Регулация

Дават на аптекарите 221 молекули

22-02-2016 12:20
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Дават на аптекарите 221 молекулиПрескрипцията по INN ще промени маркетинговите похвати на фармабранша
Медиците да предписват лекарствата, които плаща касата на 100%, по молекули (INN), а не по тръговски марки. Това предложи миналата седмица здравното министерство. Медиците ще имат право да избират как да действат за останалите лекарства, които не са платени напълно от обществения фонд. Затова решихме да ви запознаем с плюсовете и минусите на подобна идея, както и с практиките по света.
Пренасочване на маркетинговите политики на фармацевтичните компании от лекарите към аптечните вериги и сериозно напрежение в медицинските среди. Това са двете основни последствия, до които се очаква да доведе идеята за въвежане на прескрипция по молекули (INN) на здравното министерство.

Общо 563 молекули плаща здравната каса в момента за домашно лечение. Срещу тях обаче седят търговските имена и разфасовките на близо 3300 лекарства. Властта за това кой пациент точно с какъв медикамент ще се лекува сега е изцяло на лекарите. Те го осъществяват чрез рецептите, които издават по търговски имена. С промените, които предлага здравното министерство тази власт много бързо ще се сподели с фармацевтите. Причината е, че за 221 от 563-те молекули в позитивния списък аптекарите ще решават коя търговска марка да дадат на пациента. Въпреки че броят на тези молекули е по-малко от една трета от всичките, те са за най-сериозните и скъпи заболявания. Затова приемането на една подобна промяна ще доведе до сериозно напрежение сред лекарските среди и предприемането на изцяло нова маркетингова политика от страна не само на фармацевтичните компании.

Основните причини за това са, че компаниите призводители ще трябва да пренасочат част от маркетинговите си похвати и стимули за предписване на определен бранд от лекарското съсловие към фармацевтите. За никого не е тайна, че медиците в цял свят са обучавани и ухажвани от индустрията по различен начин – чрез посещение на научни конгреси, подаръци, дори и чрез неетични „черни" практики като кешови плащания, за да изписват определени медикаменти. С даването на възможност на аптекарите да определят кое лекарство да дадат на болния човек тези стимули ще се пренасочат към тях. Така, ако идеята на здравно министерство е била да се избегне материалното стимулиране, което води до лансирането на определена марка медикамент, това няма да се случи. Просто този проблем ще се измести от ниво лекар на ниво фармацевт, категорични са медиците. За да се накарат фармацевтите да отпускат най-евтиното лекарство от дадена група, те би трябвало да имат друг финансов стимул - например по-висока такса за това от НЗОК.

Освен това с INN рецептите разходите на компаниите за маркетиране на продуктите може да се увеличат. Причината е, че те няма да могат да изоставят напълно лекарите, тъй като за продуктите, които не са изцяло платени от касата, ще са отговорни медиците. Те ще са и хората, които ще трябва да въвеждат в употреба една напълно нова молекула, която досега не се е реимбурсирала от касата. Това означава, че таргетът при маркетиране на ключови продукти за компаниите ще се увеличи доста. Не е ясно дали това би рефлактирало и върху крайната цена на даден продукт.

Промяна се очаква да настъпи и в самото поведение на веригите-аптеки. В Англия например, където генеричната прескрипция е силно застъпена са се оформили много евтини брандове на определени големи вериги, които само опаковат готови продукти и по този начин почти са премахнали останалите търговски марки за дадени молекули от пазара. Първоначалният ефект е бил на намаляване на цените за пациентите, но след това те тръгват нагоре, казват експертите. У нас има реална възможност за налагането на подобен подход, тъй като в страната са налични няколко големи вериги като тази на Марешки или на „Софарма".

Най-големият проблем обаче може да се появи при лечението на пациентите с тежки заболявания като диабет или хората с трансплантирани органи. Причината е, че фармацвтите биха могли да сменят терапията, която пациентът понася добре и това да доведе до усложнения, категорични са специалистите. Затова директива на ЕС от 2012 г. казва, че биологичните продукти не могат да се предписват по друг начин освен чрез търговска марка. Подобен трябва да е режимът и за медикаменти с тесни терапевтични показания или с възможности за различно приложение, смятат експертите. Защото безспорно най-квалифицираните специалисти, които могат да се грижат за здравето, ни са лекарите.

Задължителна е само в 4 страни

 

Прескрипцията по INN е задължителна само в 4 страни от ЕС – Литва, Естония, Румъния и Португалия. В още 18 държави, сред които и България, тя е разрешена. У нас обаче напрактика не се прилага. В 21 страни от общността е допустимо да се извършва генерична замяна, това означава, че аптекарите имат право да дадат друга марка от същия INN, без значение каква е изписал докторът. България не е сред тях. В шест държави тази мярка е задължителна, акто фармацевтът трябва да даде по-евтин продукт. Това са Германия, Дания, Финландия, Швеция, Малта, Словакия.

Самата система на INN прескирпцията има дълга история. Тя е измислена от СЗО през 1953 г. с идеята да се даде на лекарите идентична база данни за медикаментите без значение в коя държава се намират. По този начин се е искало да се избегне възможността за грешка при лечение в чужбина, както и да се подобри обмена на данни между медиците. В момента INN наброяват 7000 имена. Освен тази система има подобни национални класификации. В Англия тя се нарича British Approved Names (BAN), във Франция - Dénominations Communes Françaises (DCF), в Япония -Japanese Adopted Names (JAN) и в САЩ - United States Accepted Names (USAN). В наши дни обаче те са идентични с малки разлики, казват от СЗО.

Въпреки че идеята за налагане на INN прескрипцията датира от половин век, тя среща съпротива в целия свят от страна на лекарите. Анкета от 2006 г. на СЗО показва, че най-големите притесннеия на медиците са, че лекарите могат да се объркат между генеричните имена и INN на молекулите. Също така докторите не са съгласни фармацевтите да избират точната марка, с която да се лекува пациента. От СЗО обаче напомнят, че лекарите имат право да сложат конкретно име на медикамент в скоби до INN. Важна причина за съпротивата на лекарите са и стимулите при маркетирането на продуктите, които плучават от компаниите. Нежеланието на пациентите да сменят терапията си също е изтъкнато като дефект при налагането на INN прескрипцията. Нов десятък за фармата

Нов десятък за фармата

Касата ще плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена

Фармапазарът след КОВИД-19

Фармапазарът след КОВИД-19

Пандемията провокира рязък пик в продажбите на лекарствата без рецепта, последван от дълъг застой

58 аптеки в страната затвориха

58 аптеки в страната затвориха

Беше неочаквано по време на извънредното положение някои български фирми да вдигнат цените си, категорична е Аделина Любенова

ВАС връща отстъпките на аптеките

ВАС връща отстъпките на аптеките

Здравните власти имат две седмици, за да обжалват решението

Етично е фармацевтичните компании да ни спонсорират

Етично е фармацевтичните компании да ни спонсорират

Не носим и не може да носи отговорност за всеки отделен лекар, казват от съсловната организация
НЗОК дала 36 млн. повече за онколекарства

НЗОК дала 36 млн. повече за онколекарства

Увеличението на разходите е за първото тримесечие на тази година спрямо миналата

МЗ обяви още 5 е-търга за болниците

МЗ обяви още 5 е-търга за болниците

16 фирми са се явили на поръчката за кръвни и имуномодулиращи продукти

Фармата все така щедра

Фармата все така щедра

От няколко стотин лева до няколко стотин хиляди дават компаниите на лекари и пациенти за различни дейности

ЕК разреши лекарство за КОВИД

ЕК разреши лекарство за КОВИД

Remdesivir ще се прилага, фирмата обяви официално, че цената за инжекция ще е $390

Затягат контрола на лекарствата в болница

Затягат контрола на лекарствата в болница

Депутатите въведоха втори код за медикаментите и позволиха на касата да ги плаща, ако се ползват извън разрешителното им за употреба

1 2 3 4 5 ... 67 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020