Зараза

Откриха Зика в 48 страни

22-02-2016 09:03
Откриха Зика в 48 страни
Вирусът Зика досега е открит в 48 страни. Това показват последните изследвания на Световната здравна организация.

От 1 януари 2007 г. до 17 февруари 2016 г. опасният вирус е бил регистриран в 48 държави и територии. Последните две, в които той е открит, са двата острова Аруба и Бонер. Разпространението на вируса стабилно се увеличава, след като бе регистриран в Америка през 2015 г., допълват от СЗО. През януари 2016 г. бше регистриран и първи случай на вирусната инфекция в Тексас.

Шест държави, сред които Бразилия, Венецуела, Полинезия, Колумбия, Ел Салвадор и Суринам, отчитат повишение на случаите на микроцефалия и болестта на Гилиан Баре след атаките на Зика. Въпреки това връзката между вируса и заболяванията все още е под въпрос.

Зика прониква в хората чрез ухапване от два вида комари - Aedes aegypti и Aedes albopictus. Заболяването протича асимптоматично в близо 80% от случаите. В останалите се характеризира с температура, обрив, конюнктивит, мускулни болки и главоболие, които обичайно отшумяват в рамките на 4 до 7 дни. Счита се, че вирусът може да причини малформации на плода при бременни жени и неврологични проблеми. Засега не е доказано, че вирусът може да се разпространява от човек на човек. Лекарство срещу него също няма, медикаментозната терапия е симптоматична.

Заради опасността от Зика СЗО изготви стратегия за превенция и контрол над разпстранението и последствията от него. В нея се акцентира върху мобилизирането и координирането на експертите, за да намалят щетите, които вирусът причинява, да подобрят контрола над разпространението на комарите и да осигурят лечение на засегнатите. Според СЗО това ще коства $56 милиона. От тях 25 млн. ще даде организацията, а за останалите ще се разчита на ключови партньори. Стратегията ще бъде обновен в края на март тази година, допълват от СЗО.

Ако ви предстои пътуване в район, засегнат от Зика, е добре да се вслушате в съветите на спциалситите от Националния център за заразни и паразитни болести:

- Носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, които да предпазват откритите части на тялото.
- Вземете репеленти, приложението на които е според инструкциите на производителя. Репеленти, съдържащи диетилтолуамид не се препоръчват за използване при деца под тримесечна възраст.
Индивидуалните предпазни средства да се ползват през цялото време, в т.ч. сутринта, през деня и през късния следобед до вечерта, когато е най-високата активност на комарите.
- Използвайте мрежа против комари, независимо дали са импрегнирани с репелент или не, е силно препоръчително.
- Имунокомпрометирани или лица с тежки хронични заболявания задължително да се консултират с лекарпреди да предприемат пътуване до засегната държава.
- Бременни или жени, които планират бременност задължително да се консултират с лекар, преди да предприемат пътуване до засегнати държави. Силно препоръчително е пътуването да бъде отложено, особено ако крайната дестинация е държава с увеличаващо се или широко разпространение на болестта.
- Пътуващи, завърнали се от засегнати райони преди три седмици и имащи симптоми, наподобяващи тези на Денга, Чикунгуня или Zika, трябва да се свържат със своя лекар.
- Бременни, които са пътували до засегнат район, трябва да съобщят за пътуването си на своя наблюдаващ лекар, за да бъде тяхната бременност подходящо мониторирана. Първи случай на нилска треска за годината

Първи случай на нилска треска за годината

Заразен е 73-годишен мъж, хоспитализиран в МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от лечебното заведение
Само 8 нови случая, 51 излекувани

Само 8 нови случая, 51 излекувани

Остава задължителната карантина за пристигащите от 8 държави, които имат най-висока заболеваемост в Европа, каза доц. Ангел Кунчев
БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

Месото е насочено за унищожаване, не е стигнало до пазара, съобщават от агенцията
Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Преди дни БАБХ залови и пилешко месо със салмонела, съобщха от Агенцията
Пръскат против кърлежи в София

Пръскат против кърлежи в София

Ще се обработят парковете и междублоковите пространства, съобщиха от Столична община
Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

БАБХ ще инспектира магазини и заведения за обществено хранене, съобщиха от агенцията
457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

Оздравелите и изписани пациенти вече са 25, показват данните на Националния оперативен щаб
Друг вирус в Китай, не е опасен

Друг вирус в Китай, не е опасен

Хантавирусът не е нов и не се предава от човек на човек, каза доц. Атанас Мангъров
Подкрепата се обезсмисля

Подкрепата се обезсмисля

Общият брой на тези, които трябва да са подсигурени с ЛПС е поне 8 000, каза доц. Любомир Киров
Лекари събират средства за свои колеги

Лекари събират средства за свои колеги

Офталмолозите обявиха сметка за подпомагане на медиците на първа линия в битката с коронавируса
1 2 3 4 5 ... 25 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020