Преговори

Прегледите не скараха БЛС с Касата

12-01-2017 10:19
Болниците ще получават по 136 млн. лв. на месец до 1 априлПрегледите не скараха БЛС с Касата
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Увеличението на диспансерните прегледи само при джипитата от 1 януари не успя да скара Лекарският съюз и Здравната каса. Въпреки недоволството на съсловната организация, че по-високите цени ще влязат в сила за специалистите чак от 1 април, преговорите по рамковия договор ще продължат.

„Това решение е опит да се противопостави съсловието, но въпреки това желанието на Управителния съвет е по-скоро да има рамков договор", коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Снощи Надзорът на касата окончателно реши цените на диспансерните прегледи при хора с повече заболявания за джипитата да се увеличат от януари. Така например за хората с по две заболявания да се плаща по 11.40 лв., а за тези с повече диагнози – по 13.30 лв. Досега джипитата получаваха по 10.50 лв. за диспансерното наблюдение на хората с две и повече болести.

Лекарският съюз беше съгласен с това, но искаше увеличние от началото на годината да има и за диспансерните прегледи при специалистите. Те предложиха цената на профилактичен преглед за децата при педиатър да е 12 лева, а диспансерното наблюдение – 12.50 лв. Това обаче не се прие и увеличението при специалситите се отложи за април, когато в сила трябва да влезе новия рамков договор за 2017 г. В момента текат преговорите по него между касата и съсловната организация.

Освен новите цени за диспансеризациите при общопрактикуващите лекари, Надзоният съвет снощи прие и парите за болниците до април. Лечебните заведения ще могат да разполагат средно с до 136 млн. лв. на месец. На практика това е малко над средномесечния разход за единайсетте месеца на миналата година – 134 млн. лв., и трябва да осигури спокойствие в системата. 


Източването на здравната каса е философски въпрос

Източването на здравната каса е философски въпрос

Ако зависи от мен, то трябва да се прекрати веднага, но тук трябва да се намесят и органи на прокуратурата, обясни премиерът Димитър Главчев
Нужна е реформа след задълбочен анализ

Нужна е реформа след задълбочен анализ

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на болниците от властта попитахме д-р Илия Тонев. Той е управител на МБАЛ – Сандански.
НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
1 2 3 4 5 ... 516 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ