Интервю

Шуменската болница е на ръба

14-10-2020 06:21
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Шуменската болница е на ръбаОтворихме втори КОВИД-сектор, болните са близо 50, нямаме лекари, казва директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов
Снимка: Darik
МБАЛ-Шумен е с близо 50 КОВИД-болни. В същото време инфектираните от персонала са 15, лекари напускат, нови не постъпват. Ще успее ли лечебното заведение да се справи, откъде ще търси медици и до кога ще издържи? Това попитахме неговия директор д-р Димитър Костов, който е специалист-анестезиолог. На 14 октомври се очаква Областният кризисен щаб да обсъди ситуацията в болницата, както и да реши какви допълнителни мерки срещу КОВИД-инфецията да въведе в областта.
- Д-р Костов, към миналата седмица 15 работещи в болницата бяха инфектирани с КОВИД-19. Как се справяте без тях?

- Към момента имаме инфектирани 4-ма лекари. От тях единият беше положителен, стоя под карантина, но вече се върна на работа. Останалите са санитари. Пандемията подложи на изпитание цялата ни болнична система. И по време на извънредното положение, и сега, ние работим с намален кадрови ресурс. На минимума сме, трудно успяваме да покриваме денонощия график в болницата. Тя е единствената в Шуменска област със спешно отделение, в което ни карат хора както с линейки от филиалите на центъра за спешна медицинска помощ, изпратени от други лечебни заведения, от общопрактикуващите лекари, а също и пациенти, докарани с личен транспорт. Натоварването при нас е голямо. Ние отговаряме за спешността на 180 000 души, толкова е населението в Шуменска област. Най-големият ни проблем е липсата на лекари.

- В началото на септември обявихте конкурс за осем лекари. Има ли кандидати и одобрени?

- Засега има интерес само към специалността микробиология и образна диагностика. Желаещи за така важните за нас анестезиология, хирургия и вътрешни болести няма. Проблемът ни е много голям.

- Анестезиолозите са едни от най-натоварените в условията на КОВИД-пандемията. Колко са те при вас?

- Към момента са 9, но това не означава, че са достатъчни. Трима от тях са в пенсионна възраст. Единият е на 70 години и не го пускаме въобще да работи с КОВИД-пациенти. Останалите работят. Преди 30 години, когато постъпих в болницата, аз бях един от 30-те анестезиолози, които бяха тук. Сега нещата са отчайващи, нямам идея как може да се подобри положението, ако други болници не ни помогнат със специалисти, както например се случи в Благоевград, където им бяха изпратени хора от София.

- Колко са пациентите с КОВИД-19?

- От началото на пандемията към момента в КОВИД-сектора преминаха над 200 такива пациенти. Първият от тях постъпи през месец март. Голямото ни натоварване започна от юли насам. За това време не е имало ден, в който да не сме имали по-малко от 20 човека с коронавируса. Към днешна дата имаме 44 положителни, като само в понеденик, на 12 октомври, са приети 20 пациенти с пневмонии, като на някои им предстоят PCR тестове. Убеден съм, че поне 80% от тях ще се окажат с КОВИД-19. Като нищо, в сряда ще бъдем с не по-малко 55 в сектора. В момента имаме и двама в ОАРИЛ, единият на белодробна вентилация.

- Имате ли къде да настаните очакваните нови пациенти и има ли кой да ги лекува?

- Много ми трудно да отговоря. Положението при нас наистина е сложно, трябва да ни се помогне. КОВИД сектора към Инфекциозното отделение е с 35 места. Наложи се в понеделник да обособим втори в Първо вътрешно отделение, но там няма достатъчно лекари, които да обслужват тези болни. Те са 8, но в момента 5 от тях са в болнични, като 3-ма са с КОВИД. Другите двама са с други заболявания и са подали молбите си за напускане.

- Имате ли достатъчно медицински сестри?

- Положението и с тях не е по-различно. В новия сектор към Първо вътрешно отделение с издадена от мен заповед работят 5 медицински сестри. Останалите 10 обслужват другите пациенти.

- Как, до кога ще издържат медиците?

- Не знам. Всички са преуморени и физически, и емоционално.

- Късно вечерта в понеделник имахте среща с областният управител проф. Стефан Желев. Какво беше решено на нея?

- Срещата беше по моя инициатива. Определих ситуацията в ръководеното от мен лечебно заведение като критична. Обясних, че пациентите са над възможния капацитет, както и това, че заради увеличаващия се брой на заразени лекари и медицински сестри е изключително трудно да бъде организирано обслужването на всички пациенти. Изтъкнах и факта, че в други болници се изпращат лекари от други лечебни заведения, дори от други градове и поисках и за нас да се поиска такава подкрепа. Към момента нямаме командирован нито един от другаде. Двама инфекционисти и 3-ма пулмолози, от които единият е с КОВИД-19, трябва да се справят с всичко. Пределно ясно е, че те не достигат. Наложи се да командировам колеги от други отделения в двата сектора за пациенти с поронавирусната инфекция, за да се справим някак. Това обаче не е трайно решение. Затова поисках от областния управител проф. Желев да съдейства за изпращането на подкрепа от други болници.

- Директорите на други болници също искаха да командироват лекари от други отделения в КОВИД-секторите, но срещнаха отпор. При Вас приеха ли?

- Намерих начин да ги стимулирам финансово и се съгласяват.

- Получихте ли в пълен обем средствата от по 1000 лева на човек за работещите на първа линия? На всички ли, отговарящи на критериите са изплатени?

- До момента ги получаваме редовно. В началото бяха за 100, но вече са за 200 човека, според нормативите, които са спуснати и изпълняваме. Тези хора се грижат за не по-малко от 50 пациенти с коронавируса. Въпреки това, понякога ни се налага да правим подбор кой да поучи тези пари.

- Защо се налага да правите подбор на хората, които ще получат по 1000 лева, след като има определени нормативи?

- Защото понякога се оказва, че повече от 200 човека са контактували и са оказвали помощ на диагностицирани с КОВИД-19. Спуснати са ни нормативи, а ние трябва да преценяваме по наши критерии кой да получи и кой да не получи.

- Ако и двата сектора при вас се препълнят, къде най-близо може да бъде хоспитализиран пациент с коронавирусната инфекция?

- Не съм аз човекът, който да взима решение къде да бъдат приемани. В Търговищката болница също има такъв сектор, но и там положениет е трагично, подобно на нашето. При нас идват пациенти и от други области, включително имаме и двама от Търговище. В Шумен има и частни лечебни заведения – специализирана кардиологична болница, комплексен онкологичен център с голям капацитет,

- Как се справя финансово болницата?

- Опитваме се да се справим – компенсираме от намалелия брой на пациентите с други заболявания. Спрямо същия период на миналата гоина те са с 20% по-малко. Генерираме по някакъв начин допълнителни приходи. Удържаме някак си положението, но не мога да кажа до кога ще продължи това. Само в понеделник линейки една след друга ни караха пациенти с КОВИД-19. Както казах, за един ден приехме 20 човека. Засега съм относително сигурен, че ще удържим до края на седмицата. После не знам.

- Имате ли пациенти с други заболявания, но с влошено състояние заради отложено лечение от страх?

- Не, нямаме.

- Вече дни наред инфектираните с коронавируса са много, за последното денонощие са 587. Според Вас трябва ли да се затегнат мерките по подобие на други европейски държави?

- Не съм епидемиолог, но това, което виждам от няколко дни е плашещо. Смятам, че трябва да се въведат някакви по-строги мерки. Например, маските трябва да се носят задължително в затворени пространства и да се следи за това.

- Според анализ на „Индекс на болниците", за който са използвани данни на Министерството на здравеопазването от март до 1 септември в страната са били хоспитализирани 5340 души с КОВИД-19, починали от тях са 613 или 11.47%. Как може да се обясни този процент?

- Наистина, смъртността в резултат на КОВИД-19 не е малка. Трябва да се има предвид, че българското население е застаряващо и с много хронични заболявания. На това се дължи и тъжната статистика.

- До септември в 102 болници са приемани пациенти с КОВИД-19, но данните сочат, че 40 понасят основно удара. Според Вас трябва ли повече лечебни заведения да се включат?

- Категорично повече лечебни заведения трябва да приемат такива пациенти. Не може едни да приемат спешни случаи, а други да си избират болните, да нямат голямо натоварване, да са с по-добри възнаграждения и с тях да привличат персонал от другите болници.246 млн лв. здравни вноски повече от държавата

246 млн лв. здравни вноски повече от държавата

2.3 милиарда лева за болниците предвижда бюджетът на НЗОК за догодина
Вдигат парите на медиаторите с 15%

Вдигат парите на медиаторите с 15%

Средствата за медицинско обслужване в здравен кабинет в училище догодина ще са с 20% повече спрямо тази, а за яслите  - с 22%, реши МС
Обсъждат мерки за парите на джипитата

Обсъждат мерки за парите на джипитата

Причината е, че общопрактикуващите лекари и зъболекарите ще надвишат бюджета си до края на годината

Болниците ще получат 181 млн. лв.

Болниците ще получат 181 млн. лв.

За изминалите два месеца хоспитализациите в инфекциозните отделения с КОВИД са били 50% над плана, показват данните на НЗОК
600 млн лева буфер за пандемията

600 млн лева буфер за пандемията

2.5% от БВП отиват за антиковид мерки догодина
Още две червени зони

Още две червени зони

В Монтана заболеваемостта е 185 на 100 000, но дискотеките остават отворени
В Белгия лекари с К-19 поемат болните

В Белгия лекари с К-19 поемат болните

Франция върви към уикенд блокади, в Италия избухнаха бунтове
Карантината остава 10 дни и за министри

Карантината остава 10 дни и за министри

Позицията на министерството на здравеопазването не е променена, обявиха от там
Подкрепяме бюджета на НЗОК

Подкрепяме бюджета на НЗОК

Притесняваме се, че детските за всички и 50-те лв. към пенсиите ще се превърнат в традиция, а няма да са само догодина, казват от БСК

Тристранката гледа парите на касата

Тристранката гледа парите на касата

Очаква се МС да приеме бюджета за 2021 на НЗОК тази седмица и да го внесе в Парламента

1 2 3 4 5 ... 245 »
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Октомври 2020 Предишен Следващ