общество

Когато всичко се преобърне изведнъж

16-10-2020 06:46
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Когато всичко се преобърне изведнъж38-годишният Делян е в очакване на трансплантация, за да се грижи без да е привързан към система за 6-годишния си син
„Всичко се преобърна изведнъж, аз просто се радвам, че съм жив. Не го пожелавам на никого, но когато на човек му се случи нещо такова, започва да оценява малките неща". Това са думи на 38-годишния Делян Митев, който получава т.н. „инфаркт" на червото. Рядка диагноза, особено за човек на неговата възраст, която преобръща ежедневието му и го поставя пред битка – за живот. Както и срещу системата, където обаче вече има стъпка напред. Надзорният съвет на НЗОК реши да поеме месечните разходи по лечението на Делян в пълен размер.
Всичко започва миналата година. Делян получава силни болки в корема и отива в болница. В рамките на 10 дни преминава през три операции, две, от които животоспасяващи. „На първата буквално ми бяха премахнали 2.5 м. от тънкото червото. Оказа се обаче, че не се подобрявам, а се влошавам.  След няколко дни последва втората - на нея ми бе отстранено цялото тънко черво, а третата беше изключително сложна - свързването на остатъка на правия тракт на стомаха към това, което е останало от дебелото черво, защото част от него също бе отстранена", разказа младият мъж.

 

Диагнозата му носи името мезентериална тромбоза

 

или "инфаркт" на червата. За да продължи да живее, той има нужда от венозно хранене, защото само по този начин може да си набави необходимите на организма му вещества. Надеждата му е в трансплантация. Но, докато чака и се надява това да се случи, Делян, който има семейство и е баща на 6-годишно дете, е вързан почти денонощно на системата. Вариант да бъде по-мобилен е да се захранва отново венозно, но чрез помпа и раничка към нея.  За лечението му са необходими медицинска храна, витамини, микроелементи, а ако се наложи и лекарства. Оказва се, обаче, че от 2018 година НЗОК вече не поема цялата сума за всичко това, а едва около една трета.

 

Месечните му разходи за лечение на Делян са около 3500 лв.

 

От здравната каса младият мъж досега е получавал 980 лв., месечно, а семейството му си набавя остатъка със собствени средства и дарения. След като стана ясно за този проблем обаче на  8 октомври Надзорният съвет на НЗОК взе решение по изключение да поеме месечните разходи за храна и лечение на Делян в пълен размер, казаха оттам за clinica. bg. "Оценявам това, но все още не се видели нищо черно на бяло", каза той и добави, че е важно този проблем да бъде решен не само за него, но и за всички други, които недай Боже, попаднат в неговата ситуация.

 

Голямата надежда за семейството на младия

 

мъж е трансплантацията. Делян е единствения пациент в листата на чакащи за трансплантация на тънко черво. Toй е в очакване на дата за предварителни изследвания в болница Аденбруукс, в Кеймбридж, Великобритания. „Мислим позитивно.Чакам и държавата да си свърши работата", каза той. В подобна ситуация беше и Ели, която след години на венозно хранене бе успешно трансплантирана, именно в същата болница в Англия. Така на практика случая на Делян е вторият подобен в България.След всичко това ежедневието на Делян е коренно различно. „Всичко е трудно, промени се, животът се преобърна изведнъж", каза той.

 

Сега се радва на малките неща на времето

 

със семейството си, на редките моменти, в които може да е навън и да вижда хората, усмивките им, на това, че е жив...„Малко са хората, които са оцелели след инфаркт на червото. Радвам се на живота. Благодаря на всички доктори, на хирурга проф. Юлиянов, който направи тази сложна операция и ми спаси ми живота. Цял месец бях в реанимация, благодаря и на доц. Димов и неговия екип, както и на д-р Мариана Симеонова, която жена ми ме нарече ангел пазител", сподели още Делян. Бившата шефка на Агенцията по трансплантации още от самото начало започва да помага на болния мъж. Те се обърнали към нея, защото се оказало, че у нас няма специалист, който да отговаря за парентерално хранене.

 

И до ден днешен д-р Марина Симеонова

 

подкрепя Делян и близките му. А те живеят с надеждата, че той ще продължи да се радва на живота, отвързан от системите... Приятели и роднини на Делян създават сайта teamdelyan.com, където желаещите да помогнат, могат да подадат ръка. Досега той събираше средства, както за месечните си разходи за храна така и за средствата, които са необходими за престой Англия, където той се надява да замине за трансплантация.

 

Всеки, който може и иска да помогне на Делян може да го направи на следната банкова сметка.

Първа Инвестиционна Банка BG81FINV91501317462368 BGN Делян Митрев


или на


номер 17777 с кратък текст - DMS DIDO

Почитаме Св. Димитър

Почитаме Св. Димитър

Честито на всички именици!
Честит празник, лекари!

Честит празник, лекари!

Приемете благодарностите ни за всеотдайния ви труд, бъдете благословени, здрави и щастливи
2.5 тона храни за дома на отец Иван

2.5 тона храни за дома на отец Иван

Те ще са за приюта за сираци в Нови хан и за филиала му в село Якимово
Пострадалите край Елхово са в стабилно състояние

Пострадалите край Елхово са в стабилно състояние

Двете жени остават в реанимацията на Пирогов, казаха от спешната болница
Спартан излетя с двете ранени жени

Спартан излетя с двете ранени жени

Състоянието им е стабилизирано, като една от тях е интубирана, каза здравният министър Костадин Ангелов
Отлагат полета на двете пострадали жени

Отлагат полета на двете пострадали жени

След като бъдат стабилизирани, те ще бъдат транспортирани до Пирогов, съобщиха от МЗ
Карат със самолет две жени в Пирогов

Карат със самолет две жени в Пирогов

След тежка катастрофа край Елхово трима са загинали, а други 11 са в болница, здравният министър проф. Костадин Ангелов е при тях
При работа на парче, ефектът се губи

При работа на парче, ефектът се губи

Трябва да се изградят още домове от семеен тип, за да не се връщат пак хората като пациенти, казва д-р Владимир Трънов
До 25% не приемат психичните проблеми

До 25% не приемат психичните проблеми

Всеки четвърти смята, че мъжете не трябва да плачат, а според 18% депресията не е болест, показва проучване на Галъп

Парламентът преименува 24 май

Парламентът преименува 24 май

Празникът вече ще е на българската, а не на славянската писменост
1 2 3 4 5 ... 47 »
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Октомври 2020 Предишен Следващ