среща, организирана от асоциацията "Медтех България"
Реформа ще има, когато НЗОК не успее да плати

Реформа ще има, когато НЗОК не успее да плати

Какви са резултатите от постоянната властова въртележка през последните години, защо политическите партии не слагат ред в сектора, какво да очакваме от новия министър, попитахме д-р Румяна Тодорова.

Действащият Механизъм носи същите пороци

Действащият Механизъм носи същите пороци

Решението на ВАС няма пряко действие спрямо него, но налага преосмисляне на начина, по който се прогнозират потребностите на пациентите от лекарствено лечение, казват от АRParM
1 2 3 4 5 ... 151 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ