догодина

Поне 12 нови лекарства пред реимбурсация

09-10-2020 06:48
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Поне 12 нови лекарства пред реимбурсацияНай-голямата част от тях са за онкохематологични и редки болести

Договарянето на отстъпки за лекарствата, които плаща здравната каса за следващата година вече започна. Това пък поставя въпроса дали ще има нови продукти, които ще реимбурсира фондът, както и за кои заболявания ще бъдат те.

Минимум 12 ще са новите лекарства (INN), които здравната каса ще реимбурсира догодина. Това става ясно от броя на продуктите, които са получили положителна оценка на здравните технологии от Националния съвет по цени и реимбурсиране (НСЦРЛП) през тази година.

Според нормативната уредба у нас

здравната каса трябваше да плаща нови лекарства през следващата година само, ако те са включени в позитивната листа до 30 септември на предходната. Това обаче така и не заработи и отпадна като условие за финансиране на продукта, така че има още три месеца, в които може да се появят още нови молекули. Междувременно обаче се въведе механизма за запазване бюджета на касата, според който компаниите трябва да връщат средства, ако той е надхвърлен. Всички производители трябва да дадат и отстъпки от цената на здравната каса, договарянето за това тече в момента. Целта на регулациите е да се осигури нормалното финансиране на сектора, тъй като медикаментите са един от основните разходи на НЗОК.


От 1 януари до 30 септември сме

разгледали 14 нови INN, от тях 5 броя са получили отказ, а 9 одобрение да бъдат включени в позитивния списък, каза за clinica.bg проф. Николай Данчев, председател на НСЦРЛП. Най-голяма част от новите медикаменти с получили положителна оценка очаквано са за онкохематологични и редки болести. Причините за отказите пък са както чисто формални – например, че един продукт не се реимбурсира в пет от седемнайсет държави, така и медицински – липса на достатъчно доказателства за по-голяма ефективност от сегашните терапии.


През тази година в позитивния списък

са включени и три нови за България молекули, които не подлежат на оценка на здравните технологии, тъй като се използват в ЕС поне от 10 години и са доказали ефекта си, допълни проф. Данчев. Едно от тях е в областта на кардиологията. Още 4 пък са лекарствата, които са получили положителна оценка за нова индикация за лечение и съответно финансиране от касата.


Така минимум дванайсет лекарства

и четири нови индикации ще са част от позитивния списък и ще могат да се плащат от здравната каса догодина. Сред тях са Zerbaxa за лечението на интраабдоминални и пикочни инфекции, както и Ibrance – за лечение на рак на гърдата. Отказ пък е получил препарата Adempas – за лечение на белодробна артериална хипертония, тъй като липсват достатъчно данни от проучванията за преживяемостта и подобряването качеството на живот на пациентите.


Оценката на здравните технологии

е изключително важна, защото трябва да намери пресечната точка между ефективното изразходване на обществения ресурс и максимално доброто лечение за хората. През последните години ясно се установи, че иновациите в медицината имат нужда от подобна цедка. Причината за това е не само във високата им себестойност - както не веднъж сме писали разходът за пациент с рядко заболяване на година може да достигне няколко стотин хиляди лева, а бюджетът за лекарства на касата вече трайно мина 1 млрд. лв. Но и заради това, че не винаги една иновация е достатъчно ефикасна. Ако новите терапии за Хепатит С, които доведоха до излекуване на пациентите, са безспорен пример за ползата от новите технологии, то понякога се появяват и лекарства, които само имитират иновация, но на по-скъпа цена. И засега ОЗТ е признатият начин, който трябва да пресее едните от другите.Купуваме Remdesivir за 24.3 млн.

Купуваме Remdesivir за 24.3 млн.

Държавата сключва договор за 32 хил. опаковки, които трябва да стигнат до края на март

ЕМА обсъжда ролята на пациентите в лечението на рака

ЕМА обсъжда ролята на пациентите в лечението на рака

През тази година се очаква новите случаи в ЕС да са 2.7 млн., а смъртните случаи - 1.3 млн.

Увеличават лекарствата за автомати

Увеличават лекарствата за автомати

Промяната се предлага от МЗ три седмици след скандала с вендинг веригата на Пос-Фарма

Държавата толерира концентрацията на аптечния пазар

Държавата толерира концентрацията на аптечния пазар

КЗК потвърди, че политиката при търговията на дребно с лекарства е довела до проблеми с достъпа, казва проф. Асена Сербезова

КЗК установи влошен достъп до лекарства

КЗК установи влошен достъп до лекарства

За последните осем години законодателството в областта на аптечната дейност е увеличило проблема, казват от БФС

Още една ваксина спря тестовете

Още една ваксина спря тестовете

Заради необяснимо заболяване на участник, Johnson & Johnson стопират временно проучванията
Е-рецепта срещу ЕГН и уникален код

Е-рецепта срещу ЕГН и уникален код

Прототипът й вече е готов, има реален шанс да бъде факт от 1 януари догодина

ЕК купува 500 000 дози ремдесивир

ЕК купува 500 000 дози ремдесивир

Комисията подписа договор с производителя от името на страните-членки
Касата договаря отстъпки за 2021

Касата договаря отстъпки за 2021

Ако искат продуктите им да се реимбурсират, фирмите трябва да подадат оферти до края на месеца

Улесняват доставките на ремдесевир

Улесняват доставките на ремдесевир

Има опасност от недостиг на лекарството в Европа заради големи поръчки от САЩ
1 2 3 4 5 ... 76 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020