Рехабилитация

Балнеолечение при ревматизъм

12-01-2017 08:00
Светлината и въздухът променят състава на минералната вода, предупреждава проф. Златимир КоларовБалнеолечение при ревматизъм
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Ревматичните заболявания се изострят в студеното време. Какво да направят болните, за да облекчат страданията си, попитахме проф. Златимир Коларов от Клиниката по ревматология на Медицински университет-София.

Лечението на ревматичните заболявания е комплексно и включва медикаментозна терапия, спазване на определен режим и диета, физиотерапия, лечебна физкултура, в някои случаи дори оперативна намеса и т. н. Добре е пациентите да се възползват от възможностите, които предлагат санитарно-курортното лечение, балнеологията и минералните води и извори при лечението и профилактиката на ревматичните болести, обясни проф. Златимир Коларов.

ВИЗИТКА


Проф. Златимир Коларов е ревматолог в столичната болница „Св. Иван Рилски". Роден е през 1954 г. в София. През 1980 г. завършва Медицинския университет в София. Десет години работи в различни градове на страната – Бяла Слатина, Пазарджик и Пловдив като лекар и асистент по вътрешни болести. Сега е професор в Клиниката по ревматология на МУ-София.

Автор е на близо 500 научни труда, публикувани и изнесени на научни форуми в страната и чужбина, сред които монографии, учебници, ръководства и справочници по медицина и ревматология, 30 научно-популярни книги и брошури за пациенти, 8 художествени и 1 публицистична книги, 1 сценарий за игрален и 9 за документални филми.

Председател е на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза и Съюза на писателите-лекари „Димитър Димов" в България, клон на Международния съюз на писателите-лекари – UMEM.

На латински „курорт” означава лечебно място, а „балнеум” – баня. При санаторно-курортното и балнеолечението се използват природните климатични фактори за лечение и профилактика на голям брой заболявания. Това са температурата и влажността на въздуха, скоростта на вятъра, слънчевото греене /инфрачервените и ултравиолетовите лъчи/, йонизацията на въздуха, атмосферното налягане, наличието на минерални води с техните различни физико-химични свойства и др. Използват се също така възможностите за съчетаване на климатичните фактори с подходящи физиотерапевтични и рехабилитационни процедури, както отделянето на болния от обичайната битова и трудова среда. Съчетанието между различните метеорологични фактори на отделните курорти въздейства по различен начин върху тъканите и органите и върху организма като цяло, подчертава професорът. Според него при правилно дозиране, прецизно преценена продължителност и добро състояние на организма, те влияят благоприятно, в противен случай – болестотворно. Поради това, преди да отиде на почивка в многото саниториални комплекси, с които разполага страната ни, всеки ревматично болен /това се отнася и за всеки друг болен/ трябва да се консултира със своя лекуващ лекар и

 

при възможност – с физиотерапевт

 

Те са хората, които могат най-точно да определят в конкретния момент точните нужди на пациента. Те могат да бъдат лечебни или профилактични и зависят от състоянието на болния орган и на организма като цяло, от формата, активността и стадия на болестта. Отново специалистите са тези, които трябва да преценят климатичните фактори и физиотерапевтичните възможности на дадения курорт. Определят се точно и вида, дозировката и продължителността на физиотерапевтичните и рехабилитационни процедури, както и промяна на техните дозировки.

Повечето курорти са разположени около минерални извори, така че към специфичните климатични фактори се добавят и физико-химичните въздействия на минералните води, следствие от техните уникални свойства. Това са температура, киселинност, наситеност с газ, йонизираност, радиоактивност, казва проф. Коларов. И припомня, че в зависимост от състава минералните води в България са няколко основни вида:


1. Слабоминерализирани термални води: Горна баня, Княжево, Софийска централна баня, Банкя, Панчарево, Вършец, Баня – Панагюрско, Баня – Карловско, Белчин баня – Самоковско, Вельова баня, Чепино и Каменица – Велинград, Марикостиново – Благоевградско, Сандански, Столетово, Сулица и Железница
2. Хидрокарбонатно-натриеви /алкални/: Горна баня, Софийска централна баня, Банкя, Павел баня, Биримирци, Куманица, Илиянци, Мрамор, Гниляне
3. Хлорни минерални води: Мирово – Провадия, Ново и Старо Оряхово, Сланотрън. Тук се включват и солените йодно-бромни води край Черноморието

4. Сулфатни минерални води: Харманли, Брезник, Шипково, Баня – Панагюрско, Брястово, „Овча купел”. Тук се включват и т. нар. миришещи води и радиоактивни извори – Наречен, Момин проход, Пчелин, Чепинци
5. Натриеви минерални води: изворът в Ямбол е единствено находище в България

6. Води със сложен анийонен състав

 

Минералните води се използват за лечебни и профилактични цели при различни заболявания на храносмилателната система, жлъчния мехур и жлъчните пътища, бъбреците, кожата, нервната система и други чрез пиене, обливане на тялото, киснене във вана, обтриване, масажи и т. н. Преди прилагането им под каквато и да е форма, болният трябва да се консултира с лекуващия лекар, категоричен е професорът.

По думите му, в ревматологията се използват най-вече алкалните хидрокарбонатни води за пиене за профилактика на подагрените кризи. Прилагането на термални минерални води при ревматично болните за бани и киснене във вана трябва да се прецени много внимателно поради риск от обостряне на възпалителните ставни заболявания. Имат

 

благоприятен ефект при мускулни спазми

 

и мекотъканни болки, при които липсват клинични данни, че могат да предизвикат възпалителен ефект, категоричен е специалистът.

Трябва да се знае, че престояването на минералната вода продължително време променя нейния състав поради въздействието на светлината, окисляването и т. н., казва още проф. Коларов. Освен това продължителното пиене на един и същи вид минерална вода не е препоръчително, тъй като в организма постъпват едни и същи химични вещества и съществува, макар и минимален, риск от натрупване /предозиране/. Затова е желателно всеки болен да се консултира със своя лекар, преди да използва даден вид минерална вода за пиене или за вана.


Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Тази година ще се проведе Десетия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Какви са ресурсите ни, достатъчно ли е финансирането на клинините пътеки, има ли кадрова криза в балнеолечението и рехабилитацията, попитахме д-р Сийка Кацарова.
Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ