Млади лекари

В България специализантите са недооценени

07-10-2020 07:15
Силно се надявам пандемията да покаже, че няма нормално функционираща държава без добро здравеопазване, казва Борис ДинковВ България специализантите са недооценени
Clinica.bg

press@clinica.bg
По актуални и важни теми в здравеопазването обикновено думата даваме на известни, опитни и изявени лекари. По-рядко се допитваме до младите медици и студенти, на които разчитаме за едно по-добро бъдеще за здравеопазването в България. Защо поеха по нелекия път на лекарската професия, каква перспектива виждат у нас и как изглежда здравната ни система през техните очи, разказват самите те в нашата нова рубрика "Млад лекар". Днес думата е на Борис Динков. Той е студент по медицина в МУ-Плевен.
- Защо избрахте да станете лекар?

- Още от ранна детска възраст мечтата ми беше да бъда лекар и никога не съм имал съмнения, че това е моето призвание. Не съм си представял да уча и да работя нещо различно от медицина.

- Към коя специалност се насочихте? Защо?

- В последните години имах много трудности в избора на специалност, поради факта, че всички клинични специалности много ми харесваха. В крайна сметка се насочих към Ендокринология и болести на обмяната. Имам интереси в областта на затлъстяването в детска възраст, метаболитен синдром, захарен диабет и патология на щитовидната жлеза. Участвал съм и в две практики по програма Еразъм+ в Медицински университет-Познан, Полша през 2018 и в Медицински център-Любляна, Словения през 2019.

- Удовлетворен ли сте от образованието си по медицина?

- В Медицински университет-Плевен обучението и знанията, които се предоставят са на много високо ниво, съобразено с европейските и световни стандарти. Аз съм изключително удовлетворен от обучението по медицина.

- А от сблъсъка си със здравната система?

- Не съм напълно удовлетворен, по-скоро поради разминаването между фундаменталните цели и функции на здравната система и реалността.

- Кои са плюсовете на здравната ни система?

- Социалната ориентация към проблемите, плурализмът и равнопоставеността на формите на собственост в здравеопазването. Като плюс отчитам и пазарните механизми при разпределянето на ресурсите и свободата на частната инициатива в здравеопазването, както и разпределяне на отговорностите за здравето на нацията между институциите, обществото, гражданите и здравните професионалисти.

- А минусите?

- Необходимо е въвеждане на скринингови програми - за рак на дебелото черво, млечна жлеза, маточна шийка, простата. Не се обръща внимание на профилактиката на заболяванията и особено на затлъстяването при децата. Средствата за профилактика, са в пъти по-малко от колкото лечението на заболяванията. Необходимо е разработване и осъществяване на дългосрочни програми за профилактика, промоция на здравето и здравословен начин на живот.

- Смятате ли, че пациентът е поставен в центъра на системата и защо така мислите?

- Да, пациентът е в центъра са системата – именно неговата потребност от здраве и подобряване на качеството на живот са от най-важно значение. Здравната система в България е ориентирана към търсенето на медицински услуги.

- Бихте ли останали да работите в България? Защо?

- България има нужда от лекари. Искам да бъда полезен тук и да се развивам в България. Обученията в чужбина са от голяма полза – да се въведат нови технологии, техники, да преценим до къде сме ние.

- Виждате ли възможности за кариерно развитие тук?

- Да. В България има големи възможности за кариерно развитие – в областта на клиничната медицина и научно-изследователската работа.

- Удовлетворява ли ви заплащането, което бихте получавали като лекар в избраната от вас специалност?

- На първо място би ме удовлетворило да виждам добри резултати от своята работа и доволни пациенти. Заплащането е резултат от добрата работа. Но наблюдението ми е, че в България специализантите са недооценени.

- А условията, в които ще работите – апаратура, наличие на медицински сестри, комфорт на работното място?

- Това са много важни неща за мен. Аз лично не съм конфликтна личност и предпочитам и подобно отношение от останалите колеги и персонала.

- Плаши ли ви агресията сред пациентите? С какво си я обяснявате?

- Не ме плаши агресията на пациентите. Обяснявам си я с няколко неща, от една страна ролята на медиите озлобява хората, а от друга - останалото от миналото схващане за „безплатно здравеопазване". Хората смятат, че лекарят едва ли не им е длъжен да ги лекува, при това безплатно, на момента. На трето място е чувството за безнаказаност и правота в действията. Необходими са строги наказания за проявена агресия към медицински лица.

- Смятате ли, че правилата, по които работи НЗОК с лекарите и болниците са добри? Защо?

- Категорична преценка не мога да дам, тъй като все още не съм прекалено навътре в нещата, защото съм все още студент.

- Мислите ли, че има нужда от промяна на системата? В каква посока?

- Необходимо е да се дава по-голяма свобода в решенията на лекарите. Клиничните пътеки трябва да бъдат по-скоро ориентир, а не да се абсолютизира всичко абсолютно точно, тъй като се отнема способността на лекаря да мисли клинично. Да не се мисли в рамка.

- А на етичните стойности в гилдията?

- През последните 15 години в нашия университет се прилага 4-стъпков модел за анализ на етични казуси по специалността медицинска етика(биоетика). Това създава лекари с етична чувствителност към проблемите на конкретния пациент.

- С какво си обяснявате липсата на обещавани промени в системата през последните години?

- Ние не сме приоритетна специалност. Или поне не бяхме до този момент. Много силно се надявам пандемията да покаже, че няма нормално функционираща държава без добро здравеопазване, добре квалифицирани и ценени медицински кадри.

- Кои са хората, от които зависи бъдещето на здравеопазването според вас? Какво бихте им казали?

- Бъдещето на здравеопазването е в нашите ръце – ние градим бъдещето. Медицината е специалност за индивидуалисти, но също изисква и много добра работа в екип и разбирателство.


Нужни са здравни реформи

Нужни са здравни реформи

Минусите на системата са много, сред тях са недостатъчното финансиране, липсата на достатъчно персонал и големия брой лечебни заведения, казва д-р Владислав Петров

Пирогов ни дава огромни възможности

Пирогов ни дава огромни възможности

Началниците на клиники ни подкрепят, не мога да се оплача и от заплащането, но не навсякъде е така, смятам, че е недопустимо млад лекар да взема колкото общ работник, казва д-р Явор Пукалски

Здравната система има и минуси

Здравната система има и минуси

Те са свързани с качеството на медицинската услуга, условията на работа, с ножицата в заплащането и липсата на продължаващо медицинско обучение, казва д-р Ралица Панчева

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

В основата на концепцията за медицината е да се опиташ да помогнеш на някого, като в някои ситуации отношението е достатъчно, казва д-р Себастиан Ранчев

Здравната система има нужда от драстични промени

Здравната система има нужда от драстични промени

Миналата седмица ДКБ връчи грамоти на шест млади кардиолози, които тази година взеха европейска дипломи. Трудно ли се взема европейска диплома, какво мисли за нашата здравна система и образование един млад лекар с европейски мащаб, попитахме д-р Стоян Стефанов.
Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Надявам се да се намери политическа воля за необходимите здравни реформи, така че все повече колеги да имат желание да останат тук, казва д-р Тодор Русков

Доста специалисти избират да останат в България

Доста специалисти избират да останат в България

Изглежда, че няма интерес за промяна на системата, което за съжаление няма да доведе до нищо добро, казва д-р Слави Яков
Липсата на кадри е огромният ни проблем

Липсата на кадри е огромният ни проблем

Има лекари и в политиката, но включвайки се там, явно се променят, времето минава, а промени не се случват, казва д-р Елица Захариева

Нужна е система за продължаващо образование

Нужна е система за продължаващо образование

Възможността за кариерно развитие и по-добрата организация на здравната система привличат младите лекари в чужбина, казва д-р Диян Ганев
Бързият достъп е за сметка на качеството

Бързият достъп е за сметка на качеството

Ако при един лекар днес дойдат 50 човека, които той трябва да прегледа, осъзнавате, че не е същото, ако има записани 10, за които има същото време, казва д-р Тодор Янев
1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ