Рехабилитация

Вендузи „изсмукват” болката в гърба

13-01-2017 10:09
Масажът с вулканични камъни ускорява обмяната, обяснява ерготерапевтът Галя ЦветановаВендузи „изсмукват” болката в гърба
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
И бебетата усещат, когато мама гали нежно коремчетата им и коликите сякаш намаляват. Когато главата ни заболи пък, инстинктивно започваме да разтриваме слепоочието. Масажът сякаш е най-лесният начин да се противопоставим на напрежението в тялото. Как точно помага, разказва Галя Цветанова, рехабилитатор-ерготерапевт.

 „Най-честата болка, с която идват клиентите при мен, е тази в гърба, респективно във врата, раменете или кръста”, обяснява рехабилитаторката. Причините могат да бъдат различни. Болката може да се появи в кръста или в раменете, ако сме носили тежки предмети или сме се претоварили в градината. Може да е породена от схващане, ако стоим или седим дълго време в една и съща поза. Възможно е да бъде и хронична, която се появява през определени интервали от време, но винаги е на едно и също място. „Когато болката възниква като резултат от  прекомерно усилие или схващане, много често свързана с мускулите и затова се повлиява изключително добре от масаж”, обяснява Галя Цветанова. Когато обаче се превърне в хронична, вероятно се е стигнало до мускулен дисбаланс. „Това означава, че има слаби, не добре функциониращи мускули, и други, които са претоварени”, казва експертката.

ВИЗИТКА


Галя Цветанова е завършила рехабилитация през 2001 г. в Медицински колеж-Плевен. Има бакалавърска степен по специалността „Медицинска рехабилитация и ерготерапия" в Медицинския университет в Плевен, а от 2011 г. е магистър по същата специалност. Завършила е курс по кинезиотейпинг, а от началото на 2016 г. е и СКЕНАР терапевт.

Такива по правило са всички болежки, които са предизвикани от дълъг стоеж в една и съща поза – независимо дали карате такси, не ставате от компютъра, защото крайният срок за проекта наближава, или просто трябва да стоите на касата в магазина с часове. „В подобни ситуации само масаж няма как да бъде достатъчен”, уточнява Цветанова. „Той ще намали болката от напрежението в претоварените мускули, човек ще почувства облекчение, но това ще е временно”, добавя тя. Заради това рехабилитаторката препоръчва да се определи кои мускули страдат и да се правят подходящи упражнения, за да се преодолее умората и болката в тях. Например, ако оплакванията се появяват предимно, когато човек седи, то вероятната причина за нея е проблем с позицията на тазовите кости като вследствие на появила се слабост в някои от основните мускули. „Това води до компенсаторни промени нагоре и надолу по мускулните вериги, за да може тялото да поддържа изправената си позиция”, уточнява Цветанова. И ако човек се вгледа в такива пациенти, ще установи, че много често те стоят така, че

едното им рамо е малко по-високо от другото

И това им е удобно.

Комбинацията от масаж два пъти в месеца и подходящ двигателен режим обаче постепенно може да изчисти хроничната болка, обяснява Цветанова. По думите й, дори 10-минутни упражнения, които са специфични за съответния проблем, могат да се отразят благотворно върху засегнатия участък.Когато се пристъпва към лечебен масаж, трябва да се вземе предвид дали пациентът усеща само мускулно напрежение докато е неподвижен или изпитва неприятно усещане и докато се движи, дали не се е появило и  изтръпване по крайниците  в посока към пръстите. „В някои от случаите може да има възпален или притиснат нерв. Поради това е много важно в такива случаи масажистът да има и достатъчно медицински познания, за да не навреди”, категорична е Цветанова.

Най-честите лечебни процедури при проблеми с гърба включват ръчен масаж с акцент върху проблемната област, като това винаги трябва да бъде съобразено с моментното състояние на човека. Възможно е да се използват и вулканични камъни – горещата терапия ще помогне да се преодолее сковаността на мускулите и ще ускори обмяната на веществата. При болки може да се добави и масаж с вендузи. Сред по-възрастните хора терапията е известна и като „поставяне на чаши“. Смята се, че вендузотерапията се е използвала още в древността, а сега методът става все по-популярен. Като резултат от прилагането му се подобрява значително притока на кръв, а упоритите възли се отпускат. По този начин много бързо се преодоляват схващанията, а напрежението отслабва. Успоредно с това

тялото се прочиства и от токсините

което прави терапията полезна и при настинки и простуда. Методът е подходящ за болки не само по гърба, но и около врата и раменете, както и по краката. Вендузите всъщност представляват малки стъклени чаши, които се поставят върху болното място, като целта е да се създаде вакуум. Така кожата се засмуква и това предизвиква приток на кръв към проблемния участък. Един от вариантите да се получи този вакуум, а чрез запалването на памук, напоен със спирт вътре в чашата. Когато изгори, тя бързо се поставя върху тялото. Има и механични вендузи, при които засмукването става с помощта на помпа. След терапията човек трябва да остане да полежи на спокойствие поне час, защото се загрява и изпотява. Добре е и да приема и повече течности. Ако обаче болките не отшумяват, все пак най-добре е да се посъветвате с лекар.

ПОМОГНИ СИ САМ

Топка за тенис отпуска раменете

 

Дори и да няма как да отидете при специалист за масаж, може да опитате сами да преодолеете неразположението, което е завладявало гърба и раменете ви, защото стоите с часове пред компютъра. Необходима ви е само топка за тенис. Легнете на пода по гръб, а топката поставете там, където най-много ви боли или между плешките. Опитайте се я разместите насам-натам, докато усетите, че вашите мускули се отпускат.

Друг вариант е да направите и упражнение за разтягане. Легнете по гръб, свийте краката в коленете, изправете ръцете над главата си и леко ги повдигнете заедно с тялото на около 45 градуса от земята.

Прекрасен начин за разпускане на ръцете, които цял ден са работили на клавиатурата е, да им направите гимнастика. Започнете с лек масаж на всеки пръст с въртеливи движения, сякаш му нахлузвате ръкавица. След това изпънете лявата си ръка нагоре, като дланта сочи надолу. С дясната издърпайте пръстите на лявата ръка нагоре към китката, докато почувствате разтягане и задръжте така в продължение на 5-6 секунди. След това сменете ръцете и повторете упражнението. С друго упражнение свийте всички пръсти в юмрук. Първо започнете с кутрето, след това с безименния пръст, а после и с останалите пръсти. Когато свиете юмрука, леко завийте към китката и задръжте няколко секунди, докато почувствате напрежение.

Разбира се, може сами да направите разтоварващ масаж за вашите близки. Започнете с краката, защото те са били най-натоварени през деня. След като стигнете до гърба, движете ръцете си от страни на гръбначния стълб. Бъдете внимателни и не натискайте към прешлените. Не забравяйте, че е добре кожата да не бъде суха и затова предварително намажете участъка с бебешко олио или масло (например сладък бадем или арника).


Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Тайните на масажа

Тайните на масажа

Масажът понижава кръвното налягане, стимулира и мускулната дейност. Най-ефективен е в комбинация с аромотерапия. Къде се крие "вълшебството", споделя рехабилитаторът Симеон Костов.
Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС

Ездата прави чудеса при МС

Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ