Регулация

Дават на аптекарите 221 молекули

22-02-2016 12:20
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Дават на аптекарите 221 молекулиПрескрипцията по INN ще промени маркетинговите похвати на фармабранша
Медиците да предписват лекарствата, които плаща касата на 100%, по молекули (INN), а не по тръговски марки. Това предложи миналата седмица здравното министерство. Медиците ще имат право да избират как да действат за останалите лекарства, които не са платени напълно от обществения фонд. Затова решихме да ви запознаем с плюсовете и минусите на подобна идея, както и с практиките по света.
Пренасочване на маркетинговите политики на фармацевтичните компании от лекарите към аптечните вериги и сериозно напрежение в медицинските среди. Това са двете основни последствия, до които се очаква да доведе идеята за въвежане на прескрипция по молекули (INN) на здравното министерство.

Общо 563 молекули плаща здравната каса в момента за домашно лечение. Срещу тях обаче седят търговските имена и разфасовките на близо 3300 лекарства. Властта за това кой пациент точно с какъв медикамент ще се лекува сега е изцяло на лекарите. Те го осъществяват чрез рецептите, които издават по търговски имена. С промените, които предлага здравното министерство тази власт много бързо ще се сподели с фармацевтите. Причината е, че за 221 от 563-те молекули в позитивния списък аптекарите ще решават коя търговска марка да дадат на пациента. Въпреки че броят на тези молекули е по-малко от една трета от всичките, те са за най-сериозните и скъпи заболявания. Затова приемането на една подобна промяна ще доведе до сериозно напрежение сред лекарските среди и предприемането на изцяло нова маркетингова политика от страна не само на фармацевтичните компании.

Основните причини за това са, че компаниите призводители ще трябва да пренасочат част от маркетинговите си похвати и стимули за предписване на определен бранд от лекарското съсловие към фармацевтите. За никого не е тайна, че медиците в цял свят са обучавани и ухажвани от индустрията по различен начин – чрез посещение на научни конгреси, подаръци, дори и чрез неетични „черни" практики като кешови плащания, за да изписват определени медикаменти. С даването на възможност на аптекарите да определят кое лекарство да дадат на болния човек тези стимули ще се пренасочат към тях. Така, ако идеята на здравно министерство е била да се избегне материалното стимулиране, което води до лансирането на определена марка медикамент, това няма да се случи. Просто този проблем ще се измести от ниво лекар на ниво фармацевт, категорични са медиците. За да се накарат фармацевтите да отпускат най-евтиното лекарство от дадена група, те би трябвало да имат друг финансов стимул - например по-висока такса за това от НЗОК.

Освен това с INN рецептите разходите на компаниите за маркетиране на продуктите може да се увеличат. Причината е, че те няма да могат да изоставят напълно лекарите, тъй като за продуктите, които не са изцяло платени от касата, ще са отговорни медиците. Те ще са и хората, които ще трябва да въвеждат в употреба една напълно нова молекула, която досега не се е реимбурсирала от касата. Това означава, че таргетът при маркетиране на ключови продукти за компаниите ще се увеличи доста. Не е ясно дали това би рефлактирало и върху крайната цена на даден продукт.

Промяна се очаква да настъпи и в самото поведение на веригите-аптеки. В Англия например, където генеричната прескрипция е силно застъпена са се оформили много евтини брандове на определени големи вериги, които само опаковат готови продукти и по този начин почти са премахнали останалите търговски марки за дадени молекули от пазара. Първоначалният ефект е бил на намаляване на цените за пациентите, но след това те тръгват нагоре, казват експертите. У нас има реална възможност за налагането на подобен подход, тъй като в страната са налични няколко големи вериги като тази на Марешки или на „Софарма".

Най-големият проблем обаче може да се появи при лечението на пациентите с тежки заболявания като диабет или хората с трансплантирани органи. Причината е, че фармацвтите биха могли да сменят терапията, която пациентът понася добре и това да доведе до усложнения, категорични са специалистите. Затова директива на ЕС от 2012 г. казва, че биологичните продукти не могат да се предписват по друг начин освен чрез търговска марка. Подобен трябва да е режимът и за медикаменти с тесни терапевтични показания или с възможности за различно приложение, смятат експертите. Защото безспорно най-квалифицираните специалисти, които могат да се грижат за здравето, ни са лекарите.

Задължителна е само в 4 страни

 

Прескрипцията по INN е задължителна само в 4 страни от ЕС – Литва, Естония, Румъния и Португалия. В още 18 държави, сред които и България, тя е разрешена. У нас обаче напрактика не се прилага. В 21 страни от общността е допустимо да се извършва генерична замяна, това означава, че аптекарите имат право да дадат друга марка от същия INN, без значение каква е изписал докторът. България не е сред тях. В шест държави тази мярка е задължителна, акто фармацевтът трябва да даде по-евтин продукт. Това са Германия, Дания, Финландия, Швеция, Малта, Словакия.

Самата система на INN прескирпцията има дълга история. Тя е измислена от СЗО през 1953 г. с идеята да се даде на лекарите идентична база данни за медикаментите без значение в коя държава се намират. По този начин се е искало да се избегне възможността за грешка при лечение в чужбина, както и да се подобри обмена на данни между медиците. В момента INN наброяват 7000 имена. Освен тази система има подобни национални класификации. В Англия тя се нарича British Approved Names (BAN), във Франция - Dénominations Communes Françaises (DCF), в Япония -Japanese Adopted Names (JAN) и в САЩ - United States Accepted Names (USAN). В наши дни обаче те са идентични с малки разлики, казват от СЗО.

Въпреки че идеята за налагане на INN прескрипцията датира от половин век, тя среща съпротива в целия свят от страна на лекарите. Анкета от 2006 г. на СЗО показва, че най-големите притесннеия на медиците са, че лекарите могат да се объркат между генеричните имена и INN на молекулите. Също така докторите не са съгласни фармацевтите да избират точната марка, с която да се лекува пациента. От СЗО обаче напомнят, че лекарите имат право да сложат конкретно име на медикамент в скоби до INN. Важна причина за съпротивата на лекарите са и стимулите при маркетирането на продуктите, които плучават от компаниите. Нежеланието на пациентите да сменят терапията си също е изтъкнато като дефект при налагането на INN прескрипцията. ИАЛ проверява за липсващо лекарство

ИАЛ проверява за липсващо лекарство

Преустановяване на продажбата на Креон у нас е имало от 15 януари до 5 април, казаха от МЗ
Нова аларма за заплаха за достъпа до лекарства в ЕС

Нова аларма за заплаха за достъпа до лекарства в ЕС

Недостигът може да се задълбочи при Брекзит без сделка, предупреждават oтново здравни експерти
1300 аптеки извън верификацията

1300 аптеки извън верификацията

Санкциите ще бъдат регламентирани със законови поправки, засега ИАЛ ще проверява и пише предписания
Изтече срокът за верификацията

Изтече срокът за верификацията

Промени в Закона за лекарствата есента ще определят глобите за нередовните аптеки
560 сигнала за липсващи лекарства

560 сигнала за липсващи лекарства

Да се създаде режим за достъп на пациентите до изтеглени от пазара медикаменти, искат от БАРПТЛ
35% от аптеките извън верификацията

35% от аптеките извън верификацията

Няма да затворим oбект, само защото не е част от единната система , каза Кирил Ананиев
Мерки срещу предозиране с лекарства

Мерки срещу предозиране с лекарства

Пациенти приемали метотрексат-съдържащи медикаменти всеки ден, вместо веднъж седмично, казаха от ИАЛ
Липсва лекарство за лупус

Липсва лекарство за лупус

Според пациентската организация на пациентите с това заболяване, медикаментът няма аналог
Отхвърлиха по-ниското ДДС за лекарствата

Отхвърлиха по-ниското ДДС за лекарствата

С 11 въздържали се, 8 "за" и 1 глас против депутатите от здравната комисия не приеха поправките,предложени от БСП
Резултатите от клинични изпитвания да се публикуват

Резултатите от клинични изпитвания да се публикуват

За това подсещат спонсорите Европейската комисия и ЕМА, казаха от ИАЛ
1 2 3 4 5 ... 58 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019